Vilnan kaunis vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Gediminasin kukkula on hyvä paikka aloittaa historialliseen kaupunkiin tutustuminen. Kuva: Andrius Aleksandravičius
Vilnan kaunis vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Gediminasin kukkula on hyvä paikka aloittaa historialliseen kaupunkiin tutustuminen. Kuva: Andrius Aleksandravičius

Kolme päivää Vilnassa: mitä nähdä, kokea ja herkutella?

Artikkeli on mainosyhteistyö Public Enterprise Lithuania Travelin kanssa.

Liettuan pääkaupunki houkuttelee turisteja kaikkialta maailmasta. Vilnassa kohtaavat idän ja lännen kulttuurit, vieri vieressä menneestä historiasta muistuttavien rakennusten kanssa avaavat ovensa nykyaikaiset galleriat, ravintolat ja kahvilat. Vieraanvaraisessa kaupungissa inspiraatiota ammentavat taiteen ja kulttuurin harrastajien lisäksi ainutlaatuisia kokemuksia etsivät kulinaristit.

Matkusta Liettuassa -kampanja kutsuu lyhyelle lomalle Vilnaan! Tässä vinkkejä nähtävyyksiin, kokemuksiin ja herkutteluun Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Mitä nähtävää Vilnasta löytyy?

Yksi Baltian kauneimmista pääkaupungeista ylpeilee Unescon maailmanperintökohteeksi valitulla vanhalla kaupungilla. Moni Vilnassa vieraileva aloittaa kaupunkiin tutustumisen historiallisista paikoista, kuten Vilnan tuomiokirkosta, Gediminasin kukkulasta ja sen laella seisovasta Gediminasin linnan tornista.

Vilnan tuomiokirkko. Kuva: Andrius Aleksandravičius
Vilnan tuomiokirkko. Kuva: Andrius Aleksandravičius

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla vuonna 2013 jälleenrakennetussa Valdovų rūmai -palatsissa, jossa on mahdollista tutustua Liettuan suuriruhtinaskunnan historialliseen asuinrakennukseen. Palatsissa on neljä pysyvää näyttelyä täynnä historiallisia löytöjä: restauroitua myöhäisgoottilaisen, renessanssin ja varhaisbarokkiajan edustustilojen sisustusta.

Tuskallisista Liettuan historian hetkistä todistaa Kansanmurhan uhrien museo, joka tunnetaan myös KGB-museona. Baltian maiden ainoa tällainen museo on perustettu samaan rakennukseen, jossa vuosina 1940-1991 toimivat neuvostoajan sortavat laitokset (NKVZ ja NKGB-MGB-KGB).

Taiteesta nauttivat kutsutaan löytämään tiensä kansalliseen taidegalleriaan ja nykytaiteen museoon, MO. Erityisesti huomion arvoinen on uuden kaupungin (Naujamiestis) puolella toimiva ainutlaatuinen ulkoilmagalleria Open Gallery, siellä esitellään alkuperäistä urbaania kulttuuria, näytetään ilmaisia elokuvanäytöksiä ja taiteilijoiden esityksiä.

Užupis on taiteilijoiden tasavallaksi kutsuttu alue Vilnassa. Kuva: Laimonas Ciūnys
Užupis on taiteilijoiden tasavallaksi kutsuttu alue Vilnassa. Kuva: Laimonas Ciūnys

Instagramiin sopivimmat Vilnan maisemat voidaan löytää taiteilijoiden tasavallaksi kutsutulta alueelta joen toiselta puolelta. Tämä on yksi kaupungin vanhimmista alueista, jota verrataan Pariisin Montmartreen tai Kööpenhaminan Christianiaan. Tämän hetken yhtenä arvostetuimmista alueista pidetty joen toinen puoli, Užupis, on kuuluisa omasta hymnistään, perustuslaistaan ja jopa omasta presidentistään.

Literatų gatvė -taidekatu sijaitsee Vilnan vanhassakaupungissa. Kuva: Laimonas Ciūnys
Literatų gatvė -taidekatu sijaitsee Vilnan vanhassakaupungissa. Kuva: Laimonas Ciūnys

Suurta kiinnostusta herättää myös Literatų gatvė. Vanhassakaupungissa sijaitsevaa katua koristaa taidemaalareiden ja muiden alojen taiteilijoiden luomat eri kirjailijoille ja runoilijoille omistetut puiset, lasiset ja metalliset laatat.

Instagramiin sopiva paikka on varmastikin yli 600 vuotta vanha Lasikortteli, jossa aikanaan asui kultaseppiä, lasinpuhaltajia ja muita käsityöläisiä. Ja mainittakoon vielä viehättävä Pyhän Annan kirkko, jonka itse Napoleon Bonaparte tarinoiden mukaan olisi halunnut kantaa kämmenellään Pariisiin, sekä valkoiset Vilnan yliopiston rakennukset ja Presidentin kanslia.

Pyhän Annan kirkko iltavalaistuksessa. Kuva: Darius Strazdas, Dreamstime.com
Pyhän Annan kirkko iltavalaistuksessa. Kuva: Darius Strazdas, Dreamstime.com

Mitä kokea Vilnassa?

Vilna on yksi harvoista maailman kaupungeista, jossa voi nauttia vaikuttavasta kuumailmapallolennosta pääkaupungin kattojen yllä. Kuumailmapallot nousevat varhain aamulla ja illalla suotuisien sääolosuhteiden vallitessa. Laskeutumisen jälkeen onnistuneen lennon kruunaa erityinen ilmailijoiden järjestämä seremonia ja todistus.

Vilnaa voi katsella myös toisesta näkökulmasta, kanootilla meloen tai laivalla lipuen pitkin Neris-jokea. Rauhassa meloen voi ihastella kaupungin runsasta vehreyttä ja löytää arkkitehtuurin ihmeitä sekä pääkaupungin vaikuttavat sillat.

Kuumailmapallolento Vilnan kattojen yllä on ainutlaatuinen kokemus. Kuva: Andrius Aleksandravičius
Kuumailmapallolento Vilnan kattojen yllä on ainutlaatuinen kokemus. Kuva: Andrius Aleksandravičius

Vanhin edelleen toimiva tori, Halli, paitsi auttaa löytämään Liettuan viljelijöiden puutarhan aarteita, mahdollistaa myös nykyaikaisista pikaruokabaareista nauttimisen. Tästä yli satavuotiaassa rakennuksessa voi löytää jäljellä olevia historiallisia, arkkitehtuurisia yksityiskohtia.

Niille, jotka eivät pelkää kiivetä korkealle, esitämme kutsun nousta Liettuan korkeimpaan rakennukseen, Vilnan TV-tornin, 19. kerrokseen, josta voi nähdä kaupunkipanoraaman suljetulla tasanteella tai nauttia kauaskantoisesta näköalasta Linnunrata-kahvilassa. Äärimmäisistä kokemuksista nauttivat voivat halutessaan kävellä vähän ylempänä sijaitsevalla avoimella tasanteella.

Vilnan TV-torni on Liettuan korkein rakennus. Ylhäällä tornissa sijaitsee Linnunrata-kahvila, josta avautuvat huimat maisemat. Kuva: MNStudio, Dreamstime.com
Vilnan TV-torni on Liettuan korkein rakennus. Ylhäällä tornissa sijaitsee Linnunrata-kahvila, josta avautuvat huimat maisemat. Kuva: MNStudio, Dreamstime.com

Missä ja mitä Vilnassa kannattaa herkutella?

Perinteisiä liettualaisen keittiön ruokalajeja, vaaleanpunaista kylmää punajuurikeittoa ja cepeliinejä, voi maistaa monissa Vilnan kahviloissa ja ravintoloissa. Haluamme kuitenkin mainita muutaman vierailunarvoisen ravintolan, jotka tarjoavat uusia, herkullisen kulinaristisia kokemuksia.

  • Yksi parhaimpina pidetyistä Liettuan ravintoloista, Džiaugsmas, on kuuluisa nykykeittiöstään, joka luo kulinaristisia mestariteoksia liettualaisista raaka-aineista ja paikallisten viljelijöiden kasvattamista tuotteista.
  • Ainutlaatuisia, ruhtinasajoista muistuttavia ruokalajeja, jotka tutustuttavat maan historiaan, tarjoaa taas ravintola Ertlio namas.
  • Liettuan etnografisia elementtejä voidaan löytää myös valitsemalla ravintola nimeltä Nineteen 18, jossa ruokalajit valmistetaan ottaen huomioon kausiluonteisuus. Kaikki valmistetaan ravintolan omalla, 77 kilometrin päässä sijaitsevalla maatilalla kasvavista tuotteista.
  • Viikonlopun myöhäisaamiaisen voi nauttia pidetyssä Sugamour-kahvilassa tai joka päivä hapantaikinaleipää leipovassa Druska Miltai Vanduo -leipomokahvilassa.
  • Ainutlaatuisia vaikutelmia etsittäessä voi poiketa Grand Hotel Kempinski Vilnius -hotellin Telegrafas-ravintolaan.
  • Hyvällä säällä on mukava syödä aamiaista myös Pink&Yellow-ravintolan terassilla, joka sijaitsee Vilnan pääkadun, Gedimino prospektaksen, varrella.

Kuinka matkustaa Vilnaan?

Vilnaan pääsee helposti lentäen, sillä Vilnan lentoasema sijaitsee kaupungin alueella. Vaihtoehto on myös matkustaa Helsingistä Tallinnaan lautalla ja jatkaa lopun matkaa Vilnaan autolla tai bussilla.

Lisää tietoa Vilnan paikoista ja löydöistä voi etsiä Matkusta Liettuassa -kampanjan sivustolla.

Vilna yhteistyö

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.