Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Madeira, Portugali
Madeira, Portugali

Jouluvalmisteluja Madeiralla – matkalaukku täynnä joulun makuja ja tuoksuja

Stressiä, ruuhkia, räntäsateessa juoksemista… Mitä jos tänä vuonna hoidettaisikin jouluvalmistelut aivan toisella tavalla? Madeiralta löytyy kaikki, mitä tarvitaan lämpimän joulutunnelman rakentamiseen.

Joulun odotus on Madeiralla hyvin tunnelmallista aikaa. Saaren pääkaupunkiin Funchaliin sytytetään joulukuun ensimmäisenä päivänä upea jouluvalaistus – ja samalla alkaa koko kuukauden kestävä juhlasesonki. Kaupunki täyttyy tapahtumista, konserteista, näyttelyistä ja markkinoista.

Madeiralla on helppo virittäytyä lämpimään joulutunnelmaan. Koti-Suomen joulukiireisiinkin on mukava palata levänneenä ja matkalaukku täynnä joulun makuja ja tuoksuja.

Ainakin näille tuliaisille kannattaa varata tilaa matkalaukkuun:

Madeirakakku

Tumma, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sisältävä maustekakku sopii hyvin joulupöytään. Kakku säilyy pitkään – ja ainahan sitä voi kostuttaa tilkalla madeiraviiniä.

Madeiraviini

Saaren nimikkoviiniä, madeiraa, myydään kuivana (sercial), puolikuivana (verdelho), puolimakeana (boal) ja makeana (malvasia). Makeuteen vaikuttavat sekä valmistuksessa käytetyt rypälelajikkeet että se, missä vaiheessa käyminen keskeytetään. Puolimakean madeiran aromeista voi bongata kypsät viikunat, paahdetut pähkinät ja kevyen kahvimaisuuden, ja se sopii erinomaisesti kumppaniksi juustoille joulunajan illanistujaisiin.

Hedelmiä tuoreina ja kuivattuina

Funchalin kauppahallin hedelmätiskit ovat kaikessa värikkyydessään nähtävyys jo sinänsä. Tuoreet viikunat, passionhedelmät ja granaattiomenat tekevät säväyksen suomalaiseenkin joulupöytään. Ruokamarketeista löytyy myös hyvät valikoimat kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä joulunaposteluun.

Kukkia

Miksei komea kolibrikukkakin voisi sopia jouluun? Funchalin kauppahallissa on pikkurahalla tarjolla upeita leikkokukka-asetelmia, ja ne pakataan kauniisti laatikkoon kotiinkuljetusta varten.

Tyylikkäitä kalasäilykkeitä

Keskellä Atlanttia elävät madeiralaiset ovat kalahulluja. Tuoreen kalan lisäksi ruokakaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia säilykekaloja tyylikkäisiin säilykepurkkeihin pakattuina. Helppo kuljettaa kotiin ja kelpaa vaikka lahjaksi!

Funchalin kauppahallin värikkäitä ja tuoksuvia myyntitiskejä kannattaa käydä katsomassa. Tuliaiseksi voi tuoda jopa leikkokukka-asetelmia, koska pyydettäessä ne pakataan kuljetuksen kestävään laatikkoon.
Funchalin kauppahallin värikkäitä ja tuoksuvia myyntitiskejä kannattaa käydä katsomassa. Tuliaiseksi voi tuoda jopa leikkokukka-asetelmia, koska pyydettäessä ne pakataan kuljetuksen kestävään laatikkoon.

Portugalilaisia vaatteita ja kenkiä

Funchalissa on useitakin ostoskeskuksia, uusin niistä on aivan keskustassa sijaitseva Dolce Vita, josta löytyvät niin portugalilaiset merkit kuin kansainvälisetkin brändit lahjapaketteihin kääräistäväksi. Myös saarella tehdyt käsityöt, kuten kirjontatyöt ovat upeita.

Jos päätätkin viettää koko joulun Madeiralla, saarella on paljon mukavaa ohjelmaa joulun ja uudenvuoden pyhiksi.

23.12. Markkinayö on läpi yön kestävä juhla Funchalin kauppahallin ympäristössä. Joululauluja, tanssia, hauskanpitoa ja viimehetken ostoksia…

24.12. Perinteinen jouluyön messu pidetään saaren jokaisessa kirkossa.

28.12. São Silvestre -pitkänmatkanjuoksu Funchalin ympäristössä on yksi Portugalin ja Euroopan vanhimmista juoksukilpailuista. Osallistujia on tuhansia eri maista ja kaikista ikäluokista.

31.12. Funchalissa uusi vuosi otetaan vastaan spektaakkelimaisella ilotulituksella. Kun kello lyö 12 yöllä, Guinnessin maailmanennätyksiinkin kirjattu mahtava non-stop ilotulitus valaisee koko Madeiran saaren. Mereltä päin katsottuna se on erityisen hieno elämys.

Tutustu joulukuun ja vuodenvaihteen Madeiran lähtöpäiviin ja hotelleihin »

Kuvat: Ove Nilsson, TUI

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.