Himejin linna kirsikankukkien aikaan
Himejin linna kirsikankukkien aikaan
· Napsun toimitus

Kuin lentoon lähtevä lintu – Himejin loistokas "ihmeiden linna" on Japanin kansallisaarre

Himejin linna oli Japanin ensimmäinen UNESCO:n maailmanperintöluetteloon valittu kulttuurikohde. 1600-luvulla rakennettu linna on upea esimerkki mestarillisesta puuarkkitehtuurista.

Himejin linna sijaitsee noin sata kilometriä Osakasta länteen. Se on Japanin ensimmäinen kulttuurikohde, joka liitettiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. 1600-luvulla rakennettu linna on hienoimpia säilyneitä esimerkkejä japanilaisesta linna-arkkitehtuurista.

Puusta rakennettu linna on arkkitehtoninen mestariteos, joka yhdistää esteettisen kauneuden toiminnallisuuteen. Japanilaisissa linnoissa päätorni oli hallitsijan auktoriteetin ja vallan symboli. Sotaisana aikakautena rakennettu Himeijin linna on sirosta ulkonäöstään huolimatta rakennettu vankkarakenteiseksi ja puolustusnäkökulmia silmällä pitäen. Arkkitehtuurin yksityiskohdissa yhdistyy japanilaisen kulttuurin tapaan armeijan tarkkuus ja tekniikka visuaaliseen kauneuteen.

Kaikkiaan seitsemässä kerroksessa sijaitsevaa, valkoseinäistä linnaa kutsutaan myös "valkoisen haikaran linnaksi", koska se muistuttaa ulkonäöltään lentoon lähtevää haikaraa.

Kuin lentoon lähtevä lintu – Himejin loistokas "ihmeiden linna" on Japanin kansallisaarre

Samuraiden aikakauden päätyttyä noin 150 vuotta sitten Japanin valtio antoi määräyksen purkaa hylätyt linnat. Tuolloin myös Himeji myytiin purettavaksi – sen huutokauppahintana oli 23,4 jeniä, mikä nykyrahaksi muutettuna vastaa noin 100 000 jeniä ja on euroina hieman yli 800. Linnan kulttuurillinen arvo kuitenkin ennätettiin ymmärtää ennen purkutuomiota ja Japanin armeija lunasti sen itselleen.

Himejin linnaa pidetään "ihmeiden linnana", sillä Toisen maailmansodan aikana Himejin kaupunkia pommitettiin kahdesti ja se poltettiin maan tasalle. Kuitenkin ainoastaan yhden pommin kerrotaan osuneen itse linnaan ja sen säilyneen vahingoittumattomana keskellä raunioiksi palanutta kaupunkia.

Kuin lentoon lähtevä lintu – Himejin loistokas "ihmeiden linna" on Japanin kansallisaarre

Korkeakulttuuristen ja historiallisten arvojensa lisäksi Himejin linna on nähty myös populaarikulttuurissa. Se on toiminut kuvauspaikkana esimerkiksi James Bond -seikkailussa ”Elät vain kahdesti”. Himejin lähistöllä sijaitsevassa Engyojin temppelissä puolestaan kuvattiin Tom Cruisen tähdittämää toimintaseikkailua Viimeinen samurai.

Lähde: Unesco  sekä Himejin linnan omat sivut (japaniksi, konekielinen käännös esimerkiksi englanniksi tarjolla) 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.