Thaimaan tavoista ja uskomuksista

Thaimaa – Vapaa Maa

Vanha Siam muuttui Thaimaaksi vuonna 1939. Thai tarkoittaa vapaata eikä Thaimaa olekaan – kaikista naapurimaistaan poiketen – ollut koskaan minkään suurvallan alaisuudessa. Sisäistä kuohuntaa valtiossa on tämän tästä, mutta ulkoisesti on tärkeää säilyttää kasvonsa. Thaimaalaiset hymyilevätkin aina ja kaikkialla. Hymy suojaa hankalissakin hetkissä ja jopa katastrofin sattuessa. Hymy kätkee alleen paljon monenlaisia tunteita, mutta tavallaan se on aitoa. Sillä thait tietävät, että kun esittää kaiken olevan hyvin, asiat myös kääntyvät hyväksi aikanaan. Kauhistuttavan tuhoisasta tsunamistakin Thaimaassa selvittiin ennätysnopeasti, vaikka monet paikalliset menettivät katastrofissa kaiken.

Hymy suojaa hankalissakin hetkissäHymy suojaa hankalissakin hetkissä

Yleisesti ottaen thait ovat rauhallisia ja kilttejä, eivätkä anna negatiivisten asioiden vaikuttaa liikaa itseensä. Väärinkäsityksiä saattaa tulla usein, sillä thait eivät sano mielellään ”ei” eivätkä myönnä, jos eivät ole ymmärtäneet asiaa. On täysin tyypillistä, että taksikuski vain hymyilee ja nyökyttelee, mutta vie silti täysin väärään paikkaan. Toisaalta sekään ei ole ongelma, sillä sitten jatketaan matkaa ja etsitään oikea paikka.

Buddhalaisuus

BuddhalaisuusBuddhalaisuus

Thaimaalaisista noin 95 % on buddhalaisia. Se vaikuttaa ja näkyy kaikessa elämässä. Tärkeimpiä oppeja on syyn ja seurauksen laki eli karma. Se tarkoittaa, että ihminen ja muutkin elolliset olennot ovat itse vastuussa tulevasta. Sielu on osa elämän kiertokulkua ja sen päämääränä on irtautua siitä ja saavuttaa Nirvana eli valaistuminen. Ihmiseksi syntyminen on suuri onni, sillä ihminen ymmärtää, että hänen tekonsa vaikuttavat siihen millaiseksi hän syntyy seuraavaan elämään ja kuinka nopeasti hän pystyy saavuttamaan Nirvanan. Se miten elämänsä elää ja kohtelee muita sen aikana, määrää seuraavan elämän. Pahin vaihtoehto on syntyä katkaravuksi meren pimeään mutaan.

Buddha-munkit ovat erittäin kunnioitettuja. Maallikon tulee aina kävellä munkin takana ja istua häntä alempana. Nainen ei saa koskaan eikä missään tilanteessa koskea munkkiin tai edes hänen kaapuunsa. Munkkeja tervehditään polvillaan kunnioittavalla wai-tervehdyksellä nostamalla yhteen liitetyt kädet otsan korkeudelle. Myös kuninkaalliset tervehtivät munkkeja näin. Normaalisti wai-tervehdyksessä nostetaan kädet rinnan tai leuan korkeudelle. Lähes kaikki thaimiehet ovat elämänsä jossain vaiheessa munkkeja. Munkit eivät saa omistaa mitään ja elävät kerjäämällään ruualla. Meditoinnin avulla he haluavat oppia näkemään asiat niin kuin ne ovat.

Thaitemppeleissä voi vierailla, mutta on muistettava kunnioittava käytös ja säädyllinen vaatetus. Temppeleihin ei saa mennä kengät jalassa ja munkin eteen polvistutaan jalat poispäin hänestä. Munkki voi siunata matkaajan ja sitoa hänen ranteeseensa onnea tuottavan nauhan.

Kuninkaalliset

Kuninkaan palatsiKuninkaan palatsi

Munkkien lisäksi Thaimaassa kunnioitetaan syvästi maan kuningasta Rama IX. Hän on maailman pisimpään hallinnut monarkki. Thaimaassa hän on erittäin rakastettu Maan Isä. Kuninkaan ja kuningasperheen arvostelu on lailla kiellettyä ja se koetaan henkilökohtaisena loukkauksena sekä maan häpäisynä. Rangaistukset pahan puhumisesta ja kuningasperheen kuvien häpäisemisestä ovat ankaria. Edes kuninkaan kuvia sisältävien lehtien päälle ei saa astua, eikä seteleitä saa taittaa kuninkaan kuvan kohdalta. Kuningas on jo vanha, mutta hänen kuolemaansa ja sitä seuraavia asioita ei uskalleta edes ajatella ääneen.

Ruoka

Tuoretta katuruokaaTuoretta katuruokaa

Ruokailu Thaimaassa on sosiaalinen tapahtuma. Pöytäseurue jakaa erilaisia ruokia, joita nautitaan suupala kerrallaan eikä lastata kasoittain omalle lautaselle. Syömäpuikkoja käytetään lähinnä nuudelin syömiseen. Muuten ruoka syödään lusikalla, johon ruokaa autetaan haarukan avulla. Haarukkaa ei saa laittaa suuhun. Ruokaa ei myöskään oteta vastaan eikä laiteta suuhun vasemmalla kädellä, jota pidetään likaisena

Ruuan peruselementit ovat riisi ja nuudeli. Niiden kanssa syödään kasviksia, porsasta, nautaa, kanaa, kalaa ja erilaisia mereneläviä, kuten katkarapuja, hummereita ja simpukoita. Ruoka kuumennetaan pääsääntöisesti nopeasti ja valmistetaan hygieenisesti. Mausteina käytetään kalakastiketta, sitruunaruohoa, currya, limeä, chiliä, kookosta ja thaibasilikaa. Thai-keittiössä vaihtelevat taidokkaasti makeat, hapanimelät, katkerat, suolaiset ja tuliset maut.

Thaimaassa tarjotaan riisiä ja nuudelia usein myös aamiaiseksi. Onneksi hotelleissa on tarjolla usein myös hedelmiä ja länsimaista aamiaista kuten leipää, kananmunia ja pekonia.

Etelä-Thaimaassa on paljon muslimialueita ja uskonto vaikuttaa myös ruokaan. Possua ei ole juurikaan saatavilla ja ruuan maustamiseen käytetään paljon chiliä ja maapähkinöitä. Pohjoisessa taas kasvatetaan pitkäkarvaisia possuja, joita käytetään paljon ruuan laitossa. Porsaasta tehdään Pohjois-Thaimaassa myös maistuvia tulisia makkaroita. Possuruokien lisäksi Pohjois-Thaimaassa syödään erinomaisia kasvisruokia ja mm. riisipelloilta poimittuja rapuja kookosmaidossa. Koillis-Thaimaasta tulee tulisinta ruokaa. Isaan keittiö on tunnettu myös maailmalla ja Isaan-ravintoloita löytyy joka puolelta Thaimaasta.

Perinteisesti ruoka on parhaimmillaan ruokatoreilla, joita löytyy jokaisesta kaupungista. Thaimaassa voi syödä uskomattoman hyvin ja edullisesti katukeittiöissä ja ”muovituoli-paikoissa”. Pääsääntöisesti ruoka tehdään tuoreista raaka-aineista ja se on aina juuri valmistettua. Seisoneita ja jäähtyneitä ruokia kannattaa välttää. Parhaat katukeittiöt tunnistaa siitä, että myös paikalliset syövät siellä.

Thaimaalaisen keittiö kuningas on Tom Yam Kung – keitto. Se on hapan ja useimmiten tulinen katkarapukeitto. Tom Kha Kaj taas on lempeä ja maistuva kookoskanakeitto, joka on maustettu sitruunaruoholla. Maistettavien ruokien listalle kuuluu myös Pad Thai eli thaimaalainen ”pyttipannu”. Se on paistettua riisinuudelia erilaisilla lisukkeilla. Isaan keittiön kuuluisin ruoka on erittäin tulinen papaijasalaatti eli Sontam. Erilaiset paistetut riisit ovat myös suosittua ja herkullisia ruokia.

Durian hedelmäDurian hedelmä
Makeita herkkuja ovat banaanipannukakut ja tahmea riisi erilaisilla hedelmillä. Hedelmät ovat mehukkaita ja makeita. Niitä voisi syödä vaikka kuinka paljon. Yleisimmin tarjolla on ananasta, vesimelonia, papaijaa ja mangoa. Kannattaa myös maistaa rambutania, joka maistuu vähän kiiville ja mansikoille. Thaimaalaiset itse pitävät mädälle kanamunalle haisevasta durian hedelmästä. Siihen voi kuulemma tulla himo, mitä on vaikea uskoa. Uskomatonta on myös markkinoilta löytyvät upporasvassa paistetut hyönteiset. Ne näyttävät epäilyttäviltä, mutta ovat proteiinipitoisia ja useimmiten maukkaita. Viini on Thaimaassa usein kallista ja huonoa. Parhaat ruokajuomat ovat paikallinen olut ja kookosvichy.

Lue lisää kohteesta: Thaimaa

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue myös: Lasten kanssa Thaimaassa

Lue myös: Thaimaan ihanimmat rannat

Lue myös: Aktiiviloma Thaimaassa


Julkaistu 9. lokakuuta, 2013

Lisää Thaimaan valmismatkoja
Pieni hetki, sivua ladataan.