Miten välttää turhat kiukut ja nauttia koko perheen matkasta?
Miten välttää turhat kiukut ja nauttia koko perheen matkasta?

Kuinka viihdyttää lapsia matkalla?

Lasten kanssa lomailu – olivatpa lapset sitten taaperoita tai teini-ikäisiä – on asia, josta jokainen haluaa pysyviä muistoja. Mutta varsinaisen matkan tekemisen – takapenkin räpätyksen ja kiukuttelun pitkällä lennolla – haluaisi varmasti unohtaa moni. Mutta miten tehdä matkanteosta lasten kanssa siedettävämpää ja jopa mukavaa?

Suunnittele pysähdyksiä

Etenkin automatkoilla väsymyksestä johtuvaa kiukuttelua voi helpottaa suunnittelemalla matkan varrelle pysähdyksiä sopivin väliajoin. Pysähdyksen ei tarvitse olla kummoinen vaan se voi olla vaikkapa picnic puistonpenkillä tai hetki leikkipuistossa. Pysähdyksiä voi suunnitella myös matkan varrella sijaitsevien nähtävyyksien ympärille.

Muuta matka-aika koko perheen yhteiseksi ajaksi

Entä jos ajattelisi matkalla olemisen keskeytymättömäksi mahdollisuudeksi viettää laatuaikaa koko perheenä? Automatkoilla voi vaikkapa kuunnella yhteisesti audiokirjaa, josta koko perhe pitää, valita automusiikkia vuorotellen tai keksiä yhdessä pelejä asioista, mitä auton ikkunasta näkyy. Lennoilla voi pelata yhdessä vaikkapa korttipelejä.

Opasta ja muistele

Lapsille kannattaa kertoa matkakohteesta ennen matkaa, jotta heidät saa innostumaan myös matkanteosta. Heille voi vaikka näyttää kohteeseen liittyvän elokuvan tai innostaa lukemaan kirjan. Lapsille suunnattuja matkaoppaita on myös julkaistu.

Yksi kiva vinkki on ostaa matkan varrelta postikortteja nähtävyyksistä ja pyytää kotimatkalla lapsia kirjoittamaan korttien taakse omia muistojaan kohteesta. Myös varsinaisen matkapäiväkirjan kirjoittaminen voi toimia joidenkin lasten kohdalla.

Pidä aina mukana välipaloja

Ruoan ja välipalojen merkitystä ei kannata aliarvioida! Kannattaa aina pitää mukanaan jotain pientä syömistä tiukkoja paikkoja varten. Mukaan voi ottaa esimerkiksi sellaisia herkkuja, mitä lapset harvemmin saavat, sillä kiukku voi nopeasti vaihtua iloksi kun vanhempi kaivaa kassistaan suosikkiherkkuja.

Anna lupa rajoitettuun ruutuaikaan

Vaikka ruutuaikaa suositellaankin rajoitettavaksi, matkalla tabletit ja kannettavat tietokoneet ohjelmineen ja peleineen ovat usein pelastus. Tässäkin kannattaa muistaa kohtuus: liiallinen ruudun tuijottaminen väsyttää ja siitä seuraa kiukuttelua. Rajat kannattaa siis muistaa reissussakin.

Hyvä vinkki on esimerkiksi luvata lapselle, että tämä saa katsoa yhden jakson suosikki-tv-sarjaansa, minkä jälkeen on pidettävä tunnin tauko ennen seuraavaa.

Lähde: New York Times

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.