Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

10 vinkkiä: Lontoo – kulttuuria ja historiaa

Lontooseen rakastuu päätäpahkaa ja ”kertalinttuulla”, sen voi sanoa omasta kokemuksesta. Kaupunki vie sydämen heti sillä ensimmäisellä kerralla, kun metroasemalta maan pinnalle kiivettyään meinaa jäädä omasta liikennekulttuuristamme katsottuna väärästä suunnasta tulevan auton alle. Mutta sympaattinen Lontoo pitää huolta väärään suuntaan päätään kääntävistä vierailijoistaan ja muistuttaa oikeasta suunnasta suojateiden reunaan kirjoitetulla varoituksella: ”Look right”. Alkukankeuden jälkeen suurkaupungissa liikkuminen on helppoa ja päivä sujuu ihan jalkapatikassakin. Tennareiden alkaessa painaa voi sitten hypätä metron tai bussin kyytiin. Ja vaikka Lontoon metrokartta näyttääkin hieman monimutkaisemmalta Helsingin vastaavaan verrattuna, on hetken tutkiskelun jälkeen siirtyminen paikasta toiseen tehokkaan yksinkertaista.

Kulttuurihistoriallisesti Lontoo on suorastaan unelma, sillä se tarjoaa jotain kaikenlaiseen makuun. Koska kaupunkiin pääsee Suomesta niin näppärästi parin tunnin suorilla lennoilla, moni matkaa meiltäkin käymään Lontoossa esimerkiksi ihan vain teatterissa. Historian ystäville Lontoossa on upeita museoita, näyttämötaiteen ystäville tarjolla on maailmanluokan tekijöiden näytelmiä ja musikaaleja, elävästä musiikista nauttiva voi pistäytyä vaikka Camdenissa kuuntelemassa rokkia -ja kulttuuriahan se on ruoka- ja pubikulttuurikin. Lontoon monipuoliset ravintolat tarjoavat huippuruokaa ja oluttuopin ääressä voi muutaman sadan vuoden ikäisessä pubissa mielessään matkata historiaa Charles Dickensin aikaan.

10 vinkkiä Lontoon kulttuuri- ja historiatarjontaan!

1) Teatterikärpäsen puremille

Apollo Theatre Lontoon West EndissäApollo Theatre Lontoon West Endissä

Kun teatterin ystävä antaa Lontoolle pikkusormen, se vie koko käden. West Endissä voi teatterin lavalla nähdä ihkaelävänä monia tuttuja maailmantähtiä, sillä näyttämöillä hikeään vuodattavat meidän tavallisten pulliaisten iloksi sellaiset valkokankailta ja tv:stä tutut nimet kuin vaikkapa Kenneth Branagh, Ian McKellen, Bill Nighy, Carey Mulligan ja Game of Thronesin kiharapäisenä Jon Snowna tunnettu Kit Harington. Tähtibongarit voivat etsiä omia suosikkejaan LondonTheatren listauksesta.

Suosittujen näyttelijöiden tapauksessa kannattaa kuitenkin muistaa, että liput näytöksiin saattavat loppua hujauksessa (esimerkiksi Benedict Cumberbatchin esittämän Hamletin liput myytiin loppuun yli vuosi ennen näytösten alkamista), minkä vuoksi liput kannattaa ostaa netin kautta etukäteen. Netistä ostetut liput saa näppärästi noudettua henkilöllisyystodistustaan vastaan teatterin lipputiskiltä näytöspäivänä.

Muista myös, että jotkut näyttelijät pistäytyvät näytöksen jälkeen teatterin takana sijaitsevalla stage doorilla tapaamassa fanejaan!

2) Do you hear the people sing, singing a song of angry men?

Kestosuosikki Les Miserables pyörii Lontoon Queen's TheatressaKestosuosikki Les Miserables pyörii Lontoon Queen's Theatressa

Lontoon näyttämöillä esitetään paljon sekä uutta että vanhaa teatteria – tarjolla on kaikkea moderneista näytelmistä klassiseen Shakespeareen. Mikäli ei halua seurata usein monimutkaista näytelmädialogia, voi suunnata sen sijaan katsomaan maailmankuulua musikaalia, joita Lontoossa esitetään runsaasti. Les Miserables ja Phantom of the Opera ovat kestosuosikkeja vuodesta toiseen, ja suurmusikaalin näkeminen ja tuttujen laulujen livenä kuuleminen on sielua koskettava elämys.

Leicester Squarella sijaitsevasta TKTS-kojusta voi käydä myös kysäisemässä alennuslippuja saman päivän näytöksiin.

3) Elokuvien ensi-illat ja Odeonin punainen matto

Odeonin punaisella matolla käy kova kuhina, kuvassa Katherine Waterston Steve Jobs -elokuvan ensi-illassaOdeonin punaisella matolla käy kova kuhina, kuvassa Katherine Waterston Steve Jobs -elokuvan ensi-illassa

Lontoo on Hollywoodin keskuskaupunki Euroopassa ja monet elokuvat saavat näyttävän Euroopan ensi-iltansa usein juuri Lontoossa. Leicester Squarella sijaitseva elokuvateatteri Odeon on keskeisin näissä tapahtumissa, sillä juuri tuolla aukiolla järjestetään maailmanluokan punaisen maton tapahtumat, missä patsastelevat valkokankaan suurimmat tähdet. Mutta mikäli todella haluaa nähdä vilauksen suuresta suosikistaan, on paikalle tultava ajoissa, sillä voin luvata, että siellä on muutama muukin ihminen haluamassa yhteiskuvaan ja nimikirjoituksen juuri Daniel Craigilta tai Kate Winsletilta.

4) Highgate ja hautausmaiden Magnificent Seven

Hautakiviä Highgate-hautausmaallaHautakiviä Highgate-hautausmaalla

Britanniassa satoja vuosia vanhat hautausmaat ovat kaukana niistä steriileistä nurmikentistä, mitä meillä Suomessa on. Lontoossa on seitsemän ”Magnificent Seven” -nimen alle yhdistettyä, 1800-luvulta peräisin olevaa hautausmaata, joista Highgate on yksi kauneimpia. Kauniisti kasvillisuuden keskellä rapistuva hautausmaa koostuu kahdesta puolesta, joista toiselle pääsee vierailemaan vain oppaan seurassa. Sinne kannattaa siis varata etukäteen aika. Highgateen on haudattu mm. Karl Marx, kirjailija Douglas Adams ja fyysikko Michael Faraday. Siellä myös huhutaan kummittelevan, mikä on helppo uskoa kävellessään kasvillisuuden valtaamien, ikivanhojen ja lohkeilleiden hauta-arkkujen keskellä.

Lähin metroasema: Archway (älä mene Highgate-asemalle asti, sieltä on pidempi matka kävellä!)

5) Kulttuuria se on pubikulttuurikin

Lontoon reissulla kannattaa pistäytyä myös tunnelmallisessa pubissaLontoon reissulla kannattaa pistäytyä myös tunnelmallisessa pubissa

Historian havinaan on Lontoossa helppo sukeltaa myös monipuolisen pubikulttuurin kautta. Lontoossa sijaitsee nimittäin useita pubeja, jotka mainostavat seisoneensa samalla paikalla 1500-luvulta saakka -tosin osa voi olla Lontoon suurpalon (vuonna 1666) jälkeen rakennettu uudestaan. Näissä pubeissa kirjallista inspiraatiota ovat hakeneet mm. sellaiset maailmankirjallisuuden suurnimet kuin Charles Dickens ja Arthur Conan Doyle. Yksi vanhimman pubin tittelistä kilpaileva on osoitteessa 145 Fleet Street sijaitseva Ye Olde Cheshire Cheese, sympaattinen ja sisustukseltaan aidosti vanhan näköinen pubi, jonka kellarikerrokseen laskeutuessaan pitää varoa lyömästä päätään.

6) London Zoo

Pingviini Lontoon eläintarhassaPingviini Lontoon eläintarhassa

Yleisölle vuonna 1847 avattu London Zoo on maailman vanhin tieteellisiin tarkoituksiin perustettu eläintarha. Helposti aivan Lontoon keskustan tuntumassa, suuren Regent's Parkin pohjoisosassa sijaitseva eläintarha on juuri se, missä Harry Potter huomaa osaavansa puhua käärmeille tarinassa Viisasten kivi. Eläintensä lisäksi London Zoo on kuuluisa kauniista arkkitehtuuristaan.

Oxford Streetin suunnasta lähimmät metroasemat ovat Baker Street ja Regent's Park, jolloin eläintarhaan voi vaikkapa kävellä puiston läpi. Pohjoispuolella kävelymatkan päässä oleva asema on Camden Town.

7) Elokuviin tähtien alla (vain kesällä)

Kesäisin Lontoossa järjestetään lukuisia erilaisia ja eri kokoisia elokuvatapahtumia, joissa pääsee nautiskelemaan elokuvista ulkosalla tähtien valossa. Rooftopfilmclub järjestää elokuvanäytöksiä rakennusten katoilla, Luna Cinema puolestaan suuria ulkoilmanäytöksiä kaupungin puistoissa. Myös monia pienempiä pop up -tapahtumia (esim. Nomad Cinema) järjestetään pitkin kesää ympäri Lontoota, joten kannattaa pitää silmät auki niiden varalta! Myös British Film Instituten (BFI) tapahtumia kannattaa pitää silmällä.

8) Taidemuseot National Gallery ja Tate Modern

Lontoon National Gallery -taidemuseo sijaitsee Trafalgar SquarellaLontoon National Gallery -taidemuseo sijaitsee Trafalgar Squarella

Trafalgar Squarella sijaitseva National Gallery toimii kotina yli 2000 klassiselle taideteokselle Da Vincista Van Goghiin, Vermeerista Monetiin. Upeaan taidemuseoon on Britannian muiden kansallisten museoiden tapaan vapaa pääsy. Modernimman taiteen ystävät voivat puolestaan suunnata matkansa Thamesin vastakkaiselle rannalle, Southbankissa sijaitsevaan Tate Moderniin. Myös sen perusnäyttelyyn on vapaa pääsy.

Tate Modernia lähin metroasema on Southwark, josta on pieni kävelymatka joen rannassa sijaitsevaan museoon.

9) Natural History Museum ja Science Museum

Lontoon luonnontieteellinen museo on vaikuttava näky niin ulko- kuin sisäpuoleltakinLontoon luonnontieteellinen museo on vaikuttava näky niin ulko- kuin sisäpuoleltakin

Kensington Gardens -puiston eteläpuolella sijaitseva Luonnonhistoriallinen museo on upea vierailukohde koko perheelle. Tässä arkkitehtonisestikin hengästyttävän kauniissa museossa ovat tallessa mm. Charles Darwinin matkoiltaan keräämät näytteet. Eivätkä dinosaurusten luurangot muuten valloita pelkästään perheen pienimpien sydämiä! Luonnonhistoriallisen museon vieressä sijaitsee lisäksi tiedemuseo, jossa voi ihmetellä tieteen ja tekniikan saavutuksia moottoreista maanviljelykseen, kelloista kosmokseen.

Sekä Natural History Museumiin että Science Museumiin on vapaa pääsy.

Lähin metro on South Kensington.

10) Musiikkia jokaiseen makuun

Royal Albert Hall Lontoon KensingtonissaRoyal Albert Hall Lontoon Kensingtonissa

Lontoosta puhuttaessa ei kaupungin monipuolista musiikkikulttuuria voi sivuuttaa, sillä tarjolla on kaikkea sinfoniasta oopperaan, suurista popkonserteista intiimeihin punk-keikkoihin. Maailmankuulu Lontoon sinfoniaorkesteri esiintyy etenkin modernissa Barbican-kulttuurikeskuksessa (lähin metro Barbican) ja historiallisempaa ilmapiiriä kaipaavan kannattaakin suunnistaa kohti South Kensingtonissa sijaitsevaa, omaperäisen näköistä Royal Albert Hallia, jossa järjestetään niin klassisen kuin populaarinkin musiikin konsertteja.

Suurten rokkikonserttien pitopaikkana Wembley hieman keskustan ulkopuolella on kuuluisimpia ja sen uusi stadion vetää konserteissa lähes 100 000 katsojaa. Vaihtoehtokulttuurille aikoinaan pyhitetystä Camden Townista puolestaan löytyy keikkapaikkoja monessa kokoluokassa. Kannattaa tsekata esimerkiksi metroasemaa vastapäätä oleva Underworld.

Lennot Lontooseen löydät Napsun lentohausta.

Lue myös: 10 vinkkiä: Superkaupunki Lontoo

Teksti: Päivi Laajalahti, Asterion | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Lontoo


Julkaistu 8. huhtikuuta, 2016

Pieni hetki, sivua ladataan.