Norjan upeita vuonomaisemia katsomaan ei väsy.
Norjan upeita vuonomaisemia katsomaan ei väsy.
· Helinä Laajalahti

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

Norja on eittämättä koko maailman hallitsija mitä tulee vuonoihin. Vuoristoisen maan rannikolta valokuvauksellisia, karunkauniita vuonoja löytyy nimittäin reilusti yli tuhat.

Matkaa Norjaan suunnittelevalle on tarjolla hyviä uutisia: Norjassa on aika vaikea vierailla niin, ettei näkisi ainakin yhtä majesteettisista luonnonmuodostumista eli vuonoista. Vuonoja nimittäin löytyy kaikkialta Norjan rannikolta – etelän Lindesnesista pohjoisen Nordkinniin saakka.

Norjan vuonot ovat kuvauksellisia, mutta muutamat niistä ovat kuitenkin vielä kauniimpia kuin toiset. Tässä kymmenen vuonovinkkiä Norjan matkalle:

1. Geirangerfjord

Geirangerfjord on epäilemättä Norjan tunnetuin vuono. Sen kerrotaan toimineen inspiraationa myös Disneyn Frozen-animaatiolle, mikä ei ole lainkaan ihme, sillä Geirangerfjord tarjoaa varmasti yhden klassisimmista vuonomaisemista.

Geirangerfjord on valittu Unescon maailman perintökohteeksi ja se on yksi maan vierailuimmista turistikohteista. Vuono sijaitsee noin kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Ålesundin kaupungista. Helpoiten perille pääsee risteilylaivan kyydissä tai vastaavasti omalla autolla. Tällöin lisää eksotiikkaa matkaan tarjoavat Trollstigenin eli Peikonpolun neulansilmämutkat. Paras aika vierailla siellä on kesäaikaan.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

2. Hardangerfjord

Hardangerfjord on Norjan toiseksi suurin vuono. Pohjanmerelle aukeavalta, noin 80 kilometriä Bergenistä etelään sijaitsevalta suultaan Hardangerfjord viettää sisämaahan Hardangerviddan kansallispuistoa kohti.

Alueella sijaitsee kuvauksellinen Oddan kylä, joka löytyy vuonon päädystä. Se toimii kauniina kiintopisteenä alueelle suuntautuville retkille. Oddassa on myös kuuluisa kivimuodostelma nimeltä Trolltunga (peikon kieli), joka houkuttelee kesäisin kymmeniätuhansia vaeltajia.

Omalla autolla Oddaan pääsee noin neljässä tunnissa Stavangerista, kolmessa tunnissa Bergenistä tai kahdessa tunnissa Haugesundista. Kylään kulkee myös bussi edellämainituista kaupungeista.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

3. Lyngenfjord

Pohjoinen vuono on Tromssan lähellä sijaitseva Lyngenfjord, joka on 82 kilometrin mittaisena valtavan kokoinen. Lyngenin Alpit muodostavat suojan sateelta, minkä vuoksi Lyngenfjordissa taivas on useammin kirkas kuin monissa muissa paikoissa Norjaa. Tämän vuoksi alue on suosittu vierailukohde niiden turistien keskuudessa, jotka haluavat nähdä revontulia.

Lyngenfjordin keskeiseen kylään Lyngseidetiin pääsee Tromssasta joko omalla autolla tai bussilla.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

4. Lysefjord

Lysefjord toimii kotina 604 metriä korkealle Preikestolenille eli saarnastuolille. Tämä huikea kallionkieleke houkuttelee jopa 300 000 turistia vuosittain. Jopa Tom Cruise on roikkunut jyrkänteen seinällä Mission: Impossible 6:n kuvauksissa.

Preikestolen ei ole kuitenkaan ainoa syy Lysefjordin alueella vierailuun. Lukuisat vaellusreitit halkovat kaunista vuonomaisemaa ja seudulta löytyy myös maailman pisin puinen portaikko, Flørli 4444. Siinä, kuten varmaan arvasitkin, on 4444 porrasta. Kjerag on puolestaan valtava kivenlohkare, joka sijaitsee kahden kallion välissä. Majoituspaikkoja löytyy kuvauksellisesta Lysebotnin kylästä vuonon päädystä.

Lysebotniin pääsee talvisin vain lautalla, mutta kesäisin sinne voi myös ajaa omalla autolla Lysebotnvegenin neulansilmämutkien kautta. Stavangerista vuono on noin tunnin laivamatkan päässä.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

5. Nærøyfjord

Nærøyfjord on virallisesti osa Sognefjordia. Vuono itse on noin 17 kilometrin mittainen, mutta osan matkaa se on erittäin kapea – vain pari sataa metriä kapeimmasta kohdasta. Vuonoa ympäröivät yli kilometrin vedenpinnan yläpuolelle nousevat vuoret, jotka tekevät maisemasta yhden Länsi-Norjan dramaattisimmista. Geirangerfjordin kanssa Nærøy muodostaa osan Unescon maailmanperintökohdetta.

Nærøyfjord on valokuvamainen nähtävyys myös sateisella kelillä. Sateen todennäköisyyteen onkin syytä varautua, sillä alueella sataa usein.

Nærøyfjord on suosittu pysähdyspaikka turistiretkillä, jotka alkavat Oslosta tai Bergenistä. Alueelle pääsee myös omalla autolla. Bergenistä matkaa on ensin parisen tuntia Gudvangeniin, mistä kulkee lautta Flåmiin. Lauttamatkalla näkee Nærøyfjordin koko pituudelta sekä läheisen Aurlandsfjordin.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

6. Nordfjord

Nordfjord tarjoaa komean palan Norjan läntistä maisemaa. Lisäksi se sijaitsee lähellä Jostedalsbreenin jäätikköä sekä Nordfjordista haarautuvan Innvikfjordin rannalle rakennettua Loen Skyliftiä. “Taivashissi” kuljettaa turistit kilometrin korkuisen Hovenin huipulle vain viidessä minuutissa.

Vuonon itäpäässä sijaitseva Nordfjordeidin kylä on paras kiintopiste alueeseen tutustumiseen. Se sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Ålesundista. Lisäksi sinne kulkee bussi Oslosta ja Oddasta, sekä pikavene Bergenistä.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

7. Sognefjord

Norjan pisimmän ja syvimmän vuonon titteliä pitää hallussaan Sognefjord. Yli 200 kilometrin mittainen, kesäisin smaragdinvihreä vuono on parhaimmillaan yli 1,3 kilometriä syvä.

Sognefjordin alueella on vuonon koon vuoksi paljon nähtävää ja koettavaa. Idylliset, vuoristoiset pikkukylät täplittävät sen rantoja ja retkeilemään kutsuva Jotunheimin kansallispuisto sijaitsee vuonon itäisessä päässä. Kaupangerista löytyy kaunis puukirkko ja Jostedalsbreenissa voi ihmetellä Manner-Euroopan suurinta jäätikköä.

Sognefjordin alueeseen tutustumiseen kannattaa varata aikaa, sillä siirtyminen paikasta toiseen voi olla yllättävän hidasta. Alueelle on helpointa tulla omalla autolla. Sogndaliin matkaa Bergenistä on noin nelisen tuntia.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

8. Trollfjord

Pohjoisessa sijaitseva Trollfjord on yksi Norjan parhaiten säilyneitä salaisuuksia. Se sijaitsee Vesterålenin ja Lofoottien välillä ja on vain kahden kilometrin mittainen. Sen muoto tekee vuonosta kuitenkin salaperäisen: sen suulta kapean kanavan jälkeen avautuu suuri, ovaalin muotoinen lahti.

Vuonon tumma vesi on kuin mustetta. Sitä ympäröivät korkeat vuoret, joiden värimaailma pysyttelee ympäri vuoden mustan ja valkoisen sävyissä. Alueen korkein vuori on 1084 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva Trolltind. Trollfjordin yllä voi nähdä kaartelemassa kotkia, mikä lisää alueen mystistä tunnelmaa.

Trollfjordilla voi vierailla joko osallistumalla Hurtigruten-risteilylle tai tekemällä veneretken Lofooteilta.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

9. Trondsheimfjord

Trondheimsfjord on yksi Norjan helpoiten saavutettavissa olevia vuonoja, sillä se sijaitsee aivan Trondheimin kaupungin läheisyydessä. Norjanmereltä alkava vuono jatkuu noin 50 kilometrin matkan koilliseen ja päättyy Levangerin kaupunkiin.

Avoin taivas, monipuolinen linnusto, kumpuileva maasto ja kimaltelevat vedet tekevät alueesta niin luonnonystävän kuin satunnaisen matkailijan matkakohteen.

Trondheimsfjordiin on helppo tutustua Trondheimin kaupungista käsin. Useat lautta- ja veneyhtiöt kuljettavat matkustajia pitkin vuonoa. Niiden kyydissä voi vierailla esimerkiksi Ytterøyn saarella tai tutustua entiseen vankilasaareen ja linnoitukseen Munkholmenissa.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

10. Oslofjord

Oslofjord on vuono niille Norjassa kävijöille, joilla aikaa vierailuun on vain pari päivää, mutta jotka haluavat nähdä sentään yhden vuonon. Pääkaupunki Oslon lähellä sijaitseva vuono ei välttämättä ole niin komea kuin Länsi-Norjan vuonot, mutta kesäisin sielläkin on tarjolla kauniita maisemia saarineen ja hiekkarantoineen. Nähtävää tarjoavat myös esimerkiksi Oscarsborgin linnoitussaari, Hovedøyan vanha luostarisaari ja Bygdøyn niemen museot.

Oslon Aker Bryggen satamasta vuonoon suuntaa useita lauttoja ja veneitä päivittäin. Oslofjordin läpi voi myös matkata Norjan ja Tanskan välisillä lautoilla. Pääkaupungin läheisyys tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

Sokerina pohjalla: Magdalenefjord

Magdalenefjord ei sijaitse lainkaan Manner-Norjassa vaan sen saavuttaakseen täytyy matkata kauas pohjoiseen, Norjalle kuuluville Huippuvuorille, minne Norwegian lentää läpi vuoden Oslon kautta ja SAS päivittäin Tromssasta ja kesäisin myös Oslosta. Sen maantieteellinen ulottuvuus tarjoaa täysin uniikin ja muista Norjan vuonoista eroavan matkailukokemuksen. Kahdeksan kilometrin mittainen ja viisi kilometriä leveä Magdalenefjord oli 1800-luvulla valaanmetsästäjien käytössä.

Syrjäisen ja pohjoisen lokaationsa vuoksi Magdalenefjord on erilainen elämys, jossa vuonoretkeen yhdistyy matka arktiseen maisemaan. Kirpeä ilma, jäinen vesi ja pohjoinen tyhjyys saavat matkalaisen suorastaan haukkomaan henkeään.

10 vinkkiä: Norjan majesteettiset vuonot

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.