Mitä on viljan gluteiini ja mikä on sen merkitys leivonnassa
Ilmoita asiaton kysymys
Vastaukset
Paras vastaus
Gluteeni on monen viljalajin sisältämä valkuaisaine (proteiini), joka voi joillekin aiheuttaa keliakian oireita.
Vehnän gluteiini on luontainen lisäaine vehnän proteiineista. Se tekee leivästä kevyempää ja runsaampaa ja helpommin sulatettavaa.
Leivonta:
Jos leivän keskelle muodostuu V-muotoinen ”oja” – jauhoissa ei ole tarpeeksi gluteiinia. Ruisjauho ei sisällä gluteiinia joten leipä ei juuri nouse. Mitä korkeampi tyyppi numero sitä vähemmän gluteiinia jauhossa ja sitä vähemmän taikina nousee. Suurin gluteiini määrä on tyypin 550 jauhossa.
Vaivauksessa muodostuva gluteiini vaikuttaa leivän koostumukseen. Ideaali jauhoseos on 40% kokojyväjauhoa ja 60% vehnäjauhoa.
Ilmoita asiaton vastaus
Vastaa kysymykseen
Rekisteröidy vastataksesi kysymykseen. Rekisteröityminen on nopeaa ja helppoa!Rekisteröidy
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu sisään
Ohjeita vastaajalle
- Vastaa esitettyyn kysymykseen.
- Kysy itseltäsi: "Auttaisiko vastaukseni kysyjää?"
Jätä vastaamatta, jos vastaus tuohon kysymykseen on "ei". - Noudata Napsun sääntöjä.
- Pyri antamaan selkeitä ja perusteellisia vastauksia.
- Älä oleta, että kysyjä tietää kysymyksen aiheesta yhtä paljon kuin sinä.
- Kirjoita itse omat vastauksesi. Viittaa lähteeseen, kun lainaat tekstiä.
- Voit antaa kysyjälle vinkkejä vastauksen löytämiseen, vaikka et itse tietäisikään suoraa vastausta kysymykseen.