Vuonon pohjukkaan kätkeytyvä tuhatvuotinen Oslo on ihmisen kokoinen kaupunki, jossa asukkaita on vain hieman enemmän kuin Helsingissä. Näitä kahta pohjoista pääkaupunkia yhdistää meren ja luonnon läheisyys sekä tietynlainen rauhaisa ilmapiiri. Oslon edustalla on lukuisia saaria ja kaupungin alueella yli 300 järveä. Vaikka Osloa usein nimitetäänkin maailman kalleimmaksi kaupungiksi, ei kaikki kuitenkaan maksa maltaita. Monet nähtävyyksistä ovat ilmaisia ja edullista majoitustakin löytää kyllä.
Mitä tehdä Oslossa?
Norjan pääkaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa useamman päivän reissulle. Oslolla ei ole samanlaista kulttuurikaupungin mainetta kuin Tukholmalla, mutta useampaan rakennukseen levittäytyvän kansallismuseon, Munch-museon, Ibsen-museon, kansallisteatterin ja oopperatalon tarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle myös kulttuurielämyksiä. Historian havinaa voi aistia Akershusin linnoituksen liepeillä sekä Viikinkilaivamuseossa, ja maisemista sekä urheiluhuumasta pääsee nauttimaan Holmenkollenilla. Parhaat ravintolat ja illanviettopaikat löytyvät Aker Bryggen satama-alueelta ja etenkin opiskelijoiden suosimasta Grünerløkkan kaupunginosasta. Lähes kaikki kohteet ovat hyvin viitoitettuja ja sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan, mutta esimerkiksi Holmenkollenille kannattaa suunnata metrojunalla tai bussilla.
10 vinkkiä Osloon
1) Karl Johans gate ja kuninkaanlinna
Karl Johans gate ja kuninkaanlinna ovat ensimmäiset kohteet, jotka keskustaan suuntaava matkailija selvästi havaitsee. Karl Johans gate on Oslon pääkatu, joka vie rautatieasemalta aina puutarhojen ympäröimälle kuningasperheen palatsille saakka. Kadun varrella on runsaasti hintavia mutta tasokkaita liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Vinkki: 1800-luvulla rakennetussa kuninkaanlinnassa järjestetään kesäisin opastettuja käyntejä, joihin myydään ennakkolippuja postitoimistossa.
2) Akershusin linnoitus
Akershusin linnoitusta alettiin rakentaa vuoden 1290 tienoilla. Sitä on vuosisatojen mittaan piiritetty yhteensä yhdeksän kertaa, mutta se on aina pysynyt valloittamattomana. Akershus muistuttaa monessa mielessä Turun linnaa ja nykyisin siellä toimivat myös natsimiehitysajan vastarintaliikkeen museo ja sotamuseo, joissa kannattaa ehdottomasti käydä. Linnoituksen kauniiseen kirkkoon on haudattu Norjan kaksi edellistä kuningasparia. Aurinkoisina kesäpäivinä linnoitus on mitä parhain paikka istahtaa penkille syömään eväitä ja ihastelemaan näkymiä sataman ylle ja kohti vuonoa. Vinkki: vahdinvaihtoa voi seurata päivittäin klo 13.30.
3) Stortinget
Stortinget eli 1800-luvulla rakennettu Norjan parlamenttitalo kohoaa Karl Johans gaten varrella ennen kuninkaanlinnaa, Oslon yliopistoa ja kansallisteatteria. Sisälle pääsee ilmaiseksi opastetuilla kiertokäynneillä, mutta upeimmillaan rakennus on pikkupuistosta päin nähtynä.
4) Tuomiokirkko
Tuomiokirkko ei juuri loista kansainvälisessä vertailussa, mutta sitä ympäröivä Kirkeristenin alue on paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten mielenkiintoinen basaari, jossa voi nauttia vaikkapa kupin kahvia. Historiasta kiinnostunut voi jatkaa matkaa kauemmas Gamlebyenin kaupunginosaan katsomaan Oslon ensimmäisen tuomiokirkon raunioita.
5) Vigelandin veistospuisto
Vigelandin veistospuisto eli Frognerparken kuuluu Oslon erikoisimpiin nähtävyyksiin. Tuottelias kuvanveistäjä Gustav Vigeland (1869-1943) suunnitteli ja toteutti 1900-luvun alkupuolella valtavan puistoalueen lisäksi sinne 212 patsasta, jotka esittävät ihmisen koko elämänkaaren syntymästä kuolemaan. Puiston teoksista kuuluisimpia ovat pitkällä graniittisillalla kiukutteleva lapsi sekä 17-metrinen monoliittipatsas, johon on veistetty 121 ihmishahmoa. Puiston pääporttien vasemmalla puolella on itse Vigelandia esittävä patsas. Frognerparken on kesäisin suosittu piknik-paikka, jonka kiertämiseen kannattaa varata ainakin pari tuntia.
6) Oopperatalo
Oopperatalo muistuttaa marmorinhohteisena vuonosta noussutta jäävuorta. Rakennus vihittiin käyttöön vuonna 2008, ja se on erikoisen ja palkitun arkkitehtuurinsa ansiosta noussut nopeasti suosituksi käyntikohteeksi, jonka huipulta avautuu hieno näkymä kaupungin ylle. Oopperatalon edustalla merestä kohoaa kelluva lasitaideteos, joka muuttuu hetki hetkeltä tuulen ja aaltojen vaikutuksesta.
7) Kansallisgalleria
Kansallisgalleria esittelee sekä norjalaista että kansainvälistä maalaustaidetta ja veistoksia. Kokoelmiin kuuluu Christian Krohgin upeiden maisemamaalausten ohella mm. Cézannen, Picasson, Renoirin ja Monet’n teoksia. Gallerian vetonaula on kuitenkin Edvard Munchin ”Huuto”. Vinkki: taiteesta pääsee sunnuntaisin nauttimaan ilmaiseksi.
8) Kaupungintalo
Kaupungintalo avattiin äänekkään kritiikin saattelemana vuonna 1950. Rakennuksen arkkitehtuurissa yhdistyy monta eri tyylisuuntaa, mutta vaikutuksen tekevät sen norjalaiseen kansanperinteeseen pohjautuvat maalaukset. Kaupungintalo isännöi myös vuosittaista gaalaa, jossa myönnetään Nobelin rauhanpalkinto.
9) Bugdøyn niemen museot
Bugdøyn niemen museot ehtii kiertää päivässä. Niistä tunnetuin on kenties Viikinkilaivamuseo, jossa on näytillä maailman parhaiten säilyneitä viikinkialuksia yli tuhannen vuoden takaa. Mielenkiintoisia ovat myös hyvin säilyneet kärryt sekä viikinkien nahkasaappaat. Kon-Tiki museo taasen esittelee seikkailija Thor Heyerdahlin saavutuksia. Näytteillä on muun muassa kaislavene, jolla hän seurueineen ylitti Atlantin. Fram-museo on omistettu norjalaisille naparetkeilijöille ja Merenkulkumuseossa pääsee tutustumaan merenkulun historiaan.
10) Holmenkollen
Holmenkollen on Oslon kaupunginosa, joka tunnetaan kansainvälisesti maailman vanhimpana mäkihyppypaikkana sekä yhtenä vuoden 1952 talviolympialaisten tapahtumapaikoista. Kukkulan vuonna 2011 uusitusta hiihto- ja mäkihyppykeskuksesta avautuu huikeat näköalat, ja maailman ensimmäinen talviurheilumuseo kiinnostaa varmasti urheilun ystäviä. Holmenkollenissa järjestetään nykyisin vuosittain suositut hiihtofestivaalit.
Milloin mennä Osloon?
Oslo on muiden pohjoisten kaupunkikohteiden tavoin parhaimmillaan pitkinä ja lämpiminä kesäiltoina, jolloin kulttuuritarjonta on vilkkaimmillaan ja illanviettopaikat täynnä tunnelmaa.
Miten mennä Osloon?
Perille pääsee Helsinki-Vantaalta suorilla lennoilla Gardermoenin lentokentälle, josta keskustaan pääsee nopeasti pikajunalla ja edullisemmin paikallisjunalla. Ruotsin kautta Osloon kulkevat hyvät juna- ja maantieyhteydet, ja Kööpenhaminasta tuleva voi kesäisin nauttia upeasta risteilymatkasta vuonoa pitkin.
Lennot Osloon löydät Napsun lentohausta.
Lue lisää kohteesta: Oslo
Julkaistu 17. maaliskuuta, 2014