Jamesonin vanhan viskitislaamon paikalla Dublinissa on nyt moderni vierailijakeskus
Jamesonin vanhan viskitislaamon paikalla Dublinissa on nyt moderni vierailijakeskus
· Napsun toimitus

Janoisten matkalaisten Dublin - vinkit irkkuviskin ystäville

Irlannin pääkaupunki Dublin on erityisesti tunnettu Guinnessin olutpanimostaan, mutta ei kaupungin viskimaine siitä taakse jää. Aivan Dublinin keskustan tuntumassa sijaitsee useita viskitislaamoita, joihin pääsee tutustumaan.

Irlanti on oluen, viskin ja iloisen musiikin kaunis maa. Dublin tunnetaan erityisesti tummasta ja tuhdista Guinness-oluestaan, mutta kukapa ei olisi joskus maistanut myös Irish Coffeeta, irlantilaisella viskillä maustettua kahvia. Juomayhdistelmä onkin tuulisella ja usein myös sateisella ja viileällä saarella oikein ymmärrettävä.

Janoisten matkalaisten Dublin - vinkit irkkuviskin ystäville

Viskinystävien ei Irlannissa tarvitse matkustaa kauas maaseudulle päästäkseen tutustumaan viskitislaamoiden toimintaan ja maistamaan “elämän vettä”, uisce (tai uisge) beatha, jona viski sekä Irlannissa että naapurissa Skotlannissa tunnetaan. Aivan Dublinin keskustan tuntumasta nimittäin löytyy useita tislaamoita. Tässä vinkit niistä kolmeen:

Jameson Distillery, Bow St.

Irlannin tunnetuin viski on Jameson, jonka historia Dublinissa juontaa vuoteen 1780, jolloin John Jameson avasi tislaamon Bow Streetille. Sittemmin varsinainen tislaamo on siirretty syrjemmälle Dublinista, mutta Bow Streetillä sijaitsee Jamesonin varsinainen vierailijakeskus.

Keskuksessa pääsee tutustumaan irlantilaisen viskin tekoon opastetuilla kierroksilla sekä tietysti maistelemaan viskejä. Erityisen mielenkiintoinen on maistelusessio, jossa tutustutaan irlantilaisen, skotlantilaisen ja amerikkalaisen viskin eroihin.

Janoisten matkalaisten Dublin - vinkit irkkuviskin ystäville

Teeling Distillery

Historiallisessa Libertiesin kaupunginosassa sijaitseva Teeling Distillery on Dublinin uudempia tislaamoita, sillä se on perustettu vasta vuonna 2015. Tislaamon juuret juontavat kuitenkin 1700-luvulle.

Teeling on tällä hetkellä Dublinin harvoja toiminnassa olevia tislaamoja. Siellä pääsee tutustumaan opastetulle kierrokselle ja kierroksen jälkeen tietenkin maistamaan tuotteita. Varaus kierrokselle suositellaan tekemään etukäteen

Janoisten matkalaisten Dublin - vinkit irkkuviskin ystäville

Pearse Lyons Distillery

Libertiesin kaupunginosassa, lähellä Guinnessin panimoa, sijaitsee myös pieni Pearse Lyonsin tislaamo. Historialliseen St. Jamesin kirkkoon vuonna 2017 avatun tislaamon kerrotaan syntyneen unelmasta löytää Dublinista täydellinen paikka viskitislaamolle. Se on myös osa irlantilaisen viskin syntysijoina tunnetun Libertiesin uutta tulemista: alueella toimi aikoinaan jopa 40 tislaamoa.

Pearse Lyons Distillery järjestää opastettuja, alueen ja kirkon historiasta sekä viskin tuotannosta kertovia kierroksia, joihin voi yhdistää erlaisia maistelukokonaisuuksia.

Kuvat: Dreamstime ja Helinä Laajalahti

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.