10 vinkkiä: Tuttu ja tunnelmallinen Tukholma

Ruotsin kaunis pääkaupunki, 14 saarelle rakennettu ja 56 sillan yhdistämä Tukholma on suomalaisille tuttu, lähellä sijaitseva kohde. Sinne lähdetään risteilyreissulle, töihin, opiskelemaan, sukuloimaan ja ostoksille. Entä nähtävyydet? Kaikkihan nyt tuntevat ja tietävät kuninkaanlinnan ja Gamla Stanin, Tukholman vanhankaupungin.

Bilettäjille ja shoppailijoille on Östermalmin kaupunginosa tuttu. Jotkut ovat varmasti jo ehtineet katsastaa myös SkyView’n, kaupungin uusimman näköalanähtävyyden, sekä viime vuonna avatun Abba-museon. Nyt lähdemme tutustumaan Tukholman kymmeneen upeimpaan kohteeseen, joissa on monelle varmasti monta vanhaa tuttua. Toivottavasti joukosta löytyy silti jokaiselle uuttakin koluttavaa.

10 vinkkiä Tukholmaan

1) Gamla Stan ja kuninkaanlinna

Tukholman vanhakaupunkiTukholman vanhakaupunki

Tukholman vanhakaupunki on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia ydinkeskustoja, jonka alueelle kaupunki perustettiin vuonna 1252. Tämä jalankulkijan paratiisi on täynnä nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia, baareja, ravintoloita sekä kahviloita, joista ehdottomasti käynnin arvoinen on suosittu Kaffekoppen (Stortorget 20). Kapeat mukulakivikadut ja värikkäät rakennukset antavat alueelle omaleimaisen ilmeen.

Viereisellä Riddarholmenin saarella voi tutustua alunperin fransiskaaniluostariksi perustettuun Riddarholmskyrkaniin, joka toimii Ruotsin kuninkaallisten hautauskirkkona. Gamla Stanissa tutustumisen arvoisia kohteita ovat mm. kansallinen tuomiokirkko Storkyrkan, Saksalainen kirkko (Tyska kyrkan), kaupungin vanhin tori eli Stortorget ja aukiolla sijaitseva Nobel-museo sekä sieltä vain kivenheiton päässä kohoava kuninkaanlinna (Kungliga Slottet), jota tutkiessa kuluu helposti ainakin muutama tunti. Barokkityylisen linnan seitsemässä kerroksessa on yli 600 huonetta, mutta tutustumisen arvoisia ovat myös linnan aarrekammio sekä jalokivien kimalluksesta tunnettu Tre Kronor –museo.

Kuninkaallisia asuja ja haarniskoja pääsee näkemään Livrustkammarenissa. Jokaisen Tukholman-kävijän ”pakollisiin” rituaaleihin kuuluu arkisin ja lauantaisin klo 12.15 sekä sunnuntaisin klo 13.15 linnan pihalla suoritettava vahdinvaihto.

2) Vasa-museo

Vasa-museoVasa-museo

Vasa-museo on yksi Pohjoismaiden suosituimpia museoita, jonka vetonaula on sotalaiva Vasa, maailman ainoa säilynyt 1600-luvun alus. Keskelle kaupunkia neitsytmatkallaan uponnut Vasa säilyi upoksissa peräti 333 vuotta ennen kuin se nostettiin ylös vuonna 1961. Alus on restauroitu alkuperäiseen loistoonsa. Tallella ovat lähes kaikki alkuperäiset osat ja koristellut puuveistokset.

Museo esittelee muutenkin sen ajan merenkävijöiden elämää kiehtovalla tavalla lokikirjamerkintöjen, karttojen ja hylystä pelastettujen tavaroiden kautta. Varsinainen helmi löytyy museon pohjakerroksesta, jonne on koottu hukkuneiden maallisia jäännöksiä. Jokaisesta laivalla seilanneesta on pieni kuvaus sekä vahasta rekonstruoidut kasvot. Pysäyttävä kokemus.

3) Skansenin ulkoilmamuseo

Skansenin ulkoilmamuseoSkansenin ulkoilmamuseo

Skansen on vuonna 1891 perustettu maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo, joka esittelee historiallisten rakennusten ja eri aikakausien tyyliin pukeutuneiden oppaiden välityksellä perinteistä elämänmenoa ympäri Ruotsia. Sen perustaja Artur Hazelius osti matkoillaan noin 150 rakennusta pelastaakseen ne teollistumisen tuomilta uhkilta ja rakennutti ne osa osalta uudelleen nykyisen Skansenin alueelle. Nykyisin rakennuksia on noin 160, joista lähes kaikki ovat alkuperäisiä. Museon vanhin rakennus on 1300-luvulta, mutta suurin osa on 1700- ja 1800-lukujen perua.

Pohjois-Ruotsin saamelaiskulttuuriin voi myös tutustua Skansenissa. Alueeseen on vuosikymmenten saatossa liitetty maata ja sen nykyinen pinta-ala on noin 30 hehtaaria. Vuodesta 1924 Skansenissa on toiminut myös suosittu eläintarha, jossa voi käydä ihmettelemässä pääasiassa pohjoista lajistoa, muun muassa karhuja, susia ja hylkeitä. Segloran vuonna 1729 rakennettu upea puukirkko siirrettiin museoalueelle Länsi-Göötanmaalta vuonna 1916.

Nykyään se on yksi Ruotsin suosituimmista vihki- ja rippikirkoista. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on myös Gubbhyllanin hammastikku- ja tupakkamuseo. Vinkki: Skansen on avoinna myös talviaikaan!

4) Abba-museo

Abba-museoAbba-museo

Abba-museo avattiin Djurgårdeniin, Swedish Music Hall of Famen tiloihin vuonna 2013. Näytille on koottu Euroviisutkin voittaneen yhtyeen vanhoja esiintymisvaatteita, esittelyjä sen uran kannalta merkittävistä paikoista sekä hologrammilava, jolla kävijät voivat kuvauttaa itsensä yhtyeen kanssa. Vieraita opastaa museon halki Abban jäsenten nauhoittama äänitallenne.

5) Gröna Lund

Gröna LundGröna Lund

Gröna Lund on Ruotsin vanhin huvipuisto Djurgårdenin saaren länsirannalla. Puistossa hurvitellaan mitä jännittävimmissä laitteissa, joista Fritt Fallissa voi kokea Euroopan korkeimman vapaapudotuksen – 80 metriä.

6) Kaupungintalo

Kaupungintalon Sininen saliKaupungintalon Sininen sali

Kaupungintalona (Stadshuset) toimivassa rakennuksessa pidetään kaupunginvaltuuston kokousten ohella myös suuri Nobel-palkintogaala. Sinisessä salissa tarjotun juhlaillallisen jälkeen palkinnonsaajat, kuninkaalliset ja kunniavieraat siirtyvät 18 miljoonalla kultamosaiikkipalasella koristeltuun tanssiaissaliin.

Kaupungintalossa järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia ja sen tornista avautuu upea näkymä Tukholman ylle. Veden äärelle avautuva puutarha veistoksineen on yksi kaupungin romanttisimmista paikoista.

7) Skogskyrkogården

SkogskyrkogårdenSkogskyrkogården

Skogskyrkogården on Unescon maailmanperintökohde ja kaunis hautausmaa Tukholman eteläosassa, jonne pääsee helposti metrolla. Keskellä nurmikenttiä kohoavien jykevien honkien katveessa lepäävät mm. Greta Garbo ja Gunnar Asplund, valtavan hautausmaan pääarkkitehti. Tänne kannattaa tulla pitkälle kävelylle hiljentymään ja ihailemaan maisema-arkkitehtuurin suurta taidonnäytettä.

8) Södermalm

SödermalmSödermalm

Södermalmin trendikkään boheemi kaupunginosa levittäytyy keskustan eteläpuoliselle saarelle. ”Söder” on pikkuliikkeiden täyttämä vastakohtaisuuksien saari, jolla pääsee tutustumaan paitsi vanhoihin työläiskortteleihin myös uusimpiin muotivirtauksiin ja taidegallerioihin. Edullisia ostoksia tarttuu käteen esimerkiksi Hornsgatanin varrella.

Samalla kadulla voi nauttia Stieg Larssonin kirjojen sankari Mikael Blomqvistin tavoin kupposen kahvia Mellqvists Kafé Barissa.

Parhaat näköalat ja tunnelman tarjoaa Fåfänganin puutarhakahvila (Klockstapelsbacken 3), jonne johtavaa jyrkkää tietä pitkin matkailijat ovat jo 1700-luvulla kivunneet seuraamaan auringonlaskua ja nauttimaan virvokkeita. Kahvila on avoinna, kun liput on nostettu salkoon.

9) Laivaristeily Tukholman saaristossa

Laivaristeily Tukholman saaristossaLaivaristeily Tukholman saaristossa

Laivaristeily Tukholman saaristossa ja kaupungin siltojen alitse on aurinkoisina kesäpäivinä paras tapa tutustua Tukholman kauniiseen ympäristöön. Kierroksia on monia erilaisia, joista suurin osa on saatavilla myös suomeksi. Vinkki: Hop On Hop Off –lipulla voi 24 tunnin aikana osallistua niin monelle risteilylle kuin vain haluaa!

10) Drottningholmin palatsi

Drottningholmin palatsiDrottningholmin palatsi

Drottningholmin palatsiin pääsee helposti tutustumaan metrolla tai bussilla. 1600-luvulla rakennettu kuningasperheen yksityisasunto sijaitsee upealla paikalla Mälaren-järven rannalla Ekerön kunnassa, noin 15 kilometrin päässä Tukholman keskustasta.

Linna on osittain avoinna vierailijoille. Tämä Unescon maailmanperintökohde kätkee sisälleen noin 200 toinen toistaan upeampaa huonetta. Samalla retkellä kannattaa käydä katsomassa myös 1700-luvun eksoottinen Kiinalainen paviljonki sekä yksi Euroopan parhaiten säilyneitä linnateattereita samalta aikakaudelta.

Teatteri on maailman ainoa, jossa alkuperäiskoneistoa käytetään yhä säännöllisesti. Siellä järjestetään kesäisin esityksiä ja opastettuja kierroksia. Palatsi ympäröivine puistoineen on mitä oivallisin päiväretkikohde Tukholmaan suuntaaville matkailijoille, jotka kaipaavat hetken hengähdystaukoa kaupungin humusta.

Milloin mennä Tukholmaan?

Tukholmassa riittää nähtävää ja koettavaa, oli vuodenaika mikä hyvänsä. Kesäkausi on antoisinta aikaa tutustua kaupunkiin jalkaisin tai merenlahdelta käsin, mutta talven viimassa jaksaa paremmin uppoutua Tukholman tunnelmallisiin kahviloihin ja lukemattomiin museoihin – ostoksia ja taidetta unohtamatta! Esimerkiksi joulumarkkinat houkuttelevat paikalle paljon väkeä.

Miten mennä Tukholmaan?

Nopein ja vaivattomin tapa päästä perille on lentää Tukholmaan, mutta risteily- tai reittilaivalla kulkemisessa on oma viehätyksensä. Maateitse matka Suomesta on pitkä, joskin kokemuksena sitäkin mieleenpainuvampi.

Trevlig resa!

Lennot Tukholmaan löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Tukholma lapsiperheelle

Teksti: Mikko Vesterinen, Ketunmieli | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Tukholma


Julkaistu 18. helmikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.