Joulukuu on erinomaista aikaa tehdä luontoretki Etelämantereelle. Kuva: © Jan Martin Will | Dreamstime.com
Joulukuu on erinomaista aikaa tehdä luontoretki Etelämantereelle. Kuva: © Jan Martin Will | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

10 vinkkiä: Minne matkustaa joulukuussa?

Joulukuu on matkailun sesonkiaikaa, sillä pitkien lomien inspiroimana ihmiset matkustavat lomailemaan kauemmaksikin. Aurinkoiset rantalomat ja risteilyt houkuttavat, ja suurkaupungit kutsuvat shoppailemaan. Pienemmissä kaupungeissa puolestaan kutsuvat sympaattiset joulutorit.

Koko maailma tuntuu matkustavan joulukuussa. Monet lomailijat suuntaavat kohti etelän lämpöä ja esimerkiksi Kaakkois-Aasian kohteet takuuvarman aurinkonsa ja lämpönsä vuoksi ovat joulun aikaan suosittuja. Joulushoppailuja tehdään suurkaupungeissa ja elämyksiä haetaan myös lukuisilta joulutoreilta ympäri Eurooppaa.

Joulun aikaan lomat ovat usein pidempiä. Joulun ja uuden vuoden väliseksi ajaksi suunnataankin yleensä kauas. Mutta jo pitkä viikonloppu esimerkiksi ennen joulua piristää kummasti ja tuo talveen juhlan tunnelmaa.

10 vinkkiä joulukuun lomamatkaan

1. Praha

Lumen leijaillessa kapeiden katujen yllä on helppo ymmärtää miksi Praha on suosittu matkakohde myös talvella. Gotiikasta ja barokista tyyliään hakeva arkkitehtuuri on ainutlaatuista, ja talvella kaikki näyttää astetta satumaisemmalta. Edullinen hintataso, myös joulukuussa, takaa sen, että Prahassa viihtyy pienemmälläkin budjetilla. Modernit shoppailumahdollisuudet ja historialliset nähtävyydet vaihdetaan iltaisin monipuoliseen ruokatarjontaan tunnelmallisissa ravintoloissa.

Tsekkiläinen joulutori on elämys itsessään ja kuuma glögi maistuu kävelyretkien lomassa. Kaupungin raitiovaunut ja metrot takaavat sen, että hieman etäisemmillekin nähtävyyksille, kuten Prahan kuninkaanlinnaan sekä Josefovin juutalaiskortteliin, pääsee tutustumaan helposti. Kaapelihissillä voi nousta Petrinin kukkulalle ja Kutná Horan luukirkko on runsaan tunnin junamatkan päässä.

Kuva: © Mike Clegg | Dreamstime.com
Kuva: © Mike Clegg | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kaunis, kauniimpi, Praha

2. Salzburg

Euroopan kaupungit näyttävät talvella taianomaisilta etenkin lumisina päivinä. Itävallan Salzburg ei ole poikkeus, sillä kaupungilla on pitkäkestoinen perinne joulutorin muodossa. Mozartin syntymäkaupungissa joululaulut raikaavat kaduilla, ja hyvää ruokaa ja lämmintä juomaa voi ostaa pienistä kojuista.

Salzburgin kaunis keskusta on Unescon maailmanperintökohde täynnä museoita ja historiallisia rakennuksia. Keskusta on suljettu autoilta ja lyhyet etäisyydet ovat näppärästi kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Modernit tavaratalot ja putiikit houkuttelevat shoppaajia ja varsinkin joulun aikaan kirkoissa pidetään paljon konsertteja.

Kahvilakulttuuri on kaupungissa voimissaan, ja mikäpä olisi parempi tapa viettää talvista päivää kävelyn päätteeksi kuin nauttia kuppi kuumaa juotavaa katuvilinää katsellen? Pakollisia käyntikohteita Salzburgissa ovat ainakin Hohensalzburgin komea linna, vanhakaupunki sekä Mozartin synnyinkotimuseo, joka sijaitsee sopivasti suositun ostoskadun, Geitredegassen, varrella.

Kuva: © Mike Clegg | Dreamstime.com
Kuva: © Mike Clegg | Dreamstime.com

3. Thaimaa

Suomalaisten kestosuosikki Thaimaa ei menetä suosiotaan. Tuttu ja pääsääntöisesti hyvin turvallinen maa on suomalaisten rakastama eikä syyttä. Thaimaassa pakkasesta ei tarvitse välittää ja usein suomalaiset suuntaavatkin maahan juuri joulua viettämään. Lapsiperheille vaivattomat rantakohteet kuten Karon Beach ja Bang Tao Beach Phuketissa, sekä saaret Koh Lanta, Koh Samui sekä bussimatkan päässä Bangkokista sijaitseva Koh Samet ovat testattuja ja hyväksi koettuja.

Osa matkailijoista viihtyy hyvin myös Bangkokissa, joka tarjoaa hulinaa ja tekemistä etenkin aikuiseen makuun vaikkapa rantalomaan yhdistettynä. Aktiivisempaa lomaa etsivät voivat suunnistaa vaeltamaan Chiang Rain, Mae Hong Sonin ja Pain suuntaan kun taas sukelluksen ystävät viihtyvät yleensä Koh Taolla.

Varmaa on, että Thaimaasta löytyy lomakohde jokaiselle. Pääosassa ovat kuitenkin ystävällinen ilmapiiri, herkullinen ruoka sekä takuuvarma aurinko.

Bussimatkan päässä Bangkokista sijaitseva Ko Samet on tunnettu pehmeistä hiekkarannoistaan. Kuva: © Anakeseenadee | Dreamstime.com
Bussimatkan päässä Bangkokista sijaitseva Ko Samet on tunnettu pehmeistä hiekkarannoistaan. Kuva: © Anakeseenadee | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Löydä kuumin Bangkok

10 vinkkiä: Pattaya - aurinkoa ja kaupungin vilinää

10 vinkkiä: Thaimaan ihanimmat rannat

10 vinkkiä: Thaimaan saaret

10 vinkkiä: Thaimaan suloiset saaret – Mainio seikkailu ja täydellinen rantaloma

10 vinkkiä: Thaimaa lasten kanssa

4. Intia

Kaipaatko lämpöä, herkullista ruokaa ja rentoa menoa? Intiasta löytyvät nämä kaikki. Moni lomalainen suuntaa joulukuussa Intiaan nauttimaan rantaelämästä ja huokeista hinnoista, ja toisinaan tämä voi aiheuttaa suosituimmissa kohteissa ruuhkaa. Tunnetuin ja suosituin matkakohde Goa on kuitenkin täynnä majapaikkoja sekä rantoja jokaisen budjetille että mukavuusalueelle.

Pohjois-Goan puolella sijaitsevat suuret rannat ja hotellikompleksit voi vaihtaa eteläisen osan rauhallisempiin ja syrjäisempiin paratiiseihin. Sukeltajat nauttivat kirkkaista vesistä ja luonnonpuistot tarjoavat ihasteltavaa eläinten ja luonnon ystäville.

Hieman hankalammin tavoitettavissa oleva Keralan osavaltio on nouseva matkakohde, jota turistimassat eivät ole vielä löytäneet. Intian eteläkärjessä sijaitseva alue on vehreä ja täynnä mielenkiintoisia rantakohteita, joista tunnetuin on Kovalam Beach.

Reppureissaajien suosiossa oleva Varkala puolestaan on toistaiseksi säästynyt suurilta turistilaumoilta, mutta tarjoaa silti majoitusta monessa eri hintaluokassa. Pitkä ranta houkuttelee lomailijoita nauttimaan auringosta ja rauhallisuudesta. Varkalan rento tunnelma on hyvää vaihtelua keskellä Intian usein hektiseltä tuntuvaa elämänmenoa.

Intian Varkala on rento, trooppinen paratiisi. Kuva: © Marina Pissarova | Dreamstime.com
Intian Varkala on rento, trooppinen paratiisi. Kuva: © Marina Pissarova | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kultahiekkainen Goa

10 vinkkiä: Kiehtova, historian sävyttämä Delhi

5. Tallinna

Suomalaisille tuttu Tallinna muuttuu talvisin lumipeitteen tullessa lähes satumaisen kauniiksi. Vanhankaupungin pienet kadut kutsuvat kuljeskelemaan ja ihailemaan pikkuputiikkien näyteikkunoita, ja joulutori hurmaa valoillaan, tuoksuillaan ja tunnelmallaan. Laadukkaiden ravintoloiden ruokatarjonta tekee joulun ajan risteilystä helposti herkuttelumatkan.

Marras-joulukuun vaihteessa Tallinnassa järjestetään kansainvälinen Pimeiden öiden elokuvafestivaali PÖFF, jonka tarjonnassa nähdään usein myös sellaisia elokuvia, mitä Suomen elokuvafestivaaleilla ei nähdä. Joulukuun puolivälissä Tallinnan laulukentällä voi matkata joulumaahan Joulufestivaaleilla. Festivaaleilla kuullaan perinteisiä joululauluja ja alueella on runsaasti tekemistä lapsille. Joululahjaostoksetkin voi hoitaa samalla retkellä!

Kuva: © Ints Vikmanis | Dreamstime.com
Kuva: © Ints Vikmanis | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Tallinnaa ristiin rastiin

10 vinkkiä: Tallinna - trendikkäästä rosoisuudesta luontoretkiin

6. Siem Reap, Kambodza

Joulukuussa kuiva kausi on jo alkanut Kambodzassa ja turisteja hellivät pilvettömät taivaat ja miellyttävät lämpötilat. Kuivana kautena Siem Reapin kaupungin kupeessa sijaitsevalla, historiallisella Angkorin temppelialueella vierailu on parhaimmillaan. Alueella voi tehdä kävelyretkiä, mutta on muistettava, että temppelialue on valtavan suuri ja koostuu useista eri temppeleistä - Angkor Wat on vain yksi, vaikkakin suurin, temppeli - että siihen tutustumiseen kannattaa varata enemmän kuin yksi päivä.

Kuivan kauden alku tarkoittaa myös turistisesongin alkua, joten varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Angkor Wat on huumaavan kaunis auringonnousun aikaan. Kuva: © Juliengrondin | Dreamstime.com
Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Angkor Wat on huumaavan kaunis auringonnousun aikaan. Kuva: © Juliengrondin | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Kiehtova, salaperäinen Kambodza 

Käytännön vinkkejä Angkor Watiin

7. Antarktiksen risteily

Kun Suomessa on pimeä talvi, on joulukuu erinomaista aikaa suunnata kohti valoa ja niin etelään kuin vain mahdollista - eli lähteä Antarktiksen risteilylle! Kuukaudet vuodenvaihteen molemmin puolin ovatkin oikeastaan ainoa mahdollinen aika vuodesta vierailla etelämantereella, sillä tuolloin jäät ovat auki ja valoa riittää lähes ympäri vuorokauden.

Etelämannerta ympäröivissä vesissä voi nähdä valaita - valtavista sinivalaista ryhä- ja lahtivalaisiin, kaskeloteista miekkavalaisiin. Joulu-tammikuussa kylmillä lakeuksilla syntyy valtavasti uutta elämää ja silloin on paras aika nähdä hylkeiden ja pingviinien poikasia.

Etelämantereen risteilyt lähtevät pääasiallisesti Argentiinan Ushuaiasta. Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välisen, kovasta merenkäynnistään kuuluisan Drakensalmen ylitys kestää noin kaksi päivää, minkä jälkeen laivalta pääsee käymään myös maissa. Myös Uuden-Seelannin eteläkärjestä tehdään risteilyjä, mutta matkan kesto on sieltä huomattavasti pidempi.

Kuva: © Adfoto | Dreamstime.com
Kuva: © Adfoto | Dreamstime.com

8. Melbourne

Maapallon toisella puolella Australiassa on joulukuussa kesä ja mikäpä onkaan hauskempaa kuin viettää joulua vaihteen vuoksi auringonpaisteessa. Melbourne on Australian eurooppalaisimmalta tuntuva kaupunki, eikä sää ole siellä joulukuussakaan sietämättömän kuuma. Rantalomailemaankin silti pääsee esimerkiksi suositulla St. Kildan rannalla.

Kaupunki täyttyy joulun alla ihmisistä, joten vilinää ja vilskettä riittää kaduilla ja ravintoloissa. Jouluhässäkkään tulee kuitenkin etelän auringon alla eksoottinen tuntu. Melbournessa on mahdollista vaikkapa käydä katolla tai puutarhassa sijaitsevassa ulkoilmaelokuvateatterissa tai vierailla Queen Vicin keskiviikkoisella yötorilla. Melbournessa on myös Australian parhaimpina pidetyt ostosmahdollisuudet.

Mikäli kaupungin jouluhälinä alkaa tuntua liialliselta, kannattaa pistäytyä Melbournen ulkopuolella sijaitsevalle Phillip Islandille, joka on tunnettu erityisesti pingviiniparaatistaan. Saarella voi kuitenkin tutustua myös muihin Australian eläimiin kuten koaloihin.

Melbourne sijaitsee Yarra-joen rannalla. Kuva: © Andrey Moisseyev | Dreamstime.com
Melbourne sijaitsee Yarra-joen rannalla. Kuva: © Andrey Moisseyev | Dreamstime.com

Lue myös:

10 vinkkiä: Tyylikäs ja rakastettava Melbourne

9. Stuttgart

Kukkuloille ja laaksoihin rakennettu Saksan Stuttgart on tunnettu joulutoristaan, joka on Euroopan suurimpia ja vanhimpia - ja samalla kauneimpia. Virallisesti vuodesta 1692 toiminut joulutori täyttää koko Stuttgartin keskustan kojuilla, valoilla ja monenlaisilla tapahtumilla. Lapsille tarjolla on oma satumaa piparileipomoineen ja kynttiläpajoineen. Kaupungissa järjestetään myös lukuisia jouluteemaisia konsertteja.

Kuva: © Halpand | Dreamstime.com
Kuva: © Halpand | Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Viinitarhojen ympäröimä, viehättävä Stuttgart

10. Karibian risteily

Karibian risteily on monen matkalaisen unelmien listalla. Trooppisen auringon alla rennosti matkatessa on mahdollisuus tutustua vähällä vaivalla monenlaisiin joulutunnelmiin ja tehdä eksoottisia jouluostoksia samalla kun oma majapaikka kulkee näppärästi vetten päällä mukana. Arkeen luksusta tuova risteily tarjoaa myös täysihoidon muodossa herkuttelua joulua odotellessa.

Joulukuu on Karibian alueella ensimmäinen kuivempi kuukausi syksyn hurrikaanikauden jälkeen. Joulukuun alkupuolella onkin mahdollista löytää edullisiakin risteilytarjouksia. Joulunpyhät ja joulun ja uuden vuoden välinen aika ovat Karibian risteilyillä sesonkiaikaa, jolloin hinnat ovat katossa.

Kuva: © Napa735 | Dreamstime.com
Kuva: © Napa735 | Dreamstime.com

Lue myös: 10 vinkkiä: Minne matkustaa joululomalla

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.