10 vinkkiä: Superkaupunki Lontoo

Lontoosta on sanottu, että se on maailman paras kaupunkikohde. Mielipiteeseen on helppo yhtyä, sillä Lontoossa on kaikkea mitä ihminen tarvitsee, paitsi hiekkarantaa ja jatkuvaa auringonpaistetta. Eikä niiden puute haittaa lainkaan. Kaupungissa voi käydä vaikka kuinka monta kertaa ja aina on mahdollisuus löytää uudenlainen Lontoo. Se on oikeastaan kokonaisuus, joka koostuu useasta pienestä kylästä. Kyseessä on suurkaupunki, mutta tunnelma on usein kuin pienemmällä paikkakunnalla. ”Kylien” välillä on helppo liikkua, sillä julkiset kulkuneuvot toimivat moitteettomasti, taksit ovat maailman parhaita ja kävellenkin pääsee moneen paikkaan.

Kaksikerroksiset bussit, mustat vanhanmalliset taksit, tuhannet pubit, kuninkaalliset nähtävyydet, kaikenmaalaiset keittiöt, upeat puistot ja mielenkiintoiset museot tekevät Lontoosta omanlaisensa. Siellä voi piipahtaa vain muutaman päivän pyrähdyksellä nauttimassa maailmanluokan musikaaleista ja hyvästä ruuasta tai shoppailuista merkkiliikkeissä ja markkinoilla. Yhtä hyvin voi viipyä parikin viikkoa ja nauttia kaupungin monenlaisesta tarjonnasta rauhassa ajan kanssa. Lontooseen ei voi koskaan kyllästyä. Jos niin käy, on kyllästynyt elämään, sanoi jo 1700-luvulla englannin kirjapiireissä vaikuttanut Samuel Johnson.

Lontoo on Ison-Britannian pääkaupunki ja siellä puhutaan englantia ihanalla brittiaksentilla. Se on kuitenkin kotikaupunki myös monille ihmisille, joiden juuret ovat aivan muualla. Eri kulttuurit luovat omalta osaltaan kaupungin viehätyksen. Katukuvassa näkyy vaaleita, tummia, kihara- ja suorahiuksisia, lihavia, laihoja, pitkiä ja lyhyitä ihmisiä. Toisilla on islamilaisia huntuja, toisilla taas ortodoksijuutalaisten mustia hattuja. On yhtä todennäköistä törmätä 80-luvun punkkarityyliin pukeutuneeseen pystytukkaan, kuin klassisen eleganttiin hienostorouvaan. Puistossa voi nähdä lenkkeilevän Madonnan tai bisnespukuisen liikemiehen puhumassa kännykkään. Vastaan kävelee afrikkalaisia, latinoja, punapäitä ja aasialaisia. Joukkoon on helppo sulautua.

Nälkä ei pääse yllättämään tuhtien pubiruokien äärellä. Syödä voi myös maailman hienoimmissa ravintoloissa tai maistaa aitoja etnisiä herkkuja mistä tahansa maasta. Puhumattakaan englantilaisten omasta pikaruuasta fish&shipsistä. Se on paikasta riippuen joko taivaallisen hyvää tai aivan kauheaa. Lontoossa kaikki on mahdollista.

10 vinkkiä Lontooseen

1) Notting Hill

Notting HillNotting Hill

Metro Notting Hill Gate; Central, Circle ja District linjat tai Landbroke Grove; Hammersmith & City linja

Nottingin Hillin kaupunginosa pursuaa liitoksistaan lauantaisin, kun siellä on Portobello Roadin markkinat. Kyseessä on maailman suurimmat antiikkimarkkinat. Antiikinmetsästäjät saapuvat paikalle jo kukonlaulun aikaan, mutta varsinainen yleisörynnistys alkaa aamupäivällä. Markkinoilla myydään paljon myös krääsää, vaatteita, musiikkia ja hedelmiä.

Markkina-aikojen ulkopuolella Notting Hill on viihtyisä lähiö, jossa on mukava kävellä ja katsella kauniita pastellinvärisiä taloja. Etenkin niiden eriväriset ovet ovat hauskan näköisiä. Vielä 1950-luvulla alue oli slummia, jota asuttivat lähinnä karibialaiset maahanmuuttajat. Karibialaisrytmit kajahtelevat vieläkin komeasti jokavuotisilla karnevaaleilla, jotka pidetään yleensä elokuussa.

Nykyään alueelta löytyy useita mukavia kauppoja, jotka myyvät design muotia, uniikkeja löytöjä ja erikoisia kenkiä. Myös kirjakauppoja on paljon. Suosittuja ostoskatuja ovat Portobello Roadin lisäksi Pembridge Road ja Ledbury Road.

Alue sopii erinomaisen hyvin syömiseen eikä ravintoloiden hinnatkaan ole päätähuimaavia. Portobello Roadin varrelta Westway moottoritien alta ja siitä parin korttelin alueelta löytyy monia hyviä ravintoloita. Vähän kauempana Golborne Roadilla voi maistella espanjalaisherkkuja ja vaikka palestiinalaista ruokaa.

Notting Hillissa on useita elokuvateattereita ja niissä pääsee katsomaan sekä uusia että vanhoja elokuvia. Katselunautinto on täydellinen pikkunaposteltavien ja viinin kanssa sohvalla istuen tai siemaillessa aitoa shampanjaa.

2) Musikaali West End Theatressa

Musikaali West End TheatressaMusikaali West End Theatressa

Metro Leicester Square; Piccadilly ja Northern linjat

Lontoon vierailun yksi kohokohta on varmasti musikaali. Vanhat teatterit huokuvat arvokkuutta ja hienoja yksityiskohtia. Iltaa varten tekee mieli pukeutua hienosti. Tosin musikaaleista on nykyään tullut kaiken kansan huvia ja paikalle voi hyvin mennä myös farkkuihin pukeutuneena.

Tarjontaa on laidasta laitaan. Klassinen valinta on The Phantom of The Opera tai Les Miserables. Ne saivat ensi-iltansa Lontoossa jo 1980-luvulla. Muita varmoja valintoja ovat The Lion King ja Mamma Mia. Esityksessä voi myös yllättyä. We Will Rock You musikaalin näytöksessä on todistettavasti ollut mukana myös legendaarinen The Queen kitaristi Brian May.

Lippuja saa varmimmin etukäteen netistä ostettuna. Usein paikkoja on jäljellä, kun lippuja käy kyselemässä suoraan teatterien omista lipunmyynneistä tai hyvällä onnella hajapaikkoja voi saada jopa puoleen hintaan Leicester Squaren lippupalvelusta.

3) Harrod´s

Harrod´sHarrod´s

Metro Knightsbridge; Piccadilly linja

Harrod´s on pakko kokea, vaikka siellä onkin aina paljon ihmisiä, joista suuri osa on turisteja. Kyseessä on luultavasti maailman kuuluisin tavaratalo. Ovilla seisovat vartijat, joilla on oikeus kieltää tavarataloon tuleminen esimerkiksi rähjäisissä vaatteissa. Itse rakennus on yli sata vuotta vanha ja se on rakennettu Harrod´sia varten. Iltaisin sen seiniä valaisee noin 11 000 lamppua.

Tavaratalon parasta antia ovat ensimmäisen kerroksen elintarvikehallit. Siellä näkee kuinka suklaasta valmistetaan hienoja konvehteja ja Cup-cakeja voi valita mittavasta valikoimasta. Ostaa voi hienoja kahvi- ja teelaatuja, gourmet-hilloja ja -levitteitä, hienoja kaviaareja ja muita luksussäilykkeitä ja vaikka minkälaisia herkkuja. Paikanpäällä voi myös syödä.

Yhtenä erikoisuutena Harrods’illa ovat egyptiläiset portaat sen entisen omistajan Mohamed Al-Fayedin jäljiltä. Portaiden yhteyteen on pystytetty muistomerkki Al-Fayedin pojalle Dodille ja Walesin Prinsessalle Dianalle, jotka kuolivat traagisesti auto-onnettomuudessa Pariisissa 1997.

4) Camden Town

Camden TownCamden Town

Metro Camden Town; Northern linja

Legendaarinen Camden Town on Lontoon suurin markkina-alue joka päivä. Jotain alkuperäisestä rock- ja goottitunnelmastakin on vielä jäljellä, vaikka alue on muuttunut ja laajentunut paljon vuosien saatossa. Ostoksia voi tehdä ulkona ja sisällä, kaupoissa ja kojuissa, kirpputoreilla ja uusissa liikkeissä. Jos jostain niin Camdenista löytyvät erikoiset asusteet ja vaatteet. Tarjolla on myös paljon sisustustavaraa ja koruja sekä keräilyesineitä. Mitä kauemmin kaupunginosassa viipyy, sitä enemmän löytää erilaisia ”kerroksia”. Alueella on paljon pubeja ja ravintoloita sekä ruokatori, johon pystytetään erimaalaisia ruokakojuja joka päivä. Live musiikki soi monissa paikoissa. Camden on myös ehdottomasti paikka, jossa voi bongata todella erikoisesti pukeutuneita ihmisiä.

5) Holland Park

Holland ParkHolland Park

Metro Holland Park; Central linja

Lontoossa on monia hienoja puistoja. Jokaisella on oma viehätyksensä ja erityispiirteensä. Pieni Holland Park on varsinainen helmi upeiden puistojen joukossa. Ruusujen tuoksu huumaa ruusutarhassa ja puistossa järjestetään kesäisin klassisen musiikin konsertteja. Ihmiset istuskelevat picnicillä seuraamassa tenniksen ja jalkapallon pelaajia. Puistossa on viehättävä kahvila ja pieni gourmet-ravintola. Kanit ja riikinkukot, kuin myös oravat ja kultakalat asuttavat puistoa. Hienon hieno japanilainen puutarha on suorastaan pakahduttavan kaunis. Ajatukset saavat siivet, kun lukee penkkeihin kirjoitettuja muistokirjoituksia ihmisistä, jotka ovat rakastaneet paikkaa. Puistossa verkkaisesti kävellessä tulee aivan väkisin hyvälle tuulelle.

6) British Museum

British MuseumBritish Museum

Metro Tottenham Court Road tai Holborn; Central, Northern ja Piccadilly linjat

Varkaiden museoksikin nimitetyn valtavan museokokonaisuuden suojissa on noin 8 miljoonaa esinettä eri aikakausilta ja kulttuureista. Keskustelua on käyty kiivaasti siitä, pitäisikö siirtomaa-aikaan Britanniaan kuljetetut aarteet palauttaa alkuperäisiin maihinsa. Toisaalta kun kaikki on samassa paikassa, voi eri aikakausia ja kulttuureja helposti vertailla keskenään.

Museorakennus on upea, mutta hiukan vanhanaikainen ja brittiläisen jäykkä. Kaikkea ei pysty mitenkään katsomaan kerralla, joten museossa voi vierailla aina uudelleen ja uudelleen. Tutustua kannattaa ainakin maailman merkittävimpiin antiikin aikojen kokoelmiin, egyptiläisiin ihmis- ja eläinmuumioihin, assyrialaisten veistoksiin ja Ateenan Parthenonista tuotuihin Elginin marmoreihin. Näkemisen arvoinen on myös kunnostettu lukusali ja sen upea kirjakokoelma. Salissa on aikanaan työskennellyt itse Karl Marx.

British Museum avattiin yleisölle jo 1700-luvulla ja sen nykyinen rakennus rakennettiin 1823. Suurimpaan osaan esineistöstä pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Joihinkin erikoisnäyttelyihin on sisäänpääsymaksu.

7) Thames

ThamesThames

Thames joki halkoo Lontoon kaupunkia ja sen varrella on huomattava määrä tärkeitä nähtävyyksitä. Niitä voi ihailla joelta käsin reittilaivojen tai turistiristeilyjen kyydistä. Silloilla kannattaa myös kävellä ja tietenkin ”hop on hop off” bussi ajelee joen lähistöllä usealla eri reitillä.

Westminster Bridgeltä näkee vuosituhannen vaihteessa valmistuneen London Eye maailman pyörän ja tietenkin vanhan kunnon Big Ben kellotornin sekä uusgoottilaistyylisen Parlamenttitalon eli Westminsterin palatsin. Siellä Iso-Britannian ylä- ja alahuoneet kokoontuvat. Rakennuksen vanhimmat osat ovat vuodelta 1097. Westminsterin sillan kohdalta pääsee kävelemään Thamesin pohjoisrantaa Victoria Embankment rantakatua pitkin. Useat turistiristeilyt lähtevät etelärannalta London Eye:n edessä sijaitsevalta laiturilta.

London Bridge on tuttu lastenlaulusta ”London bridge is falling down”. Ja monesti silta onkin tuhoutunut, mutta aina sen tilalle on rakennettu uusi. Ensimmäinen silta valmistui lähes 2000 vuotta sitten. Nykyään sillan kupeeseen on noussut Euroopan korkein rakennus uusi The Shard pilvenpiirtäjä. Tornia on kuvattu pystysuoraksi kaupungiksi ja kirkkaalla säällä sen näköalatasanteelta näkee pitkälle Lontoon yli.

Näyttävin Thamesin ylittävistä silloista on Tower Bridge. Se rakennettiin reilut sata vuotta sitten ja se edustaa uusgoottilaista tyyliä, vaikka ulkomuodossa on myös keskiaikaisia vaikutteita. Sillan hienoissa torneissa on mahdollista vierailla. Laivoja varten silta nostetaan ylös, jotta kulku joella on esteetön.

Tower Bridgen kupeessa joen pohjoisrannalla on yksi Lontoon tärkeimmistä nähtävyyksistä The Tower of London. Keskiaikaisen linnan vanhimmat osat rakennettiin lähes 1000 vuotta sitten. Towerin Jewel Housessa säilytetään nykyään Britannian kruununjalokuvia, joita on mahdollisuus käydä katsomassa, kun maksaa alueelle perittävän pääsymaksun.

8) Iltapäivätee

The RitzThe Ritz

Iltapäivätee sai alkunsa jo Kaarle II aikaan 1600-luvulla. Se on edelleen suosittu ajanviete ja seurustelumuoto Lontoossa. Tee tarjoillaan pääsääntöisesti klo 15 ja 17 välillä. Suosituimmissa paikoissa pöytä on varattava hyvissä ajoin etukäteen. Varauksia voi tehdä netissä.

Tee korvaa hyvin lounaan, sillä tarjolla on monenlaisia suolaisia ja makeita leipiä ja leivonnaisia sekä perinteisiä skonsseja. Teehetkeen voi hyvin yhdistää myös lasillisen kuohuviiniä tai shampanjaa. Perinteisesti parhaat iltapäiväteepaikat ovat Lontoon vanhat hienot hotellit, joista The Ritz on ehkä kaikkein kuuluisin. Klassisen ja Viktoriaanisen ajan hotelleissa ovat puitteet kohdallaan, mutta usein myös teekattauksen hinta on korkea. Lisäksi hienoimpiin hotelleihin on pukeuduttava arvokkaasti. Huokeammin teetä tarjoiluineen voi nauttia monissa kahviloissa ja keskitason hotelleissa. Mukava ja kohtuuhintainen paikka on esimerkiksi National Galleryn ravintola Trafalgar Squarella.

9) Madame Tussaudsin vahakabinetti

Madame Tussaudsin vahakabinettiMadame Tussaudsin vahakabinetti

Metro Baker Street; Circle, Hammersmith & City, Metropolitan, Jubilee ja Bakerloo linjat

Madame Tussaudsin vahakabinetti Lontoossa on maailman tunnetuin vahanukkemuseo, mutta se on myös paljon muuta. Kabinetin juuret ulottuvat aina 1800-luvun alkupuolelle, jolloin sveitsiläinen Marie Tussauds perusti ensimmäisen vahanukkien näyttelyn Lontooseen.

Nykyään Tussaudsin kabinetissa voi kuvata itsensä lähes kaikkien tunnetuimpien maailman poliittisista, viihteellisistä, kulttuurillista ja urheilullisista vaikuttajista tehtyjen vahanukkien kanssa. Mukana on myös paljon kuvitteellisia, mutta tunnettuja satuhahmoja sekä tietysti koko kuninkaallinen perhe.

Kabinetin kauhukammio on suorastaan puistattava ja valottaa samalla elämän julmuutta entisaikoina. Yksi hienoimpia kokemuksia on junamatka Lontoon eri aikakausiin. Se on hieno lyhyt katsaus Lontoon historiaan. Kokonaisuus on rakennettu upeasti pienintä yksityiskohtaa myöten. Jopa eri aikakausiin liittyviä ääniä, hajuja ja tuoksuja leijuu ilmassa.

Satuhahmojen osaston jälkeen yleisö istutetaan 4D elokuvateatteriin. Lyhyt animaatio on todella vaikuttava. Kierroksen lopuksi on pieni myymälä, josta voi hankia hauskoja matkamuistoja.

10) Harry Potter -studiokierros

Harry Potter -studiokierrosHarry Potter -studiokierros

Kun kaikki Harry Potter elokuvat oli saatu kuvattua, tehtiin Warner Brosin studioille Watfordin kaupunkiin noin 30 km:n päähän Lontoosta Potter-fanien unelmakohde. ”Studio Tour - Making of Harry Potter” on huippuluokan kokemus muillekin kuin superfaneille. Kierroksella pääsee tutustumaan aitoihin Potter-elokuvien kuvauspaikkoihin ja rekvisiittaan. Studiolle on rakennettu pienoismalleja ja esillä on kuvauksissa käytettyjä vaatteita. Kierros on suunniteltu niin, että draaman kaari toteutuu. Itsensä voi ikuistaa Viistokujalla ja kierroksella saa tietoa siitä, miten esim. huispauskohtaukset toteutettiin tai minkälaiset ovat Kalkaroksen työhuoneen lavasteet. Välillä voi istahtaa maistelemaan elokuvista tuttua ”kermakaljaa”, joka on todella makeaa. Luettavissa on myös hauskoja juttuja kuvauksissa käytetyistä eläimistä ja lopuksi voi ostaa muistoksi vaikka taikasauvan tai suklaasammakoita matkamuistomyymälästä.

Paikanpäälle ei voi vain ilmestyä, vaan liput on varattava etukäteen netistä tai puhelimitse. Lipun hinta sisältää lyhyen esittelyn, jonka jälkeen studiokierrosta voi kiertää omaan tahtiin. Aikaa kannattaa varata 3-5 tuntia ja liput on hyvä ostaa ajoissa. Kierrokset ovat erittäin suosittuja.

Paikan päälle pääsee Lontoosta parhaiten junalla (Euston asemalta Watford Junctioniin). Matka kestää 20–30 minuuttia. Watfordin asemalta on 15 minuuttia kestävä bussikuljetus studioille puolen tunnin välein. Perillä tulee olla n. 45 minuuttia ennen kierroksen alkamista. Jos haluaa tutustua kohteeseen perusteellisesti, on syytä varata aamupäiväkierros, jotta aikaa omatoimiseen liikkumiseen jää tarpeeksi. Studiot suljetaan kolmen tunnin jälkeen viimeisen kierroksen aloittamisesta. Netissä on myytävänä myös lippuja, joihin kuuluu kuljetukset Lontoon Victorian bussiaseman edestä.

Miksi mennä Lontooseen?

Ei ole yhtään syytä miksi Lontooseen ei kannattaisi mennä. Se on lähellä ja siellä on koko maailma pienoiskoossa. Lontoossa on maailman parhaat ravintolat ja sieltä saa ihan minkälaista ruokaa tahansa. Kaupunki on täynnä hienoja nähtävyyksiä ja iki-ihania englantilaispubeja. Syy tai teema Lontoon matkalle voi olla shoppailu, kulttuuri, ruoka, museot, urheilutapahtumat, musikaalit tai vaikka eläintarhakäynti. Joku haluaa tutustua puistoihin ja kasvillisuuteen, toista kiinnostaa undergroud kulttuuri, yksi haluaa englanninkielikylvyn. ”You name it, London has it”, voisi olla kaupungin slogan. Yksinkertaisesti Lontoossa viihtyy jokainen. Se on myös maailman ainoa kaupunki, jossa huono sää ei haittaa. Sekin kuuluu olennaisena osana asiaan.

Milloin mennä Lontooseen?

Lontoossa on aina tekemistä, aina ihmisiä, eikä koskaan tiedä tuleeko päivästä sateinen vai aurinkoinen. Ilma saattaa olla helteinen tai viileän sateinen ja vaihtua monta kertaa päivässä. Selkeitä vuodenaikoja ei ole, mutta talvella loka-maaliskuussa on luonnollisesti kylmempää kuin kesällä. Usein tulppaanit ja narsissit kukkivat upeasti jo pääsiäisen pyhinä. Joulun jälkeen alkavat suuret alennusmyynnit, jotka kestävät aina helmikuun alkupäiviin asti. Talviaikaan on paljon urheilutapahtumia ja jalkapalloa pelataan monella tasolla. Joulutorit ja tunnelmalliset valot valloittavat kaupungin jo paljon ennen joulua. Kesällä huhti- syyskuussa on paljon erilaisia tapahtumia, karnevaaleja ja konsertteja. Kauppojen kesäaleaika on kesä-heinäkuu. Lontooseen voi mennä milloin vain.

Lennot Lontooseen löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Lontoo – kulttuuria ja historiaa

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Lontoo


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Pieni hetki, sivua ladataan.