Angkorin temppelialueelta löytyvässä Ta Prohmin temppelissä on kuvattu Tomb Raider -elokuvaa. Kuva: © Lakhesis | Dreamstime.com
Angkorin temppelialueelta löytyvässä Ta Prohmin temppelissä on kuvattu Tomb Raider -elokuvaa. Kuva: © Lakhesis | Dreamstime.com
· Helinä Laajalahti

10 vinkkiä: Kiehtova, salaperäinen Kambodza

Thaimaan ja Vietnamin välissä sijaitseva Kambodza on toistaiseksi vielä hieman tuntemattomampi matkakohde suomalaisille. Poliittinen epävakaus ja 1990-luvulla päättynyt sisällissota alkavat olla menneisyyttä, vaikka maa onkin edelleen köyhä. Matkakohteena Kambodza on viehättävän erilainen monipuolisen historiansa ja kulttuurinsa ansiosta.

Hintatasoltaan edulliseen Kambodzaan on helppo matkata esimerkiksi Bangkokin kautta, mistä historiallisen Angkorin vieressä sijaitsevaan Siem Reapiin on vain tunnin lentomatka. Kambodzaan tulee varata mukaansa Yhdysvaltain dollareita, mikä on keskeinen turistivaluutta ja yleisessä käytössä paikallisen rielin rinnalla. Kortilla maksaminen on nimittäin edelleenkin harvinaista.

10 vinkkiä Kambodzaan:

1. Ota mukaan tuore passikuva ja Yhdysvaltain dollareita viisumia varten

Kuva: © Nomadsoul1 | Dreamstime.com
Kuva: © Nomadsoul1 | Dreamstime.com

Kambodza on niitä harvoja valtioita, joihin suomalaisetkin tarvitsevat viisumin. Muista siis tarkistaa, että mukanasi on vielä kuusi kuukautta matkan jälkeen voimassa oleva passi! Viisumin voi turvallisimmin hankkia paikan päältä, sillä internetissä olevien viisumipalveluiden väitetään olevan epäluotettavia. Viisumia varten mukaan kannattaa ottaa tuore passikuva, sillä sellainen vaaditaan viisumihakemuksessa, joita jaetaan ennen laskeutumista kansainvälisillä lennoilla.

Kuukauden voimassa oleva turistiviisumi maksetaan rajalla Yhdysvaltain dollareilla käteisellä - vuonna 2018 maksu oli $30. Viisumiprosessin seuraaminen on ohjelmanumero itsessään. Yhden ihmisen voimin hoidettavissa olevaa tehtävää hoitaa rajalla joukko ihmisiä, joista yksi rahastaa, yksi tarkistaa paperit, yksi kirjoittaa viisumiin tarvittavat tiedot, yksi liimaa viisumipaperin passiin, yksi leimaa ja yksi antaa passit takaisin matkalaisille. Pieni odottelu ei tätä seuratessa haittaa!

2. Maailman suurin temppelialue, historiallinen Angkor

Angkor Wat. Kuva: © Sorin Colac | Dreamstime.com
Angkor Wat. Kuva: © Sorin Colac | Dreamstime.com

Kambodzan tunnetuin matkakohde on historiallinen, Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Angkor, josta usein puhutaan sen tunnetuimman temppelin, Angkor Watin, nimellä. Temppelialue kattaa kaikkiaan yli 400 neliökilometrin kokoisen alueen, jolla on laskettu olevan jopa yli tuhannen temppelin rauniot. Valtavaan alueeseen tutustumiseen kannattaa varata siis aikaa.

Alueen kolme komeinta nähtävyyttä ovat Angkor Wat, Bayon ja Ta Prohm – kaikki kolme täysin erilaisia keskenään niin arkkitehtuuriltaan kuin tunnelmaltaankin. Tunnetuin temppeleistä on Angkor Wat, maailman suurimpana pidetty uskonnollinen rakennelma. Bayon on buddhalaistemppeli, joka tunnetaan sen seinämiin rakennetuista, sadoista kivisistä kasvoista. Ta Prohm on viime aikoina ollut tunnettu “Tomb Raider” -temppelinä, sillä se nähtiin Angelina Jolien tähdittämässä elokuvassa vuonna 2001. Ta Prohm on tunnelmallisen salaperäinen paikka, jossa valtavat puut kasvattavat juuriaan temppelin kivien ympärillä.

Lue myös: Käytännön vinkit Angkoriin, maailman suurimmalle temppelialueelle Kambodzassa

3. Siem Reap - portti historialliseen Angkoriin

Siem Reapin yötorin värejä. Kuva: © Bryn Lerwill | Dreamstime.com
Siem Reapin yötorin värejä. Kuva: © Bryn Lerwill | Dreamstime.com

Tie Angkorin historialliselle temppelialueelle käy Siem Reapin kaupungin kautta. Tonlé Sap -järven pohjoispuolella sijaitseva Siem Reap on Kambodzan pääkaupungin ohella toinen keskeinen maahantulokaupunki, jonka kansainväliselle lentokentälle tulee lentoja esimerkiksi Bangkokista.

Siem Reap on tukikohta Angkoriin ja kaupungista löytyy lukuisia laadukkaita mutta myös erittäin edullisia majoitusvaihtoehtoja sekä ravintoloita. Keskustan kadunvarret valtaavat iltaisin yötorin lukuisat kojut, joissa myydään muun muassa paikallisin värein somisteltuja tekstiilejä, matkamuistoja ja koruja. Tarjolla on myös edullista hemmottelua hierontojen, hoitojen sekä mani- ja pedikyyrien muodossa.

4. Mekong-joen risteily ja uhanalaiset jokidelfiinit

Mekong-joessa elää uhanalainen kaakkoisaasiandelfiini. Kuva: © Thawatchai Thanapanitsakul | Dreamstime.com
Mekong-joessa elää uhanalainen kaakkoisaasiandelfiini. Kuva: © Thawatchai Thanapanitsakul | Dreamstime.com

Mekong-joki virtaa Kambodzan halki ja joella tehdyt risteilyt antavat kattavan kuvan maasta. Upeista auringonlaskuistaan kuuluisille risteilylle voi lähteä esimerkiksi pääkaupunki Phnom Penhistä.

Mekong-joen varrella pääkaupungista hieman pohjoiseen sijaitseva Kratie on keskeisintä aluetta nähdä harvinaisia ja uhanalaisia kaakkoisaasiandelfiinejä luonnollisessa ympäristössään. Delfiinejä arvellaan elävän alueella enää noin satakunta yksilöä. Khmerit ovat eläneet rauhallisessa yhteiselossa delfiinien kanssa, sillä he uskovat, että delfiinit ovat esi-isien inkarnaatioita. Nykyisin näiden harvinaisten eläinten populaatiota kuitenkin verottavat kalastuksessa käytetyt räjähteet ja nailonverkot.

Mekong-joella järjestetään veneretkiä rennoista illallisristeilyistä pitkiin matkoihin läpi Kambodzan.

5. Pääkaupunki Phnom Pehn ja kuninkaallinen palatsi

Phnom Penhin kuninkaallinen palatsi ja sen kuuluisa, hopeinen pagoda. Kuva: © Prillfoto | Dreamstime.com
Phnom Penhin kuninkaallinen palatsi ja sen kuuluisa, hopeinen pagoda. Kuva: © Prillfoto | Dreamstime.com

Kambodzan pääkaupunki Phnom Penh on perustettu jo 1300-luvulla, mutta punakhmerien hirmuhallinnon aikakaudella 1970-luvun lopulla kaupunki autioutui lähes aavekaupungiksi. Nykyisin noin puolentoista miljoonan asukkaan Phnom Penh on Mekong-joen rannalla solmukohdassa muualle päin Kambodzaa suuntautuville risteilyille ja retkille.

Kaupungin keskeisin nähtävyys on sen profiilia hallinnoiva kuninkaallinen palatsi hopeisine pagodoineen ja kauniine puutarhoineen. Palatsi ei ole pelkästään kimalteleva komistus vaan se on myös tärkeä muistutus Kambodzan verisestä historiasta.

6. Khmerien pyhä vuori Phnom Kulen

Phnom Kulenin vuori on khmereille pyhä. Kuva: © Andrii Kolinchev | Dreamstime.com
Phnom Kulenin vuori on khmereille pyhä. Kuva: © Andrii Kolinchev | Dreamstime.com

Kambodzan pyhin vuori Phnom Kulen on suosittu viikonloppujen vierailukohde. Alue on esittänyt tärkeää roolia Khmerien imperiumin historiassa, sillä kyseisellä paikalla Jayavarman II julisti vuonna 802 itsensä jumalkuninkaaksi ja Kambodzan kuningaskunta sai alkunsa.

Phnom Kulenissa sijaitsee muun muassa valtava lepäävä buddha-patsas, syrjäisiä temppeleitä sekä näyttävä vesiputous. Vesiputous on nähty myös Tomb Raider -elokuvassa.

Phnom Kulen sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Siem Reapista ja 15 kilometrin päässä Banteay Srein kylästä. Alueella vierailuun kannattaa vuokrata kuski, sillä tiet ovat monin paikoin huonoja etenkin syrjäisimpien temppeleiden lähettyvillä.

7. Tonlé Sap ja veneretki Kaakkois-Aasian suurimmalla järvellä 

Kuva: © Hakan Can Yalcin | Dreamstime.com
Kuva: © Hakan Can Yalcin | Dreamstime.com

Siem Reapin eteläpuolella sijaitseva Tonlé Sap on Kaakkois-Aasian suurin järvi, ja sinne pääsee venekyydillä Mekong-jokea pitkin sekä pääkaupunki Phnom Penhistä että Siem Reapista. Järvi laajenee ja supistuu dramaattisesti – jopa kymmenkertaisesti - vuodenaikojen mukaan. 

Kuivan kauden aikana marraskuusta toukokuulle vain parin metrin syvyisen järven vesi virtaa Mekongiin. Veneretkiä ei kuivalla kaudella suositella, sillä veneet saattavat tuolloin jäädä kiinni mutaan. Kun sateet alkavat kesäkuussa, virtaus muuttuu ja Tonlé Sapin valtava, jopa 14 metriä syvä järvi muodostuu. Alue on tunnettu yhteisöistä, joiden kalastuksesta elantonsa saavat asukkaat elävät kelluvissa kylissä sekä korkeiden paalujen päälle rakennetuissa taloissa.

Tonlé Sapin järven eläimistö on runsas, minkä vuoksi se on suosittu vierailukohde myös esimerkiksi lintubongareille.

8. Sihanoukville ja Siaminlahden hiekkarannat

Sihanoukville on suosittu sukelluskohde. Kuva: © Dmitry Rukhlenko | Dreamstime.com
Sihanoukville on suosittu sukelluskohde. Kuva: © Dmitry Rukhlenko | Dreamstime.com

Kambodzasta löytyy muutama Kaakkois-Aasian rennoimmista ja mukavimmista hiekkarannoista. Kambodza rajautuu etelässä Siaminlahteen, jonka rannalla sijaitsevat muun muassa Sihanoukvillen, Kepin, Koh Rongin ja Reamin rannat.

Sihanoukville on myös tunnettu sukellusmahdollisuuksistaan. Kristallinkirkkaissa vesissä voi nähdä värikkäitä koralleja ja monipuolista merieläimistöä valashaista rauskuihin, barrakudista merihevosiin. Sää sukeltamiseen on suotuisa ympäri vuoden lukuunottamatta monsuunisateiden aikaa, jolloin näkyvyys pinnan alla on huonompi.

Siaminlahden rannalla sijaitsee myös Bokorin kansallispuisto, josta löytyy mielenkiintoinen vierailukohde. Bokor Hill Station on punakhmerien hallinnon aikaan hylätyksi jäänyt aavekaupunki, jonne paikalliset järjestävät patikointiretkiä turisteille.

Bokor Hill Station - aavekaupunki lähellä Siaminlahtea. Kuva: © Ilia Torlin | Dreamstime.com
Bokor Hill Station - aavekaupunki lähellä Siaminlahtea. Kuva: © Ilia Torlin | Dreamstime.com

9. Tuol Slengin museo kansanmurhan uhreille ja Choeung Ekin kuoleman kentät

Tuol Sleng ja Choeung Ek vievät keskelle Kambodzan veristä historiaa. Kuva: © Pzaxe | Dreamstime.com
Tuol Sleng ja Choeung Ek vievät keskelle Kambodzan veristä historiaa. Kuva: © Pzaxe | Dreamstime.com

Kambodzan lähihistoria on julma ja verinen. Punaiset khmerit pyyhkäisivät 1970-luvulla Pol Potin hirmuhallinnon aikana noin 20 % väestöstä, erityisesti koulutetusta väestä. Tätä joukkomurhien värittämää historiaa muistaa Tuol Slengin museo, joka sijaitsee Phnom Penhissä. Tuol Sleng on entinen koulu, joka Pol Potin aikaan muutettiin vankilaksi.

Natsien keskitysleirien tapaan punaiset khmerit kuljettivat Choeung Ekin kuoleman kentille kymmeniä tuhansia ihmisiä tapettavaksi. Vangeista pidettiin tarkkaa lukua valokuvien kera, ja näihin kuviin tarinoineen voi tutustua Tuol Slengin museossa. Euroopan keskitysleirimuseioden tapaan vierailu sotamuseossa ei ole mieltä ylentävä, mutta tärkeä ja opettavainen katsaus maailman historiaan. Sitä ei kuitenkaan suositella herkille ihmisille eikä lapsille.

Choeung Ekin kuoleman kentät sijaitsevat noin 17 kilometrin päässä Tuol Slengistä. Se on muutettu museoalueeksi, jolla vierailu on yhtä pysäyttävää kuin pääkaupungin varsinaisessa museossakin.

10. The Elephant Valley Project - eettisempää norsuturismia

Elephant Valley Project suojelee Kambodzan norsuja. Kuva: © Michel Arnault | Dreamstime.com
Elephant Valley Project suojelee Kambodzan norsuja. Kuva: © Michel Arnault | Dreamstime.com

Lähellä Vietnamin rajaa sijaitsevassa Mondulkirissa hoidetaan hylättyjä, vahingoittuneita ja orpoja norsuja. The Elephant Valley Project on tunnettu eettisyydestään eläimiä kohtaan, sillä paikan periaatteena on, että “norsut saavat olla jälleen norsuja”. Projekti syöttää ja suojelee norsuja sekä tarjoaa niille suojapaikan.

Elephant Valley Projectissa vierailijat voivat osallistua norsujen hoitoon ja jopa niiden uittamiseen. Tämä on aina parempi vaihtoehto kuin osallistua epäeettisen norsuturismin tukemiseen esimerkiksi norsuratsastuksen muodossa, jota turisteille on tarjolla muun muassa Angkor Watin alueella.

Milloin ja miten mennä Kambodzaan?

Trooppisen ja aina lämpimän Kambodzan vuotta rytmittävät monsuunisateet. Kuiva kausi marraskuusta toukokuulle on parasta matkustusaikaa, sillä sadekauden ollessa syyskuussa pahimmillaan saattavat tietkin tulvia. Kuuminta on tilastojen mukaan huhtikuussa.

Kambozda on tähän saakka ollut pääasiassa omatoimisten reppureissaajien matkakohde, mutta pikkuhiljaa myös muut turistit alkavat löytää tämän Kaakkois-Aasian helmen. Keskeisimmät maahantulokaupungit ovat pääkaupunki Phnom Penh ja Angkorin temppelialueen porttina toimiva Siem Reap.

Halpalentoyhtiöt operoivat Kambodzaan esimerkiksi Bangkokista noin tunnissa, joten muutaman päivän pistäytyminen esimerkiksi Angkor Watissa Thaimaan matkalla on suhteellisen helppoa. Huomioi kuitenkin tässä tapauksessa halpalentoyhtiöiden matkatavararajoitukset.

Maahan pääsee sekä Thaimaan että Vietnamin puolelta edullisesti myös bussilla, mutta tähän pitää varata aikaa ja on myös huomattava, että tiet voivat edelleen olla joissakin paikoissa huonoja. Maata myöten matkatessa kannattaa myös varautua siihen, että monenlaisia apureiksi itseään väittäviä huijareita on liikkeellä enemmän.

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.