Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Colorado-joen kaivertama rotko on aivan ällistyttävän kaunis luonnonihme.
Colorado-joen kaivertama rotko on aivan ällistyttävän kaunis luonnonihme.
· Päivi Laajalahti

Valtava Grand Canyon mykistää ihailijansa kauneudellaan

Maailmassa ei ole hirveän monta paikkaa, jotka ensivierailulla kirjaimellisesti salpaavat hengen. Yhdysvaltojen Arizonassa sijaitseva, Unescon luonnonperintökohteeksi jo 1979 valittu Grand Canyon on kuitenkin sellainen.

Colorado-joen kaivertama, lähes puolentoista kilometrin syvyinen Grand Canyon on maailman vaikuttavin rotko. Arizonassa sijaitsevan Grand Canyonin kansallispuiston läpi kulkeva kanjonin reuna tulee vastaan havumetsän siimeksestä niin yllättäen, että ensikertalaiselta menee hetki tajuta näkemänsä. 445 kilometriä pitkä ja jopa 30 kilometriä leveä luonnonihme kannattaa ehdottomasti kokea ainakin kerran elämässään!

Grand Canyon on listattu myös yhdeksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä.
Grand Canyon on listattu myös yhdeksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä.

Grand Canyonia pidetään yhtenä maapallon upeimmista geologisista spektaakkeleista. Sen seinämien kerrostumat kertovat maapallon historiasta jopa kahden miljardin vuoden takaa ja esittelevät evoluutiota neljän suuren geologisen ajanjakson ajalta prekambriselta ajalta kenotsooiseen eli meidän aikaamme saakka.

Etenkin prekambrinen (yli 500 miljoonaa vuotta sitten) ja paleotsooinen (yli 250 miljoonaa vuotta sitten) aika näkyvät seinämien fossiileissa erityisen hyvin. Useista luolista on puolestaan löytynyt fossiileita ja eläinten jäänteitä pleistoseeniajalta (jääkaudelta), jolloin nykyihminen kehittyi.

Maailman tunnetuin rotko on eliöstöltään yllättävän monimuotoinen.
Maailman tunnetuin rotko on eliöstöltään yllättävän monimuotoinen.

Biologisesti Grand Canyon on poikkeuksellisen monimuotoinen ympäristö, sillä Colorado-joen uurtamilla rinteillä voidaan havaita peräti viisi Pohjois-Amerikan seitsemästä kasvillisuusvyöhykkeestä. Suhteellisen pienelle alueelle sijoittuneena näissä ekosysteemeissä elää yllättävän monimuotoinen eliöstö.

Valtavan kanjonin keskeisin turistisisäänkäynti on etelärinteen (South Rim) puolella sijaitsevassa Grand Canyon Villagessa, mistä kansallispuistoon on helppoa lähteä vaeltamaan. Nähtävää on jo pelkästään kanjonin reunaa kävelemällä, mutta sopivalla säällä kanjonin pohjalle polkua pitkin kapuaminen on myös suosittua. Alhaalla Coloradojoella järjestetään myös veneretkiä ja koskiseikkailuita.

Näkymät ovat ainutlaatuiset myös rotkon pohjalta.
Näkymät ovat ainutlaatuiset myös rotkon pohjalta.

Las Vegasiin Grand Canyonista on matkaa reilun neljän tunnin ajomatka. Las Vegasin ja Grand Canyonin yhdistelmämatkaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että vaikka Vegasissa lämpötila lähentelisi hellelukemia, sijaitsee Grand Canyon vuoristossa ja siellä voi olla lunta pitkällekin kevääseen.

Lähde: Unesco

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.