Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kroatian Dubrovnik kärsii Game of Thronesin myötä yliturismista
Kroatian Dubrovnik kärsii Game of Thronesin myötä yliturismista
· Napsun toimitus

Suositun tv-sarjan kuvauspaikat houkuttelevat kävijöitä - Game of Thrones -turismista on alkanut tulla myös ongelmia

Game of Thrones -tv-sarjan vaikutus kuvauspaikkojen turismiin on kiistämätön. Vuodesta 2011 lähtien, jolloin sarja ilmestyi ensimmäistä kertaa katsojien tv-ruutuihin, ovat matkailijamäärät sen kuvauspaikoissa kasvaneet räjähdysmäisesti.

Islanti, Pohjois-Irlanti ja Kroatia toimivat Game of Thrones -hittisarjan kuvauspaikkoina ja niiden turistimäärät ovat kasvaneet voimakkaasti suositun tv-sarjan myötä. Ne kaikki saaneet nauttia niin kutsutun Game of Thrones -efektin vaikutuksista. Turistimäärien kasvu on luonnollisesti ilahduttanut maiden turismista vastaavia virallisia tahoja sekä turismista elantonsa saavia yrittäjiä, mutta ilmiöllä on myös negatiivinen puolensa.

Kroatian historiallinen Dubrovnik, jota Game of Thronesissa on käytetty Kuninkaansatama-nimisen alueen kuvauspaikkana, kärsii nykyisin ilmiöstä, jota voisi kutsua sanalla yliturismi. Paikalliset asukkaat eivät pidä siitä, että heidän asuinympäristönsä on muuttunut turistien huvipuistoksi. Vaikka ennen paikalliset halusivat lisää kävijöitä - nyt he toivovat turistien menevän muualle.

Dubrovnikin vanhankaupungin kapeat kadut hurmaavat
Dubrovnikin vanhankaupungin kapeat kadut hurmaavat

Kuvauskohteiden turistimääriä ja ohjelman vaikutusta on tutkittu sarjan ilmestymisestä lähtien.

Noin 9 miljoonaa turistia vieraili Kroatiassa vuonna 2010, eli vuotta ennen tv-sarjan alkamista. Vuonna 2018 kävijöitä oli noin 18,4 miljoonaa. Tämä tarkoittaa yli 100 % kasvua kahdeksassa vuodessa. Kasvu on johtanut pitkiin jonotusaikoihin vanhassa kaupungissa, ruuhkaisiin katuihin, ja viranomaiset harkitsevatkin kävijämäärän suitsimista päiväkohtaisilla määrärajoitteilla.

Islannin turismi on kasvanut yli kolminkertaiseksi 10 vuoden aikana - näiden maisemien tapauksessa se ei ole ihme
Islannin turismi on kasvanut yli kolminkertaiseksi 10 vuoden aikana - näiden maisemien tapauksessa se ei ole ihme

Islannin turistimäärät ovat lisääntyneet yli 340 % kahdeksassa vuodessa. Nykyisin turisteja käy maassa noin seitsemän kertaa enemmän kuin maassa on asukkaita. Myös Islannissa paikalliset pelkäävät maan muuttumista huvipuistoksi, vaikka turismi onkin osaltaan auttanut maata paljon talouden kasvussa vaikeina aikoina. Matkailijoiden erityisenä mielenkiintona ovat muun muassa Thingvellirin kansallispuisto sekä Kirkjufell - kaksi tv-sarjan kuvauspaikkaa.

Varsinaisesta yliturismista ei voi vielä esimerkiksi Espanjan kuvauspaikkojen, kuten Sevillen ja Itzurun, kohdalla puhua. Silti Googlen hakumäärät juuri näiden tv:stä tuttujen maisemien kohdalla on kasvanut merkittävästi, ja ilmiö tullee jatkumaan koska ne nähdään mukana jälleen Game of Thronesin seuraavalla kaudella.

Lue myös: Game of Thrones -turismi piinaa Pohjois-Espanjan pyhättöä

Lue myös: Supersuosittu tv-sarja Game of Thrones tuo jopa liikaa turisteja Dubrovnikiin

Lähde: Telegraph

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.