Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Chernobylin kuvauksia Ignalinassa. Kuva: © Sky UK Ltd/HBO - Liam Daniel
Chernobylin kuvauksia Ignalinassa. Kuva: © Sky UK Ltd/HBO - Liam Daniel
· Napsun toimitus

Ignalinan ydinvoimala Liettuassa toimi Chernobyl-hittisarjan kuvauspaikkana – Aavemaiseen tunnelmaan pääsevät tutustumaan nyt myös turistit

Ylistetty HBO-sarja Chernobyl kertoo Tšernobylissä vuonna 1986 tapahtuneesta, maailman tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta. Sarjaa kuvattiin Liettuassa, Ignalinan ydinvoimalassa, mihin myös turistit ovat nyt tervetulleita.

Liettuassa sijaitsevan Ignalinan ydinvoimalan toinen reaktori aloitti toimintansa vain vuosi Tšernobylin tuhoisan ydinonnettomuuden jälkeen. Reaktori on samanlainen kuin Tšernobylissä, minkä vuoksi se oli luonnollinen valinta, kun HBO:n Chernobyl-tv-sarjalle etsittiin kuvauspaikkoja.

Chernobyl-sarjan näyttelijät ja kuvaustiimi pääsivät sisälle suljettuun laitokseen sekä reaktorin katolle asti. Nyt tämä on mahdollista myös turisteille.

Kuva: © Ignalina Nuclear Power Plant
Kuva: © Ignalina Nuclear Power Plant

Ignalinan ydinvoimala sijaitsee vain noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Liettuan pääkaupungista Vilnasta. Voimalaitokseen pääsee tutustumaan opastettujen, noin kaksi ja puoli tuntia kestävien kierrosten kautta, joille otetaan maksimissaan 15 ihmistä kerrallaan. Vierailukierrokselle pitää tehdä varaus jopa kaksi kuukautta etukäteen.

Opastetuilla kierroksilla pääsee tutustumaan muun muassa Ignalinan ydinvoimalan reaktori- ja turbiinihuoneisiin. Kierroksilla on tiukat turvamääräykset ja turvatarkastukset, joihin jokaisen voimalaitoksessa vierailevien pitää suostua. Nämä tarkastukset koskivat myös tv-sarjan kuvaustiimiä ja keskeisiä näyttelijätähtiä kuten Jared Harrisia ja Stellan Skarsgårdia.

Kierroksella ei esimerkiksi saa syödä eikä juoda mitään, ja ovenkahvoihin koskemista suositellaan vältettäväksi mahdollisen säteilyn vuoksi.

Kuva: © Ignalina Nuclear Power Plant
Kuva: © Ignalina Nuclear Power Plant

Voimalaitoksen ulkopuolella, muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa Visaginasissa on puolestaan ydinvoimalasimulaattori, missä vierailijat pääsevät tutustumaan, miten ydinvoimalaa käytännössä johdetaan. Tämä simulaattori oli käytössä myös Chernobyl-sarjan kuvauksissa.

Visaginasissa asustaa noin 20 000 asukasta, mutta kaupungissa on vain 14 katua, eikä yhtään liikennevaloja. Tämä johtuu siitä, että mahdollisen onnettomuuden kohdatessa evakuointia ei ole hidastamassa mikään.

Opastettuja retkiä Ignalinaan ja Visaginasiin järjestetään myös Vilnasta, jolloin omaa autoa paikalle pääsyyn ei tarvita.

© Ignalina Nuclear Power Plant
© Ignalina Nuclear Power Plant

Lähde: Lithuania Travel

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.