10 vinkkiä: Sadunhohtoinen Istanbul

Kaikkien kaupunkien kuningattareksikin kutsuttu Istanbul kietoo matkaajan tarinoiden ja maagisen lumon maailmaan. Se on ainoa kaupunki koko maailmassa, joka sijaitsee kahden maanosan alueella. Bosporinsalmi jakaa seitsemälle kukkulalle rakennetun kaupungin osaksi Eurooppaa ja Aasiaa.

Strategisesti merkittävä paikka idän ja lännen sekä pohjoisen ja etelän välissä näkyy, kuuluu ja maistuu miljoonakaupungissa. Tuhannen ja yhden yön sadut heräävät eloon ja tuntuu kuin kaupungin yllä voisi oikeasti lentää itämaisella matolla.

Toisaalta nykyaikaiset kauppakeskukset houkuttelevat ostoksille ja kadun varrella voi istahtaa eurooppalaistyyliseen kahvilaan katselemaan monenkirjavaa ihmisvilinää. Onnekkaimmat saavat hankittua liput Türk Telekom Arenalle, yhdelle maailman moderneimmista ja kalleimmista jalkapallostadioneista. Turkkilaiset rakastavat jalkapalloa ja stadioniin on todella satsattu. Se mm. vaihtaa väriä sen mukaan, mitä peliä siellä pelataan.

Turkkilainen vieraanvaraisuus ja ystävällisyys eivät ole unohtuneet suurkaupungissakaan. Ja muistutuksena islaminuskosta eksoottisessa kaupungissa soi huumaava rukouskutsu viidesti päivässä kaikista kaupungin minareeteista yhtä aikaa. Lumovoimaa lisää ikivanhat rakennelmat. Istanbuliin ajetaan edelleen sisään Konstantinopolin muurin porttien läpi. Ja keskellä kaupunkia kulkee kävelytie valtavan suuren vuonna 375 jaa. rakennetun roomalaisen akveduktin alitse.

Kaikesta näkee, että Istanbulin juuret yltävät kauas. Vuonna 660 eaa. muinaiset kreikkalaiset perustivat tärkeälle paikalle itsenäisen kaupunkivaltion nimeltään Byzantion. Lähes tuhat vuotta myöhemmin vuonna 330 jaa. Keisari Konstantinus nimesi kaupungin Konstantinopoliksi ja siitä tuli Itä-Rooman eli Bysantin pääkaupunki. Seuraavat 1000 vuotta Konstantinopoli oli sekä Euroopan että Lähi-idän tärkein kaupunki.

Vuonna 1453 ottomaanit valloittivat kaupungin ja se nimettiin jälleen uudelleen. Istanbulista tuli Osmanien valtakunnan pääkaupunki. Pääkaupunkiasemansa se menetti ensimmäisen kerran vasta vuonna 1923, jolloin Ankara nimettiin Turkin pääkaupungiksi. Istanbul on silti edelleen Turkin suurin kaupunki ja sillä on valtava kaupallinen, kulttuurillinen ja symbolinen merkitys maalle. Koko Turkin bruttokansantuotteesta tuotetaan 40 % Istanbulissa.

10 vinkkiä Istanbuliin

1) Hagia Sofia (Aya Sofya)

Hagia SofiaHagia Sofia

Hagia Sofian rakennutti alun perin Bysantin Keisari Justinianus vuonna 537 Pyhälle Viisaudelle omistetuksi kirkoksi. Kaksi aiempaa samalla paikalla sijainnutta kirkkoa oli tuhoutunut tulipaloissa. Rakennuksen valtava matala kupoli oli arkkitehtuurinen haaste ja sitä jouduttiin tukemaan suurilla tukikaarilla, jotta se ei olisi niin herkkä maanjäristyksille.

1200-luvulla Hagia Sofia joutui ristiretkeläisten ryöväämäksi ja 1400-luvulla rakennus alkoi rappeutua Konstantinopolin heikentyneen aseman myötä. Turkkilaisten valloitettua kaupungin vuonna 1453, määräsi Mehmet II ensi töikseen, että Hagia Sofia on muutettava moskeijaksi. Rakennus kunnostettiin, siihen tehtiin neljä minareettia ja kristilliset mosaiikit peitettiin kalkkimaalilla.

Nykyään Hagia Sofia on museo ja satoja vuosia maalikerroksen alla olleet mosaiikit ovat jälleen kaikkien ihasteltavina. Parhaimmin säilyneitä mosaiikkeja täytyy kiivetä katsomaan ylös lehtereille. Rakennuksessa on paljon hienoja yksityiskohtia ja rakennusmateriaaleina on käytetty mm. kiveä, useita eri marmorilajeja ja pronssia.

Hagia Sofia on avoinna ti – su ja suljettu maanantaisin. Paikalle pääsee raitiovaunulla (linja T1, pysäkki Sultanahmet) tai taksilla. Sisäänkäynti on vastapäätä Sinistä Moskeijaa.

2) Sininen moskeija (Sultanahmet camii)

Sininen moskeijaSininen moskeija

Aivan Hagia Sofian lähellä Sultanahmetin alueella kohoaa mahtava kuusiminareettinen Sininen moskeija. Se valmistui vuonna 1616 Sulttaani Ahmedin toimeksiannosta. Hän halusi rakentaa vielä Hagia Sofiaakin mahtavamman moskeijan.

Uskomuksissa elää useita tarinoita siitä, miksi Sinisessä moskeijassa on peräti kuusi minareettia, kun normaalisti niitä on yhdestä neljään kappaletta. Yhden tarinan mukaan Ahmed tilasi moskeijaan kultaisen minareetin (altin = kultainen). Rakentajamestari ei kuitenkaan löytänyt mistään tarpeeksi kultaa. Niinpä hän teki kuusi minareettia (alti = kuusi). Sulttaani oli hänelle kiukkuinen, mutta rakentaja väitti kivenkovaan, että häneltä tilattiin nimenomaan kuusi minareettia yhden kultaisen sijaan.

Moskeijan sisätilojen koristekuvioissa ja laatoissa toistuu sininen väri ja juuri niiden vuoksi se on saanut nimen Sininen Moskeija. Suurta kupolia tukee neljä mahtavan kokoista halkaisijaltaan 5m paksua pylvästä ja valo tulvii moskeijaan 260 ikkunan kautta. Vielä nykyäänkin rukoilijat peseytyvät pihamaan suuressa suihkulähteessä ennen rukoushetkeä.

Siniseen moskeijaan ei ole pääsymaksua, mutta se on suljettu ulkopuolisilta aina rukoushetkien aikana. Moskeija on siis edelleen aktiivisessa käytössä. Etenkin muslimien pyhäpäivänä perjantaina kannattaa välttää moskeijassa vierailua. Vierailijoiden on riisuttava kenkänsä ja naisten täytyy peittää hiuksensa sisälle mentäessä.

3) Turkkilainen kylpylä (Hamam)

Turkkilainen kylpyläTurkkilainen kylpylä

Peseytyminen on erittäin tärkeä rituaali Turkissa. Jopa rukous on arvoton, ellei sitä ennen ole peseydytty. Istanbulista löytyy kymmeniä vanhoja ottomaanien aikaisia kylpylöitä, joissa myös turistit voivat vierailla. Perinteisesti miehille ja naisille on omat erilliset hamamit. Saippuoinnin ja höyrysaunojen lisäksi hamamissa voi ottaa kasvo- ja jalkahoitoja sekä ihon kuorintaa. Kylvyn jälkeen nautitaan turkkilaista teetä ja kylmiä alkoholittomia juomia.

Hamamissa käynti on ihan ehdoton juttu. Autenttisin tunnelma löytyy ehkä Sultanahmetissa sijaitsevassa Çaǧaloǧlussa. Kylpyläkäyntiin kannattaa varata useampi tunti, sillä rauhassa nauttiminen kuuluu ehdottomasti asiaan eikä kiirettä saa olla.

4) Bosporinsalmi ja retki Aasian puolelle

Istanbul Bosporinsalmelta nähtynäIstanbul Bosporinsalmelta nähtynä

Vesiväylällä Euroopan ja Aasian välillä liikennöi useita laivoja. Vaihtelun vuoksi on mukavaa pudistaa kaupungin pölyt hetkeksi jaloista ja istahtaa jokilaivan kyytiin katselemaan maisemia. Samalla pääsee risteilemään kahden maanosan väliin.

Ylellisimmin matkalle pääsee valitsemalla valmiin kiertomatkaristeilyn. Laivoissa on hyvin tilaa ja reitti kulkee lähellä rantaa, joten maisemia on helppo ihastella ja valokuvata. Tarjolla on puolen päivän risteilyjä ja koko päiväristeilyjä. Jos aikaa riittää, kannattaa valita kokopäivän vaihtoehto.

Laivamatka Marmarameren suulta Eminönün aukiolta lähes Mustanmerelle saakka Anadolu Kavaǧiin kestää puolitoista tuntia. Perillä on aikaa katsella maailmanmenoa noin kolmen tunnin ajan. Siinä ehtii hyvin nauttia maittavan lounaan jossain monista paikallisista kalaravintoloista ja kiipeämään vanhan Yorosin linnan raunioille. Linnalta aukeaa upeat näkymät Mustallemerelle asti. Paluumatka kestää jälleen noin puolitoista tuntia ja se kuljetaan lähellä salmen toista rantaa.

Matkaan voi lähteä myös julkisella höyrylaivalla. Siinä tapauksessa on pidettävä puolensa, että saa kansipaikan. Niitä ei riitä kaikille eikä sisältä ole oikein hyviä näkymiä rannalle asti. Julkisilla laivoilla liikkuessa voi määränpäästä Anadolu Kavaǧista ottaa myös taksin takaisin keskustaan Aasian puoleista rantaa pitkin.

Mikäli aikaa ei ole pitkään risteilyyn, on pelkästään salmen ylityslauttakin elämys. Matka kestää noin 10–20 minuuttia riippuen mihin Aasian puolen satamista suuntaa. Lautoilla on aina mielenkiintoinen kirjo erilaisia ihmisiä, joita on hauska katsella. Matkalla on myös oiva mahdollisuus saada hienoja valokuvia Istanbulin korkealle kohoavista minareeteista Sultanahmetissa.

Matkatessa Üsküdariin on mahdollista nähdä läheltä neidontorni, jossa on kuvattu James Bondia (Kun Maailma ei riitä 1999). Neidontorniin eli Kiz kulesiin liittyy jälleen tarina. Kuninkaantyttären oli ennustettu kuolevan käärmeenpuremaan. Niinpä isänsä sulki prinsessan torniin saarelle, jossa ei ole käärmeitä. Valitettavasti ennustus kuitenkin toteutui, kun ruokakuljetuksen mukaan oli livahtanut myrkkykäärme, joka puri prinsessaa kuolettavasti.

Aasian puolella löytyy palmujen reunustamia ostoskatuja, herkkupuoteja ja erilaista tunnelmaa. Kadiköyn kaupunginosassa pidetään aina tiistaisin valtavan suuret katumarkkinat, josta voi ostaa melkein mitä vaan.

Kaikki laivat (risteilyt, höyrylaivat ja salmenylityslaivat) lähtevät Euroopan puolelta Eminönün satamalaiturista läheltä maustemarkkinoita. Satama sijaitsee Galata sillan kupeessa Sulthamethin puoleisella rannalla. Sinne pääsee esimerkiksi raitiovaunulla (linja T1, pysäkki Eminönü) tai taksilla.

Vaikka ei laivamatkalle ehtisikään, kannattaa satama-alueella poiketa maistelemassa kuuluisaa Kala Leipää (Balik – ekmek eli Fish Sandwich). Leipä täytetään vastagrillatulla kalalla ja tuoreella salaatilla. Se maistuu parhaimmalta suoraan keinuvasta veneestä ostettuna.

Sataman lähistössä sijaitsee myös mauste- eli egyptiläinen basaari. Rakennus valmistui jo vuonna 1660 ja siellä myytiin aluksi lähinnä Egyptistä tuotuja tuotteita. Basaarin tuoksut ja värit ovat huumaavia. Mausteiden ja herkkujen lisäksi tarjolla on käsitöitä ja turistikrääsää.

5) Topkapin palatsi (Topkapi Sarayi) ja Arkeologinen museo (Arkeoloji Müzesi)

Topkapin palatsiTopkapin palatsi

Kauniilla paikalla Bosporinsalmen ja Kultaisen sarven välisellä niemellä Istanbulin kaupungin ensimmäisellä kukkulalla sijaitsee Topkapin palatsi. Se valmistui vuonna 1470 Mehmet Valloittajan toimeksiannosta. Palatsi on valtava kokonaisuus rakennuksia ja pihoja mielenkiintoisine yksityiskohtineen usealta eri vuosisadalta. Topkapin palatsi toimi nimittäin kymmenien Osmanien Sulttaanien ja heidän hovinsa kotina ja edustusasuntona.

Kaupungin taidokkaimmin rakennettu rokokoo-suihkulähde sijaitsee yhdellä neljästä palatsin pihoista. Sulttaani Ahmed III rakennutti sen vuonna 1728. Suihkulähteillä oli aikanaan tärkeä rooli. Ne pidettiin toiminnassa salaisten neuvottelujen ajan, jotta ulkopuoliset eivät kuulisi keskusteluja.

Alueelta löytyy myös haaremi, mihin pääsee tutustumaan ostamalla erillisen opastetun haaremikierroksen. Esimerkiksi Sulttaani Murat III oli haaremissaan 1200 naista. He olivat pääasiassa Kaukasiasta, mutta muutamia länsimaisiakin naisia mahtui joukkoon. Turkkilaisia naisia haaremiin ei kuulunut. Naiset synnyttivät Murat III:lle yhteensä 103 lasta. Niinpä taistelu perinnöstä oli raaka ja verinen. Nuorimpia veljiä jouduttiin jopa sulkemaan kuninkaalliseen vankilaan suojaan.

Suosituin vierailupaikka palatsilla on aarrekammio, jossa säilytetään osmanisulttaanien kalleimpia aarteita vuosien varrelta. Aarrekammiossa on näytillä maailman suurimpia timantteja ja smaragdeja. Siellä pääsee katsomaan myös kuuluisaa timantein koristeltua Topkapin tikaria.

Kauimmaisella pihalla on koristeellisia huvimajoja ja terassiravintola hienoilla näkymillä. Sieltä löytyvät myös opasteet arkeologiseen museoon, jossa on näytillä yksi maailman suurimmista kokoelmista kreikkalais-roomalaisia muinaisesineitä ja patsaista. Vanhimmat sarkofagit ovat peräisin 400-luvulta eea. Mielenkiintoisia ovat myös keramiikkapaviljongin monenlaiset laatat.

Topkapin palatsi on usein erittäin ruuhkainen ja sinne kannattaakin mennä mieluiten aikaisin aamulla. Palatsi on avoinna ke - su klo 9.00 – 17.00. Arkeologinen museo on avoinna ti - su klo 9.00 – 17.00. Aika on tehnyt tehtävänsä ja ennen niin loistokkaan rakennuksen tarinat ovat nykyään hohdokkaampia kuin itse rakennus. Kyllä palatsi täytyy silti itse kokea. Paikanpäälle pääsee parhaiten raitiovaunulla (Linja T1) tai taksilla. Raitiovaunulla mentäessä on huomattava jäädä pois Sultanahmet-pysäkillä. Topkapi-niminen pysäkki on samannimisellä alueella noin kahdeksan kilometrin päässä palatsista.

6) Basilikan vesisäiliö (Yerebatan Sarayi Müzesi)

Basilikan vesisäiliöBasilikan vesisäiliö

”Uponnut palatsi”, kuten turkinkielinen nimi kertoo, rakennettiin Konstantinopolin vesisäiliöksi vuonna 532 Keisari Justinianuksen toimesta. Nykyään se on täysin kunnostettu mielenkiintoiseksi vierailukohteeksi turisteille. Tunnelma on uskomaton, kun kävelee liukasta alamäkeä pitkin maan alle. Rooman aikaisessa vesisäiliössä on tunnelmallinen valaistus ja hento klassinen musiikki kantautuu kulkijan korviin. 336 pylvään välissä ui kaloja ja kulkee puusiltoja, joita pitkin pääsee kävelemään. Katse kiinnittyy ylösalaisin ja sivuittain kiinnitettyihin Medusan pääveistoksiin. Ne on luultavasti tuotu säiliöön vanhemmasta temppelistä.

Aktiivisen käytön jälkeen, säiliö unohtui ja oli pitkään vain paikallisten oma salaisuus. 1500-luvulla selvisi, että paikalliset saavat käyttövetensä nostamalla sitä ämpärillä kellarin kautta. Joskus mukaan saattoi tarttua myös kalansaalis.

Vesisäiliön sisäänkäynti on Hagia Sofian lähellä osoitteessa Yerebatan Caddesi 13. Kannattaa olla tarkkana, sillä sisäänkäyntiä on hankala huomata. Paras merkki on lippuluukulle jonottavat ihmiset.

7) Suuri basaari eli Kapaliҫarşi

Suuri basaariSuuri basaari

Lähes 4000 myymälän katettua ostospalatsia sanotaan maailman suurimmaksi basaariksi. Sen kokoa ei pysty hahmottamaan ulkoapäin ja useimmalle tuleekin yllätyksenä kuinka korkea, suuri ja siisti basaari onkaan. Siellä on käyty kauppaa jo vuodesta 1461 lähtien. Nykyään vierailijoita päivässä on satojatuhansia.

Ostettavien tavaroiden kirjo on valtava. Basaarista voi hankkia keramiikkaa, kupari- ja messinkiesineitä sekä astioita, farkkuja, nahkatakkeja, laukkuja, asusteita, kultaa, hopeaa, antiikkia, koruja, vesipiippuja, mattoja ja lähes mitä vaan. Paikanpäällä myös valmistetaan tuotteita. Käsityöläisten taidonnäytteitä on mukava seurata. Basaarissa voi korjauttaa vanhat hopeakorunsa ja teettää uusia koruja mieleisekseen.

Röyhkeimmät ja painostavimmat myyjät ovat pääväylällä. Syvemmällä basaarissa saa tehdä ostoksia paljon rauhallisemmissa merkeissä. Silti on hyvä varata aikaa teen juontiin ja tinkaamiseen. Basaari on hyvin sokkeloinen ja etukäteen tehtyjä suunnitelmia on vaikea noudattaa monien houkutusten vuoksi.

Suuri Basaari sijaitsee vanhassa Istanbulissa. Sinne pääsee parhaiten raitiovaunulla (T1 asema Beyazit-Kapaliҫarşi) tai taksilla. Basaari on avoinna ma – la klo 8.30 – 19.00. Sunnuntaisin ja tärkeimpinä uskonnollisina juhlapyhinä basaari on suljettu. Parhaimmat ostokset saa tehtyä aamulla ensimmäisenä tai illalla juuri ennen sulkemisaikaa.

8) Taksim-aukio ja Istiklal Caddesi -kävelykatu

Raitiovaunuja Taksim-aukiollaRaitiovaunuja Taksim-aukiolla

”Uudesta Istanbulista” löytyy turistien ja paikallisten suosima Taksim-aukio ympäristöineen. Se on samalla Istanbulin liikenteen keskittymä. Aukiolta voi hypätä monen erilaisen kulkuneuvon kyytiin. Metrolla pääsee liikkumaan linjalla M2. Nostalginen raitiovaunu kulkee kävelykatua pitkin parin kilometrin matkan ja funikulaari kuljettaa Kabataşiin, josta pääsee kätevästi T1 raitiovaunuun.

Taksim-aukion lähistöllä on runsaasti kauppoja ja ravintoloita. Kahden kilometrin kävelykatu Istiklal Caddesi täyttyy ihmisistä etenkin iltaisin. Ravintoloita kannattaa katsella myös kävelykadun poikkikaduilta. Useimmissa on tarjolla ruhtinaallinen valikoima turkkilaisia meze-alkupaloja, joita syömällä voi halutessaan korvata koko illallisen. Kadun varrella on myös hyvät ostosmahdollisuudet ja monia kansainvälisiäkin merkkejä tarjolla.

9) Kaupungin muurit

Seitsemän tornin linnakeSeitsemän tornin linnake

Bysantinaikaiset Konstantinopolin muurit ovat edelleen pystyssä lähes koko 6,5 kilometrin matkalla Marmaranmereltä Kultaiselle Sarvelle saakka. Alun perin Theodosius II rakennutti muurin aiempien pienten muurien tilalle 400 luvulla. Alkuperäisessä muurissa oli 96 puolustustornia ja useita portteja. Muuri suojeli Konstantinopolia monissa taisteluissa. Myöskään hunneja johtanut Attila ei onnistunut hyökkäyksessään Bysanttiin ja purki tuhoisin seurauksin vihansa Länsi-Roomaan.

T1 raitiovaunulla tai dolmusbussilla pääsee kätevästi nykyään toisena pääväylänä käytetylle Topkapin-portille. Siitä voi aloittaa mielenkiintoisen kävelyn muurin vierustaa pitkin kohti Marmaramerta. Noin kolmen kilometrin matkalle mahtuu paljon katseltavaa. Osa muurista on kunnostettu, mutta jotkut kohdat ovat raunioituneet.

Meren lähellä sijaitsee Seitsemän tornin linnake (Yedikule kapi). Se toimi aikanaan vankilana ja siellä mestattiin useita ihmisiä. Kidutusvälineitä on edelleen näytillä tornin museossa. Alun perin paikalla oli ns. Kultainen Portti, joka oli roomalainen riemukaari. Sen ovet oli päällystetty kullalla, mutta se jouduttiin muuraamaan umpeen, jotta kaupunkia pystyttiin puolustamaan kunnolla. Tornin museo on avoinna ti – su klo 10 - 16.

10) Kultainen sarvi (Haliҫ)

Kultaisen sarven kauniit näkymätKultaisen sarven kauniit näkymät

Kultaiseksi sarveksi kutsutaan Istanbulin Euroopan puoleisen osan halkaisevaa lahtea. Sen ylittää kolme siltaa. Pohjoisin niistä (Fatih Köprüsü) vie lentokentältä Kultaisen sarven yli suoraan Bosporinsalmen ylittävälle sillalle. Se on nopein reitti Aasian puolelle autolla. Atatürkin silta on nimetty maan isäksi kutsutun Turkin tasavallan ensimmäisen presidentin mukaan ja eteläisin silloista on Galata. Sen vieressä sijaitsee mm. Eminönü satama.

Eminönüsta lähtee tunnin välein lauttoja risteilemään Kultaiseen sarveen. Laivalla kannattaa matkustaa aina Eyüpin satamaan saakka. Matka kestää reilut puoli tuntia. Satamasta voi joko kävellä tai ottaa köysiratahissin ylös Pierre Loti kahvilaan. Sieltä on huikaisevan kauniit näkymät Istanbuliin ja kauniille Eyüpin hautausmaalle. Kahvilassa kannattaa istahtaa hetki ja nauttia vaikka turkkilaista teetä kupillinen.

Hautausmaan läpi takaisin alas kulkee leveä kivipolku. Sitä pitkin pääsee Balaban Yolu -tielle. Kävelemällä sitä lyhyen matkaa vasemmalle ja kääntymällä ensimmäisestä risteyksestä oikealle, saapuu Eyüpin moskeijalle. Sitä pidetään Mekan ja Jerusalemin jälkeen kolmanneksi tärkeimpänä pyhiinvaelluskohteena muslimien keskuudessa.

Moskeijalta voi kävellä rantaa pitkin aina Atatürkin sillalle asti. Ranta on kunnostettu kauniiksi puistoalueeksi ja noin neljän kilometrin matka sujuu nopeasti.

Miksi mennä Istanbuliin?

Istanbul on maineensa veroinen. Sekoitus itää ja länttä, sadunhohtoinen ja jännittävä kaupunki. Kaupungin vanhat nähtävyydet mykistävät tarinoillaan ja turkkilainen vieraanvaraisuus näkyy kaikkialla. Ruoka on hyvää ja edullista. Kannattaa maistaa ainakin meze-alkupaloja, grillattua lihaa (kebab), jogurttikastikkeita, vastaleivottua leipää, teetä, rakia, seesamirinkeleitä, kalaleipiä ja ayran-juomaa, puhumattakaan paikallisesta pistaasisuklaasta ja muista makeista herkuista.

Kahden meren läheisyys tuo oman tunnelmansa kaupunkiin ja vesistöjä pitkin liikkuminen kuuluu olennaisesti asiaan. Ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset. Tarjolla on perinteisiä turkkilaisia tavaroita, käsitöitä ja vaatteita, mutta ostoksia voi tehdä myös ilmastoiduissa länsimaisissa kaupoissa.

Suuressa ja sekavassa kaupungissa on yllättävän paljon viihtyisiä puisto- ja kävelyalueita. Vaikka kaupunki on suhteellisen lähellä, on se eksoottinen kohde kaupunkiloman viettoon.

Milloin mennä Istanbuliin?

Sopiva lämpötila kaupunkilomailuun ja nähtävyyksien katseluun Istanbulissa on yleensä huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa. Lämmöstä nauttivat matkustavat kaupunkiin vielä kesäkuussa, mutta heinä-elokuussa on usein todella kuuma. Istanbulissa on suuri ilmankosteus, joten lämpö tuntuu erityisen tukahduttavalta. Samasta syystä talvikuukaudet marraskuusta maaliskuuhun voivat olla hyvinkin kylmiä.

Teksti: Virpi Keränen, ViisastenMatka | Kuvat: Dreamstime.com

Lue lisää kohteesta: Istanbul


Julkaistu 1. huhtikuuta, 2014

Pieni hetki, sivua ladataan.