10 vinkkiä: Keisarien Wien

Itävallan kauniissa pääkaupungissa tuntuu usein siltä kuin aika olisi pysähtynyt keisarivallan loiston päiviin. Klassinen musiikki ja Habsburgien hallitsijasuku liittyvät kaupungin historiaan ja nykypäivään niin vahvasti, että harva siellä käynyt muistaa Wienistä muuta.

Vaikka kaupungista toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutui lähes kolmasosa, ei moderneja rakennuksia sen ytimessä juuri näy. Keskustaa ympäröivä Ringstrasse on näkemisen arvoinen – ehdottomasti yksi maailman kauneimpia katuja. Koko historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde, jonka kaduilla ja museoissa pääsee näkemään paljon yllättävänkin lyhyessä ajassa.

Lukuisat kirkot edustavat eri aikakausia eikä historian lehtien havinalta välty ravintoloissa ja kahviloissakaan. Oletko syönyt aitoa Wienin-leikettä Wienissä tai palan aitoa Sacher-kakkua Café Sacherissa?

Wienin tärkeimmät nähtävyydet kiertää muutamassa päivässä, vaikka nähtävää riittää pidemmäksikin aikaa. Alla listattujen kohteiden lisäksi kannattaa pistäytyä mm. kidutusmuseossa, roomalaisajan museossa, Naschmarkt-torilla sekä Oopperatalolla ja sen metroasemalla olevassa "Ooppera-WC:ssä".

Schönbrunnin linna ja Praterin huvipuisto sijaitsevat sen verran kaukana keskustasta, että sinne kannattaa suunnata metrolla. Keskustan kiertämistä varten hyvät kävelykengät ovat välttämättömyys.

10 vinkkiä Wieniin

1) Schönbrunnin linna

Schönbrunnin linnaSchönbrunnin linna

Monelle Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Schönbrunnin linna on entuudestaan tuttu Romy Schneiderin tähdittämistä Sissi-elokuvista. Elokuvasarjan päähenkilön, keisarinna Elisabetin, tarina kiehtoo yhä nykyään matkailijoita ja houkuttelee heitä Wieniin.

Schönbrunnin rakennutti keisarinna Maria Teresia, ja Habsburgit käyttivät sitä kesäasuntonaan. Linnassa on 1441 huonetta, joista 45 on avoinna yleisölle. Lippuvaihtoehdoista voi valita kierroksen pituuden.

Linnan pihalla on myös maailman suurin hevosvaunukokoelma sekä maailman vanhin eläinpuisto, Tiergarten Schönbrunn. Häikäisevän kauniiseen puistoon kätkeytyy labyrintti sekä linnaa vastapäätä kukkulalla kohoava Gloriette-paviljonki, johon kannattaa kivuta ihastelemaan maisemia.

2) Hofburg

HofburgHofburg

Habsburgien suku hallitsi Hofburgin laajasta palatsikokonaisuudesta käsin alamaisiaan noin 650 vuoden ajan. Palatsien arkkitehtuuri kuvastaa suvun vaiherikasta historiaa 1200-luvulta aina 1900-luvun alkuun saakka: gotiikkaa, renessanssia, barokkia, rokokoota ja jopa jugend-tyyliä. Nykyisin Hofburgissa on myös Itävallan presidentin virka-asunto.

Palatseja ei millään ennätä kiertää yhdessä päivässä. Laajin näyttelytila Hofburgissa on Kaiserappartments eli keisariperheen asuinhuoneisto ja edustustila, jossa kannattaa käydä opastetulla kierroksella. Aarrekammiossa on yksi maailman näyttävimpiä kokoelmia ja muunlaisiin kimalteleviin esineisiin voi tutustua Silberkammerissa.

Historian ystäviä hemmotellaan suositulla Sissi-museolla. Upea on myös Augustinerkirche, jota hallitsijasuku käytti kotikirkkonaan. Sen edustalla sijaitsee kuuluisa Espanjalainen ratsastuskoulu, jonka näytöksiin kannattaa varata liput hyvissä ajoin etukäteen.

3) Michaelerkirche ja krypta

Michaelerkirche kuvassa vasemmallaMichaelerkirche kuvassa vasemmalla

Aivan Hofburgin edustalla kohoava Michaelerkirche on yksi Wienin harvoista säilyneistä romaanista tyyliä edustavista rakennuksista sekä yksi sen vanhimmista kirkoista. Kirkon historia ulottuu 1200-luvun alkupuolelle.

Taideaarteistaan huolimatta kirkko tunnetaan lähinnä kryptastaan, jonne on haudattu yli 4000 aatelista ja rikasta kaupunkilaista. Kryptan erityisen mikroilmaston ansiosta opastetuilla käynneillä pääsee näkemään avoimissa arkuissa hyvin säilyneitä, muumioituneita vainajia, joista tunnetuin on barokkiajan oopperakirjoittaja Pietro Metastasio. Käynti hämärässä ja viileässä kryptassa on kokemus, joka jää pysyvästi mieleen.

4) Stephansdom ja maanalainen kappeli

StephansdomStephansdom

Wienin Pyhän Tapanin tuomiokirkko on upea keskiaikainen goottilainen katedraali. Rakennustyöt alkoivat jo 1100-luvulla, mutta kirkko valmistui vasta vuosisatoja myöhemmin. Steffliksi kutsuttu 136-metrinen etelätorni on yksi Wienin erottuvimpia maamerkkejä, jonka huipulta avautuu huikea näkymä kaupungin ylle.

Sisäpuolen loiston joukosta erottuvat Maria Pötschin ihmeitä tekevä ikoni sekä upea saarnastuoli. Katedraalin alla kulkee nykyisin kaksi metrolinjaa, joita rakennettaessa maan alta löydettiin 1970-luvulla keskiaikainen kappeli. Siihen pääsee tutustumaan Stephansplatzin metroasemalla.

5) Belvedere

BelvedereBelvedere

Belvedere on kahden 1700-luvun alun barokkilinnan muodostama palatsialue, joka toimii nykyisin taidegalleriana. Sen rakennutti Savoijin prinssi Eugen kesäasunnokseen. Sittemmin ylemmässä Belvederessä asui ensimmäisen maailmansodan aloittaneisiin Sarajevon laukauksiin menehtynyt kruununprinssi Franz Ferdinand (1889-1914).

Alemmassa palatsissa järjestetään tilapäisiä näyttelyitä, kun taas ylemmän palatsin kokoelmien helmiä ovat art nouveau –taiteilija Gustav Klimtin teokset.

6) Sacher-kakkupala Café Sacherissa

Hotel Sacher sekä Wienin OopperataloHotel Sacher sekä Wienin Oopperatalo

Ruhtinas Wenzel Clemens von Metternich oli kutsunut luokseen korkea-arvoisia vieraita vuonna 1832, mutta hänen pääkokkinsa sattui olemaan sairaana. Apuun kutsuttiin 16-vuotias Franz Sacher, ja loppu onkin historiaa. Hänen poikansa Eduard keksi lisätä reseptiin aprikoosihillokerroksen ja suklaakuorrutteen, joista Sacher-kakku yhä nykyään tunnetaan.

Café Sacher perustettiin Wieniin hotellin ravintolaksi vuonna 1876. Alkuperäinen resepti on paitsi salainen myös Hotel Sacherin rekisteröity tavaramerkki. Tätä perinteistä wieniläistä herkkua kannattaa ehdottomasti käydä maistelemassa kahvikupposen kera Sacher-kahvilassa, jonka ikkunoista aukeaa näkymä kohti Wienin oopperataloa.

7) Klassisen musiikin konsertit

Wienin KonserttitaloWienin Konserttitalo

Wieniä voidaan hyvällä syyllä nimittää klassisen musiikin kehdoksi. Mozart, Strauss, Beethoven ja monet muut säveltäjät kohosivat maailmanmaineeseen juuri keisarillisessa Wienissä luomiensa teosten ansiosta.

Onko siis parempaa paikkaa nauttia klassisen musiikin helmistä konsertissa? Niitä järjestetään ja lippuja myydään lähes kaikkialla.

8) Hundertwasserhaus

HundertwasserhausHundertwasserhaus

Taiteilija ja arkkitehti Friedensreich Hundertwasserin suunnittelemasta, vuosina 1983-86 rakennetusta persoonallisesta asuinkerrostalosta on tullut yksi Wienin maamerkeistä. Hän ei veloittanut suunnittelusta mitään, koska halusi estää jonkin ruman rakentamisen samalle paikalle.

Hundertwasserhaus pitää sisällään 52 huoneistoa, neljä toimistoa sekä yhteensä 19 terassia, jotka ovat kaikki pohjapiirustuksiltaan erilaisia. Värikäs julkisivu ja luovan epäsymmetriset rakenteet houkuttelevat paikalle runsaasti uteliaita matkailijoita, joita varten talon edustalle on syntynyt pieni basaari matkamuistoliikkeineen ja kuppiloineen.

9) Museokortteli

Wienin taidehistoriallinen museoWienin taidehistoriallinen museo

Hofburgin länsipuolelle, Ringstrassen varrelle jää Maria-Theresien-Platzin aukio, jonka ympärillä kohoaa kolme valtavaa museokompleksia: luonnonhistoriallinen museo, taidehistoriallinen museo sekä useista pienemmistä museoista koostuva Museumsquartier.

Luonnonhistoriallisen museon vetonauloja ovat sen maailmankuulu meteoriittikokoelma sekä 25 000 vuotta vanha Willendorfin Venus. Taidehistoriallisessa museossa taas kannattaa käydä katsomassa mm. Rembrandtin, Tintoretton, Raffaellon ja Johannes Vermeerin töitä.

10) Mozartin kotimuseo

Mozartin kotimuseoMozartin kotimuseo

Matka Wieniin ei olisi mitään ilman tutustumista kenties kaikkien aikojen suurimman musiikillisen neron elämään ja tuotantoon. Salzburgissa syntynyt Wolfgang Amadeus Mozart asui nykyisin kotimuseona toimivassa huoneistossaan (osoite: Domgasse 5) vuosina 1784-1787.

Niihin aikoihin Mozart oli juhlittu säveltäjämestari, ja hän sävelsi mm. ”Figaron häät” tässä ydinkeskustan talossa. Rakennus ei ole säästynyt mittavilta remonteilta, joten vain osa asunnosta on alkuperäisessä 1700-luvun asussa.

Vierailijan mielenkiinnon vangitseekin erinomaisesti toteutettu Mozart-näyttely.

Milloin mennä Wieniin?

Wien on tunnelmallinen jokaisena vuodenaikana, mutta erityisesti kesäkuukausina sekä joulukuussa, jolloin joulumarkkinat houkuttelevat Wieniin paljon väkeä.

Miten mennä Wieniin?

Lentoteitse perille pääsee Schwechatin lentokentän kautta, josta keskustaan kulkee junia ja busseja. Wieniin on myös erinomaiset junayhteydet koko Keski-Euroopasta.

Lennot Wieniin löydät Napsun lentohausta.

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Wien

Päivitetty: 29.3.2017


Julkaistu 21. maaliskuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.