10 vinkkiä: Viehättävä Vilna

Liettuan pääkaupunki on mainio kohde vaikkapa viikonlopun reissulle. Tapahtumarikas historia ja kaunis vanhakaupunki hurmaavat vierailijan välittömästi, ja mieli tekisi jäädä pidemmäksikin aikaa.

Asukkaita Vilnassa ei ole sen enempää kuin Helsingissäkään, siisteys on merkillepantavaa ja tunnelma on mukavan kodikas. Arkkitehtuurisesti kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus keskiaikaista kaupunkikuvaa, neuvostoajan betonihirvityksiä ja bisneskeskustan pilvenpiirtäjiä. Keskiaikainen keskusta on suurehko, ja kapeille kaduille kätkeytyy monta mukavaa putiikkia, kahvilaa ja ravintolaa. Hintataso on edelleen suomalaisittain edullinen, vaikka kävijämäärät ovatkin olleet jo muutaman vuoden kasvamaan päin.

10 vinkkiä Vilnaan

1) Gediminasin torni

Gediminasin torniGediminasin torni

Katedraaliaukion takana kohoavalle kukkulalle rakennettiin 1300-luvulla linnoitus, josta meidän päiviimme on säilynyt raunioiden lisäksi vain yksi sen puolustustorneista, jonka huipulla liehuu Liettuan lippu. Nykyisin Vilnan symboliksi mainitussa tornissa on esillä arkeologisia löytöjä ja kattavasti linnoituksen historiaa. Sinne pääsee joko kävellen tai köysiratahissillä. Matka kannattaa taittaa jo pelkän näköalan vuoksi.

2) Katedraali

Vilnan KatedraaliVilnan Katedraali

Vilnan katedraali aukioineen kuuluu vanhankaupungin alueeseen. Alkuperäinen katedraali rakennettiin jo 1200-luvulla aiemmin ukkosenjumala Perkunasille pyhitetyn temppelin paikalle, mutta nykyisen uusklassisen, kreikkalaista temppeliä etäisesti muistuttavan muotonsa se on saanut 1700-luvun puolella. Neuvostoaikoina kirkko toimi urheiluhallina ja varastona, mutta se on sittemmin entisöity vanhaan loistoonsa. Katedraalin kellotorni ja ruhtinas Gediminasin muistomerkki ovat Vilnan tunnetuimpia maamerkkejä.

3) Vanhankaupungin kadut ja kahvilat

Vanhankaupungin kadut ja kahvilatVanhankaupungin kadut ja kahvilat

Vilnan vanhaan keskustaan johtava Aušros Vartai eli aamunkoiton portti on suosittu kuvauskohde, jonka takaa paljastuu välittömästi tunnelmallinen katujen sokkelo. Aamunkoiton portin kappelissa säilytetään Neitsyt Marian kuvaa, jolla uskotaan olevan ihmeitä tekeviä voimia. Läheiseen Pyhän Kasimirin barokkikirkkoon on haudattu moni liettualainen suurmies. Pohjois-Euroopan suurimpiin ja Unescon maailmanperintökohteisiinkin kuuluvan vanhankaupungin alueella on runsaasti pieniä putiikkeja ja kahviloita, joissa istuskellessa ehtii tutustua paikalliseen elämänmenoon.

4) Kolmen ristin kukkula

Kolmen ristin kukkulaKolmen ristin kukkula

Lähellä Gediminasin tornia on Kolmen ristin kukkula. Sen laella kohoavat ristit pystytettiin alunperin 1600-luvulla seitsemän fransiskaanimunkin muistoksi, jotka liettualaiset pakanat tarinan mukaan ristiinnaulitsivat kukkulalla ja viskasivat jokeen. Neuvostovallan aikana ristit kaadettiin, mutta niiden tilanne nousi uusi monumentti vuonna 1989 symboloimaan Liettuan itsenäisyyttä ja kristinuskon asemaa. Näkymä Vilnan vanhaankaupunkiin on upea.

5) Pyhän Annan kirkko

Pyhän Annan kirkkoPyhän Annan kirkko

Liettualaiset omaksuivat kristinuskon viimeisinä Euroopassa, mutta nykyisin he ovat varsin hurskasta kansaa ja kirkkoja löytyy pelkästään vanhankaupungin alueelta 29. Goottilainen Pyhän Annan kirkko on katedraalin ohella kenties Vilnan näyttävin kirkkorakennus. Väitetään, että sotaretkellään kohti Venäjää marssinut Napoleon olisi kirkon nähtyään halunnut siirrättää sen matkamuistona Ranskaan.

6) Frank Zappan patsas

Frank Zappan patsasFrank Zappan patsas

Paikallisen ihailijakerhon vuonna 1995 pystyttämä patsas on laatuaan ainoa maailmassa. Patsaan taustalle levittäytyy upea graffitiseinämä, johon on kuvattu kukas muukaan kuin Zappa. ”Don’t Eat The Yellow Snow” (Älä syö keltaista lunta) on aina ajankohtainen neuvo.

7) KGB-museo

KGB-museoKGB-museo

Kaupungin uudemman puolen tunnetuin nähtävyys on entisessä KGB:n päämajassa sijaitseva, vuonna 1992 perustettu Kansanmurhan uhrien museo. Rakennuksessa voi tutustua mm. salakuuntelusta ja vastarintaliikkeestä kertovien näyttelyiden lisäksi neuvostomiehityksen aikaisiin vankityrmiin, joissa hengestään pääsi yli tuhat liettualaista. Kokemus on karmivan vaikuttava.

8) Liettuan kansallismuseo

Liettuan kansallismuseoLiettuan kansallismuseo

Maan kulttuuriin ja historiaan voi tutustua kansallismuseossa, jonka vieressä kohoaa 750 vuotta sitten hallinneen kuningas Mindaugasin muistomerkki. Museon mielenkiintoiset näyttelyt kertovat muun muassa liettualaisista perinteistä sekä maan värikkäästä historiasta ja arkeologisista tutkimuksista.

9) Užupis

Užupisin enkeliUžupisin enkeli

Pariisin Montmartreenkin verrattu taiteilijoiden kaupunginosa on täynnä boheemeja kahviloita ja gallerioita. Leikkimielisesti tasavallaksi julistautunut Užupis juhlii itsenäisyyttään aprillipäivänä, jolloin ”rajavartijoilta” saa leiman passiin ja koko alue virittäytyy juhlatunnelmiin. Joen rajaamaan kaupunginosa on kaunis ja eloisa erityisesti kesäaikaan, jolloin joen törmälle rakennetulle terassille kannattaa pysähtyä ihailemaan näkymiä.

10) Trakain linna

Trakain linnaTrakain linna

Liettuan vanha pääkaupunki Trakai on nykyisin noin 7000 asukkaan kylä, joka sijaitsee 30 km päässä Vilnasta. Se on oivallinen päiväretkikohde, jonka satumaisen kauniit maisemat piirtyvät lähtemättömästi mieleen. Galve-järven saarella kohoava linnoitus rakennettiin 1300-luvun lopulla ja sitä laajennettiin muutamaa vuosikymmentä myöhemmin. Menetettyään sotilaallisen merkityksensä linnoitus toimi kuninkaallisena kesäasuntona ja myöhemmin vankilana, kunnes se hylättiin 1600-luvulla. Nykyisin Trakain linna on entisöity 1400-luvun asuun ja se on Liettuan kenties suosituin turistikohde, jota kannattaa ehdottomasti matkustaa ihailemaan.

Miksi lähteä Vilnaan?

Liettua on hintatasoltaan edullisena vanhana kulttuurivaltiona mielenkiintoinen kohde, jonka uusi pääkaupunki Vilna tarjoaa paljon erikoista nähtävää ja koettavaa. Tunnelma paikan päällä on keskieurooppalainen, paikoin keskustan arkkitehtuurin ansiosta jopa välimerellinen. Vanhankaupungin putiikit tarjoavat toinen toistaan upeampia meripihkakoruja ja muita ostosmahdollisuuksia edullisesti. Koruista innostuneiden kannattaa suunnata myös Meripihkamuseoon.

Historian ystävät arvostavat Vilnan hyvin säilynyttä vanhaakaupunkia sekä neuvostomiehityksen ajoista kertovia mielenkiintoisia museoita. Romanttisen viikonloppukohteen kriteerit täyttyvät maistuvalla illallisella tunnelmallisessa vanhassakaupungissa sekä vierailulla Trakain satumaisen kauniiseen linnaan.

Lisäksi lentomatka Suomesta Vilnaan kestää vain reilun tunnin, mikä todistaa sen, että läheltäkin löytyy yllättävän hienoja ja monipuolisia matkakohteita. Tervetuloa Vilnaan!

Lennot Vilnaan löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Vilna


Julkaistu 31. maaliskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.