10 vinkkiä: Hurmaava Dublin

Vihreän Irlannin saaren asukkaita verrataan usein suomalaisiin. He ovat ystävällisiä, mutta joskus hiukan vaikeasti lähestyttäviä. Huumoria heiltä ei sen sijaan puutu. Ehkä kelttiläiset juuret vaikuttavat. Irlantilaiset arvostavat maansa monipuolista luontoa ja nauttivat perinteiden ylläpitämisestä. Kansantanssit ja -laulut elävät edelleen arjessa ja juhlassa. Niistä pääsee nauttimaan turistikin vaikkapa maan pääkaupungissa Dublinissa.

Dublinissa asuu lähes neljäsosa koko maan väestöstä. Kaupunki on silti pieni ja kylätunnelma täyttää sen. Viehättävissä yksityiskohdissa, brittityylisessä matalassa arkkitehtuurissa, lukuisissa silloissa ja kauniissa kirkoissa riittää ihasteltavaa.

Kaupungin kulttuuritarjonta näkyy ja kuuluu kaikkialla. Taitavat katusoittajat täyttävät keskustan, pubeissa kuunnellaan livemusiikkia, tanssiesityksiin ja komediaklubeille houkutellaan kadunkulmissa. Dublinissa riittää kaupungilla käveleminen, jotta voi tuntea ja kokea aitoa irlantilaista iloa.

Sateen sattuessa tunnelma muuttuu nopeasti. Silloin mennään pubeihin sisälle ja nautitaan maailman parasta olutta tai siideriä.

10 vinkkiä Dubliniin

1) Dublinin linna (Dublin Castle)

Dublinin linnaDublinin linna

Keskellä kaupunkia lähellä suosittua Temple Barin aluetta sijaitsee Dublinin linna. Se ei ole ulkonäöltään kovinkaan linnamainen, mutta siellä vastaanotetaan vielä nykyäänkin valtion kunniavieraita. Linnan sisälle pääsee tutustumaan oppaan johdolla. Kierroksella näkee mm. Kuningas Yrjö IV:lle tehdyn valtaistuimen ja hulppean juhlasalin kattomaalauksineen. Näytillä on erittäin hienoja kristallikruunuja.

Alkuperäisestä 1200-luvulla rakennetusta linnasta ei ole jäljellä kuin esiin kaivettu krypta ja 1600-luvulla tulipalojen jälkeen korjatut tornit. Linnan nykyiset osat on rakennettu pääasiassa 1700- ja 1800-luvuilla. Tutustumisen arvoinen on myös 1800-luvulla rakennettu kuninkaankappeli.

2) Pubikierros ja Temple Bar

Pubi Temple Bar -aukiollaPubi Temple Bar -aukiolla

Pubit kuuluvat Irlantiin ja niissä vierailu Dublinin matkaan. Parhaimman kuvan saa, jos osallistuu opastetulle pub-kierrokselle. Niitä löytyy netistä. Kierroksen teemana voi olla esimerkiksi kirjailijoiden pubit tai musiikki. Samalla saa kuulla mielenkiintoisia tarinoita ihmisistä ja heidän elämästään.

Ilman opastettua kierrostakin pubeissa on hauska vierailla. Tunnelma on yleensä leppoisa ja usein iltaa siivittää paikalliset musiikki-, laulu- ja tanssiesitykset. Aivan Dublinin keskustassa on kuuluisa Temple Barin alue, jossa on useita perinteisiä pubeja. Tosin niissä käy valtavat määrät turisteja, joten aivan autenttiseen tunnelmaan ei pääse.

Takuuvarmoja turistien suosimia pubeja ovat esimerkiksi Auld Dubliner (Temple Bar kadun varrella) ja The Brazen Head (Father Mathew sillan kupeessa Lower Bridge Streetilla). Rauhallisempaa tunnelmaa löytyy vanhasta hurmaavasta John Kehoe’s pubista (Grafton Streetin sivukadulla South Anne Streetilla). Dublinissa on satoja pubeja. Helmiä löytyy, kun astuu rohkeasti ovista sisään.

Irlantilainen olut ja siideri ovat käsitteitä. Tuhti ja tumma Guinness stout olut on varmasti Irlannin tunnetuin olut. Tuopillisella Guinnessia voi lähes korvata lounaan, se on niin ruokaisaa. Kilkenny on punertavaa ale-tyyppistä olutta.

Molempien kanssa on syytä olla kärsivällinen, sillä tuoppiin lasketun oluen on annettava selkiytyä ja asettua aloilleen ennen sen nauttimista. Etenkin Guinness näyttää ensin kuravedeltä, mutta muuttuu vähitellen erittäin tummaksi, lähes mustaksi ja kasvattaa päälleen kermaisen pehmeän vaahdon. Myös paikallinen siideri poikkeaa paljon suomalaisista siidereistä, esimerkiksi Bulmers-siideri on aidosti hedelmäistä ja hyvää.

3) Phoenixin Puisto (Phoenix Park)

Punapanda Dublinin eläintarhassa, Phoenix-puistossa Punapanda Dublinin eläintarhassa, Phoenix-puistossa

Dublinin ”olohuone” on keskustan tuntumassa sijaitseva Phoenixin puisto. Se on pinta-alaltaan Euroopan suurin puisto. Hyvin hoidettu kaunis keidas tarjoaa monenlaista tekemistä. Se on paitsi hieno hengähdyspaikka niin myös suosittu pyöräilijöiden ja lenkkeilijöiden keskuudessa.

Kauniina kesäpäivänä puistoon on mukavaa mennä picnicille tai katselemaan eläimiä paikalliseen eläintarhaan.

Alun perin puisto perustettiin herttuan metsästysalueeksi vuonna 1662. Se avattiin yleisölle jo 1700-luvulla. Vielä nykyäänkin puistoa ympäröi 11 kilometriä pitkä muuri.

4) Dublinia

DubliniaDublinia

Dublinia-museo sijaitsee Christchurch Cathedralin entisessä kirkolliskokouksen kokoontumispaikassa Synod Hallissa lähellä Liffey jokea. Se on yhdistetty hienolla katetulla sillalla katedraaliin. Dublinian näyttely valottaa elämää keskiajan Dublinissa 1100-luvulta 1500-luvulle saakka.

Tutuksi tulee ainakin musta surma ja viikinkien kylä. Mielenkiintoinen on myös Dublinin pienoismalli. Siitä selviää mm. että kaupunki on ollut suojattu muurein, kuten keskiajalla oli tyypillistä.

Museon sisäänpääsymaksulla voi myös kiivetä St Michaelin torniin katselemaan kaupunkia lintuperspektiivistä.

5) Guinness Storehouse

Guinness StorehouseGuinness Storehouse

Erittäin hauska ja elämyksellinen kohde Dublinissa on Guinness Storehouse eli Guinness näyttely vanhassa varastorakennuksessa. Näyttelyssä voi tutustua Irlannin suosituimman oluen tarinaan. Guinness olutta on tehty jo vuodesta 1759 lähtien.

Heti aulassa astutaan maailman suurimman oluttuopin sisään. Hauskuutta riittää, kun katselee Guinnessin vanhoja mainoksia ja kokeilee taitojaan täydellisen tuopin laskemisessa. Siitä saa myös sertifikaatin. Paikalla voi tutustua oluen valmistukseen ja brandin huikeaan menestystarinaan. Kaupasta voi ostaa Guinness tuliaisia ja vaikka oman nimikoidun olutpullon.

Olutta käytetään myös ruuan valmistukseen ja reseptejä voi testata ravintolassa. Lopuksi saa nauttia sisäänpääsyhintaan kuuluvan tuopillisen. Lippuihin saa 10 % alennuksen, jos ostaa ne etukäteen netistä.

6) Pyhän Annen kirkko (St Ann’s church)

Todellinen rauhoittumispaikka keskellä kaupunkia on kaunis romaanista tyyliä jäljittelevä Pyhän Annen kirkko. Se rakennettiin 1700-luvun alkupuolella. Kirkon viktoriaaniset koristeelliset lasimaalaukset ja kulta-vihreä alttari tekevät vaikutuksen.

Kirkko on kävijöille avoinna klo 10–16 arkipäivisin. Sunnuntaisin siellä pidetään Jumalanpalvelus ja aika ajoin kirkossa järjestetään klassisia konsertteja. Niitä kannattaa ehdottomasti mennä kuuntelemaan. Kirkko näkyy hienosti Grafton streetille asti. Sisäänkäynti on Dawson Streetilla.

7) Trinity College

Trinity CollegeTrinity College

Trinity College sijaitsee aivan Dublinin keskustassa lähellä Liffey-jokea ja O’Connell-siltaa. Irlannin arvostetuimpaan opinahjoon pääsee kuka tahansa tutustumaan pääsymaksua vastaan. Yliopisto perustettiin jo vuonna 1592. Alueella voi kävellä kauniilla hyvin hoidetuilla puutarha-alueilla. Kesäpäivänä ihmiset käyvät siellä jopa piknikillä.

Sisällä on käytävä tutustumassa ainakin yliopiston kirjaston kalleimpaan aarteeseen Kellsin kirjaan. Siihen on kirjoitettu kaikki neljä evankeliumia latinaksi. Kirjan sivut on valmistettu vasikannahkasta ja koristuksia varten on tuotu värejä Lähi-idästä asti. Kirjan kirjoittamisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta arvellaan, että se kirjoitettiin 500–700-luvuilla.

8) Jamesonin viskitislaamo (Old Jameson distillery)

ViskitislaamoViskitislaamo

Liffey-joen pohjoispuolella Bow Streetillä voi käydä tutustumassa Jamesonin viskitislaamoon, joka perustettiin vuonna 1780. Siellä saa opastetulla kierroksella hyvän kuvan viskin valmistusprosessista. Paikan päällä myös selviää mitä eroa on irlantilaisella ja skotlantilaisella viskillä. Kierros kestää noin 45 minuuttia ja oppaat ovat hauskoja mutta hyvin asiantuntevia.

Viskin huumaava tuoksu täyttää ilman huoneessa, jossa perehdytään siihen kuinka paljon vanhat viskit haihtuvat. Lopuksi pääsee myös maistelemaan tuota jaloa juomaa. Myös Jamesonilla on oma kauppa, josta voi hankkia erilaisia tuliaisia.

Halukkaat voivat ostaa neljän ruokalasin illallisen tynnyrimiesten juhlaan (Barrelman’s Feast). Hyvän ruuan lisäksi tarjolla on karnevaalimeininkiä livemusiikin ja tanssiesitysten muodossa.

Tislaamossa käy paljon ihmisiä ja kierrokselle pääsyä voi joutua odottamaan kauan. Varminta on tehdä varaus ja ostaa liput kierrokselle etukäteen netissä.

9) Retki Kilkennyyn

Kilkennyn linnaKilkennyn linna

Vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Dublinista sijaitsee hurmaava Kilkennyn kaupunki. Sinne pääsee Dublinista kätevästi junalla tai bussilla. Kaupunki on myös samannimisen oluen syntysija. Kilkenny-oluen juuret ulottuvat 1700-luvun alkupuolelle asti.

Ehdoton käyntikohde on Kilkennyn linna (Kilkenny Castle). Se sijaitsee aivan pienen keskustan tuntumassa. Alun perin linna on 1100-luvulta, mutta tämä viimeisin versio on remontoitu ja entisöity 1800-luvulla. Linnan valtavan suurille piha- ja puutarha-alueille pääsee kävelemään ilman sisäänpääsymaksua. Kesällä alueella on paljon kukkia ja lintuja.

Ikivanhat puut tuntuvat kohoavan taivaaseen asti. Pattereita on mukavaa ladata nauttimalla kauniista ympäristöstä rauhallisilla kävelykierroksilla. Sisäänpääsymaksua vastaan linnaan pääsee tutustumaan myös sisälle.

Kilkenny ympäristöineen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Ainakin pyöräily, koskenlasku, mönkijäajelut, kalastus ja golf ovat suosittuja harrastuksia. Itse kaupunki on pieni, kaunis ja tunnelmallinen. Sen kahviloissa ja pubeissa on hauska istuskella ja nauttia pikkukaupungin meiningistä.

Pubeista löytyy autenttisempaa irlantilaistunnelmaa kuin turisteja pursuavissa Dublinin pubeissa. Ruokapaikkojakin löytyy moneen makuun.

10) Retki Enniskerryyn

Powescourt HousePowescourt House

20 kilometriä Dublinista etelään sijaitsee pieni Enniskerryn kylä. Se on kiva päiväretkikohde Dublinista. Perille jaksaa ajaa vaikka polkupyörällä, mutta matkan voi taittaa myös bussilla. Bussi lähtee Dublinista Stephen’s Greeniltä kolmesti tunnissa. Bussimatka mutkittelee niin, että matka kestää reilun tunnin.

Kylän ykkösnähtävyys on Powerscourt House puutarhoineen. Se on yksi Irlannin upeimmista kartanoista. Enniskerryn keskustasta voi kävellä parin kilometrin matkan kartanolle, joka sijaitsee Wicklow’n kukkuloilla. Kartano rakennettiin Powerscourtin varakreivin toimesta 1730-luvulla. Sen mahtavat puutarha-alueet valmistuivat 1875. Talo on sisältä edelleen täydessä remontissa vuonna 1974 riehuneen tulipalon jäljiltä. Paikalla kuitenkin toimii ravintola ja kauppa.

Kartanon ulkokuori ja puutarhat sen sijaan salpaavat hengen kauneudellaan. Italialaistyyliset portaat tuovat patsaiden saattelemina vierailijan suihkulähteelle. Hyvin hoidettujen nurmikoiden takana siintävät vihreät vuoret.

Muotopuutarhaa kaunistaa suuri rautaportti ja ruusutarhan tuoksua ei voi kukaan vastustaa. Huvimajat ja penkit kutsuvat istumaan ja nauttimaan näköaloista. Italialainen ja japanilainen puutarha lumoavat kauneudellaan ja kiemurtelevat polut houkuttelevat tutkimusretkille varjoisaan puistometsään. Alueella voi helposti viettää pitkiäkin aikoja.

Pääoven edustalta lähtevällä bussilla voi ajella vajaan 10 kilometrin päässä sijaitsevalle Irlannin korkeimmalle 122 metristä vettä alas syöksevälle Powerscourtin vesiputoukselle. Sekä kartanon puutarhoihin että vesiputoukselle pitää maksaa sisäänpääsymaksu.

Miksi mennä Dubliniin?

Dublinissa on jotain todella kotoisaa. Siellä on helppo olla eikä tarvitse miettiä liikoja. Suomalainen sujahtaa paikalliseen pubikulttuuriin sujuvasti. Ravintoloissakin myydään kunnollista ruokaa ilman turhia hienosteluja.

Halutessaan Dublinista kyllä löytyy myös hienoja ravintoloita. Osterit, sushit ja muut herkut ovat tarjolla rinta rinnan perinteisteisten irlanninpatojen ja fish&shipsien kanssa.

Kaupungissa viihtyy myös shoppailija. Ostaa voi perinteisiä käsitöitä tai Irlannin maineikkaita alkoholijuomia. Tarjolla on myös kansainvälisiä merkkejä ja suuria tavarataloja. Toisaalta pienistä putiikeista voi löytyä jotain aivan ainutlaatuista.

Milloin mennä Dubliniin?

Sään puolesta paras aika matkustaa on kesällä. Silloin on eniten aurinkoisia päiviä, vaikka välillä voi myös sataa. Brittien saarilla sää on aina arvaamaton käsite.

Kesällä on myös eniten tapahtumia ja tunnelma parhaimmillaan. Toisaalta silloin on myös eniten turisteja ja hinnat korkeimmillaan.

Talvella ilma voi suuren kosteuden vuoksi tuntua todella kylmältä, mutta ihmisiä on vähemmän ja hintataso edullisempi. Keväällä ja syksyllä ilma voi olla melkein mitä vaan. Hyvällä tuurilla lomasta pääsee nauttimaan auringossa ja lämmössä. Toinen vaihtoehto on kova tuuli ja sade.

Irlannin viehätys ei kuitenkaan ole ilmasta kiinni. Dublin on valloittava säällä kuin säällä.

Lennot Dubliniin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Dublin

Päivitetty 23.3.2017


Julkaistu 22. huhtikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.