Lentoon lähtö nelimoottorisella lentokoneella tuntuu tasaisemmalta kuin pienemmällä koneella.
Lentoon lähtö nelimoottorisella lentokoneella tuntuu tasaisemmalta kuin pienemmällä koneella.

Miksi lentoonlähtö ei tunnu niin voimakkaasti ison lentokoneen kyydissä?

Lentoon lähtö ja nousu lentokorkeuteen tuntuu monesta matkaajasta jännittävältä. Moni on myös huomannut, että pienessä lentokoneessa lähtö käy sukkelammin kuin isossa koneessa, mutta lentoon lähdön ja koneen liikkeet tuntee voimakkaammin omassa vartalossaan. Miksi sitten lähtö ei tunnu niin voimakkaasti isossa lentokoneessa? Sillekin on ihan tieteellinen selitys.

Isossa suihkukoneessa kyyti on usein niin tasaista, ettei lentoonlähtöä välttämättä edes kunnolla huomaa. Mutta pienemmissä koneissa matkustavat tuntevat jokaisen töyssyn ja noston koneen noustessa. Teoriassahan nousun pitäisi tuntua samalta olipa kone minkä kokoinen tahansa.

Noustakseen ja ilmassa edetäkseen lentokoneet tarvitsevat sekä eteenpäin työntävän moottorin sekä nostoa ylläpitävät siivet. Nostoon vaikuttaa niin koneen muoto, koko ja paino kuin myös nopeus millä se liikkuu. Suurilla lentokoneilla on suurempi massa ja siksi ne kiihtyvät hitaammin – ja hitaampi kiihdytys saa aikaan sen, että nousu tuntuu tasaisemmalta.

Kaksimoottorisilla lentokoneilla on suurempi teho-painosuhde kuin kolmi- tai nelimoottorisilla koneilla. Tämän vuoksi ne liikkuvat nopeammin, mutta myös ympäröivän ilmamassan muutokset tuntuvat niissä helpommin.

Asiantuntija tekee vertauksen autosta ja moottoripyörästä: vaikka niillä olisi yhtä tehokas moottori, moottoripyörä on autoa kevyempi ja siksi nopeampi, mutta sillä ajaessa myös tien kuopat tuntuvat helpommin. Samasta syystä suuremmissa ja painavammissa lentokoneissa myöskään turbulenssi ei tunnu niin voimakkaasti.

Asiantuntija mainitsee myös näköaistimuksen vaikutuksen. Suuressa lentokoneessa matkustajat istuvat jo lähtökohtaisesti korkeammalla kuin pienessä koneessa. Näin pienen koneen matkustajat voivat kokea lähdön intensiivisempänä lähtiessään liikkeelle lähempää maanpintaa.

Lähde: Travel + Leisure

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.