Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Egyptin Hurghada tarjoaa loistavat puitteet aurinkolomalle. Kuva: Aurinkomatkat
Egyptin Hurghada tarjoaa loistavat puitteet aurinkolomalle. Kuva: Aurinkomatkat

5 vinkkiä: Hurghada - Leppoisaa kaupunki- ja rantalomailua elämyksillä maustettuna

ILMOITUS Egypti tarjoaa noin viiden tunnin lentomatkan päässä erinomaisen hinta-laatusuhteen lomailua. Talvella Egyptissä on sama aika kuin Suomessa, joten aikaerokaan ei rasita. Punaisen meren rannalla sijaitsevan 160 000 asukkaan Hurghadan kaupungin valtteja ovat tasokkaat All inclusive hotellit, edullinen hintataso, hyvät rannat ja sukellusmahdollisuudet, kiinnostavat retkikohteet ja miellyttävä ilmasto.

Tässä viisi syytä valita seuraavaksi matkakohteeksi Egyptin aurinkoinen Hurghada!

1. Aavikko on unohtumaton kokemus

Aavikolla voi kokea jeeppisafarin tai tutustua beduiinikyliin. Kuva: Aurinkomatkat
Aavikolla voi kokea jeeppisafarin tai tutustua beduiinikyliin. Kuva: Aurinkomatkat

Vain noin 15 kilometrin päässä vilkkaasta, värikkäästä ja osin äänekkäästäkin Hurghadan kaupungista levittäytyy silmien eteen aivan toisenlainen maisema. Aavikon hiljaisuus ja tyyni tunnelma saavat huokaamaan syvään, mikä rauha ja miten kaunista! Aavikon vaaleita hiekkadyynejä reunustavat jylhät vuoret ja kaiken yllä kaartuu sinistäkin sinisempi taivas.

Aavikkoretkillä voi myös kokea vallan toisenlaisia tunnelmia. Kun on ruhtinaallisesti tilaa ja suhteellisen tasaista maastoa, niin mönkijän tai rantakirpun kyydissä kokematonkin kuski pärjää hyvin. Aavikolla ajetaan lujaa, mutta opas on koko ajan rinnalla varmistamassa, että jokainen pysyy merkityllä reitillä ja että vauhti ei kiihdy liian kovaksi. Vauhdinhurmaan varustaudutaan hyvin, pää suojataan huivilla ja silmät suojalaseilla, sillä ajaessa hiekka todella pöllyää.

Moniin aavikkoretkiin kuuluu vierailu beduiinileirillä. Käynnin aikana on mahdollisuus ratsastaa kamelilla, nähdä perinteistä käsitöiden valmistusta ja maistaa taivaallisen hyvää avotulella paistettua leipää. Käynnin parasta antia ovat tarinat beduiinien elämästä, historiasta ja nykypäivästä.

2. Sukella tai snorklaa: koe vedenalainen maailma

Punainenmeri valloittaa kirkkaudellaan ja lämmöllään. Kuva: iStock
Punainenmeri valloittaa kirkkaudellaan ja lämmöllään. Kuva: iStock

Hurghadan alueella on noin 36 kilometriä rantaviivaa ja rannat ovat hyvin hoidettuja ja vedet puhtaita. Talvella päivälämpötila kipuaa reilusti 20 asteen paremmalle puolelle ja Punainenmeri on yllättävän lämmin. Siis täydelliset olosuhteet rantaelämälle ja vesiaktiviteeteille. Vedenalainen maailma on värikäs ja lähes taianomainen. Korallien kirjo hurmaa ja erilaisia eksoottisia kalalajeja on yli 1200.

Hurghadan alue on ehkä yksi maailman parhaimmista sukelluskohteista. Sukelluskeskuksia on lukuisia ja ne järjestävät eritasoisia sukelluskursseja ja sukellusretkiä niin vasta-alkajille kuin kokeneimmillekin sukeltajille. Kaikki varusteet on mahdollista vuokrata paikan päältä. Sukelluksia järjestäviä yrityksiä kannattaa tiedustella matkanjärjestäjältä tai hotellista.

Jos sukellus tuntuu liian uskaliaalta, niin sitten snorklaamaan, ensikertalainenkin uskaltaa kokeilla rantavesissä snorklausta. Upea kokemus on myös lähteä snorklaamaan laivalla koralliriutoille ja jos on hyvä tuuri, niin merellä saattaa nähdä myös delfiinejä. Snorklausretkillä on mukana aina kokenut opas.

3. Luksusta El Gounan tyyliin

El Gounassa on helppo lomailla turkoosin meren äärellä. Kuva: Aurinkomatkat
El Gounassa on helppo lomailla turkoosin meren äärellä. Kuva: Aurinkomatkat

Hurghadasta voi tehdä helposti päiväretken noin 25 kilometrin päässä sijaitsevaan El Gounaan, joka on silmiä hivelevän kaunis ja hurmaava pieni kaupunki. Se on rakennettu lomalaisten tarpeisiin, mutta upea terrakotta-arkkitehtuuri, joka kunnioittaa Lähi-Idän vanhoja rakennusperinteitä kannattaa kokea.

Turkoosina välkehtivissä laguuneissa voi ajaa taksiveneellä ja ihastella kaupungin vaaleita rantoja ja loistokkaita huviloita ja hotelleja. Kaupungissa kaikki on kävelyetäisyydellä ja keskusaukion laidalta löytyy tasokkaita ravintoloita ja kahviloita. Lukuisat pienet putiikit myyvät paikallisia designtuotteita, ja etenkin keramiikka ja puuvillatuotteet ovat laadukkaita ja suhteellisen edullisia.

El Gounan laguunien rannoilla voi viettää kiireetöntä päivää hyvien palvelujen äärellä tai kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja. Leijasurfaukseen puitteet ovat mitä parhaimmat, sillä meri on lämmin, ranta matala ja niin varusteet kuin opastustakin on tarjolla lajin saloihin.

4. Omista yksi päivä ostoksille

Hurghadassa voi tehdä löytöjä paikallisissa basaareissa tai moderneissa ostoskeskuksissa. Kuva: Aurinkomatkat
Hurghadassa voi tehdä löytöjä paikallisissa basaareissa tai moderneissa ostoskeskuksissa. Kuva: Aurinkomatkat

Hurghadassa ostosten teko voi läkähdyttää, ja ensi alkuun tavarapaljous suorastaan huimaa, mutta kun pitää pään kylmänä, niin voi tehdä löytöjä. Vanhankaupungin basaarialueella Downtownissa (El Dahar) on satoja pieniä kauppoja ja kojuja ja tarjolla on matkamuistoja, mausteita, nahkatuotteita, vaatteita, kenkiä, koriste-esineitä…

Katse kannattaa tarkentaa esimerkiksi nahkaisiin lattiatyynyihin ja metallisiin lampunvarjostimiin, sillä ne ovat laadukkaita ja kauniita ja tuottavat iloa kotona loman jälkeen. Niinestä ja oljesta punotut korit ovat tyylikkäitä ja todella edullisia. Hopeasta tehtyjä koruja kannattaa katsella sillä silmällä, ja tinkimistä ei saa unohtaa.

Tinkiminen etenkin basaareissa kuuluu kaupanteon henkeen, pyydetystä hinnasta voi aluksi tiputtaa reilusti puolet pois. Kun lähestytään lopullista hintaa, ja myyjä hyväksyy sen, niin silloin on oltava valmis maksamaan se. Tinkiminen kannattaa tehdä hymyssä suin ja leikkimielisesti, se kuuluu pelin henkeen.

Ostokeskuksissa on tuotteilla kiinteät hinnat ja tunnelma on huomattavasti rauhallisempi kuin basaareissa. Hurghadan suurin ostoskeskus on Senzo Mall, josta kannattaa katsella erityisesti Egyptin puuvillasta tehtyjä liinavaatteita ja vaatteita. Hinnat ovat kalliimpia kuin basaareissa, mutta eivät silti huimaa päätä. hintataso. Ostoksille voi suunnata myös Hurghadan uudemmalle alueelle Village Roadin ostosbulevardille.

5. Unohtumaton Luxorin retki

Luxorissa matkailija voi tutustua tuhansia vuosia vanhoihin temppeleihin ja hautoihin. Kuva: Aurinkomatkat
Luxorissa matkailija voi tutustua tuhansia vuosia vanhoihin temppeleihin ja hautoihin. Kuva: Aurinkomatkat

Jos yhden viikon lomalla pitäisi valita Luxorin ja Kairon retken välillä, niin Luxor on hyvä valinta, sillä se on lähempänä. Kahden viikon lomalla ehtii hyvin myös Kairoon. Luxorin retki kestää yleensä koko päivän aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan, sillä matkaa Hurghadasta Luxoriin on noin 300 kilometriä. Retkiä kannattaa tiedustella matkanjärjestäjältä.

Luxorissa odottavat kiehtovat kulttuurinähtävyydet ja on ihmeellinen tunne, kun historiasta tutut paikat ja nimet ovat aivan silmien edessä. Luxorin kuuluisimmat aarteet, Karnakin yli 3500 vuotta vanha temppeli ja Kuninkaiden laakson tuhansia vuosia vanhat haudat. Niiden äärellä aika pysähtyy ja mieli kulkee muinaisten egyptiläisten jalanjäljissä. Luxorin nähtävyydet ovat Niilin molemmin puolin joen ylitys veneellä kruunaa kokemuksen.

Tutustu tarkemmin Egyptin uutuuskohteisiin täältä: Aurinkomatkat - Egypti 

Advertisement

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.