10 vinkkiä: Pori – jazzin rytmejä, kulttuuria, luontoa ja rantaelämää

Selkämeren rannikolla Kokemäenjoen suistossa sijaitseva Pori on monelle tuttu Yyteristä ja Pori Jazzista. Niiden lisäksi Porilla on tarjota matkailijalle paljon muutakin! Porista löydät niin kulttuuritarjontaa, ainutlaatuisia luontokohteita kuin urheilumahdollisuuksia lenkkipoluista surffaukseen. Veneilijälle joen ja meren Pori on mainio vierailukohde, sillä vierasvenesatamia löytyy niin Kokemäenjoesta aivan keskustan tuntumasta kuin Selkämeren rannikolta ja saarista.

Porin kaupunki on perustettu vuonna 1558. Historiansa aikana Pori on kuitenkin palanut yhdeksän kertaa ja nykyinen katukuva onkin rakentunut vaiheittain viimeisimmän, vuonna 1852 tapahtuneen, palon jälkeen.

10 vinkkiä Poriin:

1) Kirjurinluoto

Kirjurinluodossa juhlitaan myös Pori Jazz -festivaaleilla - toki kesäisemmissä maisemissa. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariKirjurinluodossa juhlitaan myös Pori Jazz -festivaaleilla - toki kesäisemmissä maisemissa. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Porin vehreä keidas Kirjurinluoto sijaitsee kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Monelle Kirjurinluoto on tuttu Pori Jazzin konserttipaikkana. Sen uimarannalta voit pulahtaa Kokemäenjokeen. Lasten takuuvarma suosikki on suuri Pelle Hermannin leikkipuisto sekä sen kyljessä oleva liikennepuisto. Puutarhaihmistä ilahduttaa Kirjurinluodon kainalossa Hanhiluodossa sijaitseva Satakunnan Vihertietokeskus ja näyttelypuisto Hanhipuisto. Lenkkaritkin kannattaa pakata mukaan, sillä alueelta löytyy kilometrikaupalla mainioita polkuja.

Kirjurinluoto on osa vuonna 2002 perustettua Porin kansallista kaupunkipuistoa. Kaiken kaikkiaan Porin kansallinen kaupunkipuisto on noin kymmenen neliökilometrin laajuinen alue, joka luotojen alueen ohella pitää sisällään kaupunkikeskustan sekä urheilukeskuksen ja Porin metsän alueet.

2) Porin keskusta ja sen lähialueen idyllit

Hauska tapa nähdä Poria on hypätä kaupunkijunan kyytiin.Hauska tapa nähdä Poria on hypätä kaupunkijunan kyytiin.

”Ku tulet Porrii su pistetää pärekorrii ja veretää pitki Pori torrii.”, sanotaan vanhassa sananlaskussa. Sananlaskun paikkaansa pitävyydestä ei ole todisteita, joten rohkeasti tutustumaan! Porin torilla voit maistaa vaikkapa legendaksi muodostuneita Ojalan lihapiirakoita sekä syksyisin Kokemänjoen herkkua nahkiaista. Kaupat ovat keskittyneet Yrjönkadun kävelykadun varrelle. Lisää shoppailumahdollisuuksia löytyy muun muassa Puuvillan kauppakeskuksesta joen toiselta puolelta. Kannattaa tutustua myös ristikkäispuistojen vehreyteen ja Kivi-Porin arkkitehtuuriin.

Porin keskustan ja sen lähialueen kaupunginosissa kävelemällä voit aistia kaupungin kerroksellisuuden. Viides kaupunginosa Itätulli eli tuttavallisesti Viikkari sekä Kuudesosa Päärnäinen eli Kuukkari ovat idyllejä, joissa alkukesästä syreenien tuoksu täyttää ilman.Viikkarin entisaikaan voit tutustua Korsmanin talossa ja perinteiseen rakentamiseen Rakennuskulttuuritalo Toivossa. Riihikedon alue puolestaan on sotien jälkeisen kerrostalorakentamisen ilmentymä keskuspuistoineen.

3) Isomäki ja Porin metsä

Porin ympäristössä on paljon metsää ja erinoimaiset lenkkeilymahdollisuudet. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariPorin ympäristössä on paljon metsää ja erinoimaiset lenkkeilymahdollisuudet. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Urheilun ja liikunnan ystävän kannattaa suunnata Isomäkeen ja sen viereiseen Porin metsään. Isomäki on porilaisen urheilun keskittymä, jossa sijaitsse muun muassa stadion sekä eri urheilulajien kenttiä ja urheiluhalleja. Isomäen jäähalli ja Porin Ässät ovat kaupungin ehdottomia legendoja. Ja mikä olisikaan kuumana kesäpäivänä ihanampaa, kuin pulahtaa uimaan Yrjö Lindegrenin suunnittelemassa funkkistyylisessä maauimalassa!

Porin suosituimmat lenkkimaastot löytyvät Porin metsästä. Metsässä risteävien polkujen määrä takaa sen, että suosiosta huolimatta ruuhkaa ei ole. Lenkki Katinkuruun ja takaisin on muodostunut porilaiseksi klassikkolenkiksi. Maastolenkki ja Veteraanilenkki puolestaan ovat polkujuoksijan ehdottomia suosikkeja! Löytyypä metsästä maastopyöräilyyn suunniteltu reittikin.

4) Kulttuuria, museoita ja elämyksiä

Pori Jazz on suurin ja tunnetuin tapahtuma Porissa. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariPori Jazz on suurin ja tunnetuin tapahtuma Porissa. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Pori on moniulotteinen kulttuurikaupunki. Tapahtumista Pori Jazz on se suurin ja tunnetuin, mutta sen lisäksi Porissa järjestetään vuosittain lukuisia muita kulttuuritapahtumia aina musiikista performanssiin. Nykytaiteeseen voit tutustua Porin taidemuseossa ja satakuntalaiseen historiaan Satakunnan museossa. Ja porilainen musiikkikenttä – se on jotain ainutlaatuista!

Tiesitkö, että suomenkielisen teatterin juuret ovat Porissa? Kansallisteatterin edeltäjän Suomalaisen teatterin ensimmäinen näytäntö tapahtui Hotelli Otavan teatterisalissa vuonna 1872. Porin uusrenessanssinen teatteritalo valmistui vuonna 1884 ja teatteriperinne elää tänäkin päivänä kaupungissa vahvana. Porin teatterin lisäksi kaupungissa toimii Rakastajat-teatteri sekä lukuisia teatteriryhmiä. Teatterinystävän kannattaa suunnata Poriin vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaali Lain§uojattomien aikaan.

5) Teollisuuskaupunki Pori

Kokemäenjoen toisella puolella näkyy kauppakeskus Puuvilla. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariKokemäenjoen toisella puolella näkyy kauppakeskus Puuvilla. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Pori on ollut vahvasti teollisuuskaupunki, ja on sitä yhä. Teollisuus on vaikuttanut niin ihmisten elämänrytmiin kuin katukuvaan. Kulkiessasi vuosina 1859–1863 rakennetun Keski-Porin kirkon ohi kiinnitä huomiosi sen torniin – se on valurautaa ja valmistettu Porin Konepajalla. Joen toisella puolella sijaitsevassa entisessä puuvillatehtaassa toimii nykyisin muun muassa Porin yliopistokeskus ja sen kylkeen rakennettu Puuvillan kauppakeskus

Satakunnan teolliseen kulttuuriperintöön voit tutustua Satakunnan museon Rosenlew-museossa, joka sijaitsee vanhassa kruununviljamakasiinissä Aittaluodon teollisuusalueen kupeessa. Mielenkiintoinen vierailukohde on myös Poriin nykyisin kuuluvan Noormarkun ruukkialue, jossa sijaitsee myös Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea.

6) Yyteri

Yyterissä kaunis, vaalea hiekkaranta jatkuu jopa kuusi kilometriä.Yyterissä kaunis, vaalea hiekkaranta jatkuu jopa kuusi kilometriä.

Yyteri tuo ensimmäisenä mieleen hiekkarannan – kuusi kilometriä hiekkarantaa, aaltoilevia dyynejä ja matalaa rantaa. Rannalla loikoilun ja uimisen lisäksi Yyteri tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi purje- tai leijalautailuun. Yyterissä sijaitsee myös naturistidyynialue.

Mutta Yyteri on muutakin kuin hiekkarantaa. Yyterinniemen retkeilyreitti lumoaa luontomatkailijan! Lintubongarin kannattaa napata ehdottomasti kiikarit mukaan. Helppokulkuisuutensa vuoksi sopivia reittejä löytyy myös lapsiperheille.

7) Selkämeren kansallispuisto ja muut luontokohteet

Yyterin lietteille kansallispuistomaisemia ihailemaan? Kuva: Minna-Liisa SalonsaariYyterin lietteille kansallispuistomaisemia ihailemaan? Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Varsinais-Suomen ja Satakunnan välisellä Selkämeren merialueella oleva 160 kilometriä pitkä Selkämeren kansallispuisto perustettiin vuonna 2011. Suurin osa kansallispuiston alueesta, 98 prosenttia, on meren alla. Maakrapu voi tutustua kansallispuistoon, vaikkapa Yyterin lietteiltä tai Preiviikistä käsin. Meri-Porissa on lukuisia lintutorneja ja reittejä, joissa voi tutustua alueen ainutlaatuiseen luontoon ja linnustoon. Veneilijälle puiston saarista löytyy mielenkiintoisia kohteita.

8) Kallo

Majakkasaari Kallo Porin Mäntyluodossa. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariMajakkasaari Kallo Porin Mäntyluodossa. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Mäntyluodossa sijaitsevasta kallioisesta majakkasaaresta Kallosta avautuvat uskomattomat maisemat Selkämerelle! Nappaa eväät mukaan ja istahda sileille kallioille katselemaan tyrskyjä tai auringonlaskua. Kallo on Suomen vanhimman urheiluseuran, vuonna 1856 perustetun Segelföreningen i Björneborgin, kotisatama. Kallossa toimivat myös merivartiosto ja luotsiasema. Kalloon pääsee pengertietä pitkin.

9) Reposaari

Hieman Porin ulkopuolella sijaitsee merellinen Reposaari. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariHieman Porin ulkopuolella sijaitsee merellinen Reposaari. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Tiesitkö, että Porissa on saari, jota 1700-luvulla sijaintinsa vuoksi ehdotettiin Suomen pääkaupungiksi? Tuo Kokemäenjoen suiston uloin saari Selkämeren ulapan äärellä on nimeltään Reposaari ja se sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Porin keskustasta. Reposaaressa voit kulkea idyllisen puutalokaupungin kaduilla, pulahtaa uimaan Lontoon uimarannalla, nauttia paikallisista ravintoloista ja katsella kauas Selkämerelle. Pengertie Reposaareen valmistui vasta 1950-luvulla. Reposaareen voit toki saapua myös veneellä.

Reposaari oli 1700-luvulta lähtien vilkas satamapaikka. Vaikka lastaaminen Reposaaren redillä päättyi vuonna 1957 ja Porin satamat toimivat nykyisin Tahkoluodossa ja Mäntyluodossa, on merenkulun historia yhä aistittavissa. Reposaaressa toki toimii suuri kalasatama. Merkkejä merenkulusta on yhä nähtävissä esimerkiksi laivojen paarlastin mukana saapuneina kasveina. Kallioilta puolestaan voit löytää maailman meriltä saapuneiden merimiesten tekemiä kaiverruksia. Sotahistoriasta kiinnostuneille mielenkiintoinen tutustumiskohde on Reposaaren linnakepuisto eli 1930-luvulla rakennettu rannikkopuolustusjärjestelmä, joka käytöstä poistuttuaan on entisöity.

10) Järviseutu

Näkymät kohti Laviaa Pirulanvuoren näkötornin huipulta. Kuva: Minna-Liisa SalonsaariNäkymät kohti Laviaa Pirulanvuoren näkötornin huipulta. Kuva: Minna-Liisa Salonsaari

Pori on veden kaupunki! Vuonna 2015 Lavian kunta yhdistettiin osaksi Poria ja Pori sai sen myötä oman järviseutunsa, jota Järvi-Poriksikin on kutsuttu. Lavia on idyllinen maaseutupitäjä noin 50 kilometrin päässä Porin keskustasta. Naapurikaupungin ja -maakunnan puolelta, Suodenniemen ja Lavian välisen tien läheisyydessä sijaitsevan Pirulanvuoren 15 metrin korkeuteen kohoavan näkötornin huipulta, voit käydä katsomassa lavialaista maisemaa yläilmoista. Lavian suuntaan katsellessa näkyvät Lavijärvi ja Miekkajärvi, jotka ovat tuttuja euronkolikostakin, vaikkakin toisesta suunnasta kuvattuna.

Teksti: Minna-Liisa Salonsaari | Kuvat: Minna-Liisa Salonsaari, Dreamstime.com


Julkaistu 5. heinäkuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.