Vanha uskomus, että lentokoneessa humaltuisi nopeammin kuin maankamaralla, on ihan puppua.
Vanha uskomus, että lentokoneessa humaltuisi nopeammin kuin maankamaralla, on ihan puppua.
· Napsun toimitus

Tuleeko lentokoneessa oikeasti nopeammin humalaan?

Syy rentoon tunnelmaan ja punottaviin poskiin lentokoneessa ei selity alkoholilla.

Useilla ihmisillä on käsitys, että yksi drinkki lentokoneessa on syypää punoittaviin poskiin ja rentoon innostukseen. Tosiasiassa tämän ilmiön voi kuitenkin laittaa vain lomainnostuksen piikkiin. Jo 1930-luvulla tehty tutkimus psykologi R. A. McFarlandin toimesta kertoi, että 2-3 drinkkiä koneessa nautittuna vastasi noin viittä juomaa maan kamaralla juotuna. Uskomus on pysynyt voimakkaana näihin päiviin asti.

Tarkemmin tarkasteltuna tutkimus on kuitenkin osoittautunut hyvin heppoisaksi. Slate.com kokosi yhteen uudempia teorioita, kuten esimerkiksi sen että korkeudella ei ole tekemistä aineenvaihdunnan ja alkoholin kanssa. Alkoholi voi aiheuttaa korkeammassa ilmanalassa suurempia vaikeuksia hengittää tai edistää tiettyjä oireita jotka yhdistetään korkeaan ilmanalaan: huimaus, päänsärky, vähentynyt ruokahalu.

Lentokoneen sisäilma pyritään pitämään hyvin samankaltaisena kuin se on maanpinnalla. Ilma on toki kuivempaa, ja alkoholin edetessä verenkiertoon se tekee hemoglobiinille vaikeammaksi sitoa happea. Mutta koska koneen sisäilma on hyvin happirikasta ja tarkkaan säädeltyä, ei tämä johda nopeampaan humaltumiseen esimerkiksi veren happivajeen kautta.

Mitään todisteita ei siis nykyisin ole siitä, että lentokorkeus vaikuttaisi matkaajan kykyyn sietää alkoholia. Et humallu koneessa nopeammin, eivätkä viinakset ole koneessa vahvempia kuin muuallakaan. Voimme siis laittaa rennon tunnelman, kikatuksen ja kenties luonteen vastaisen ilon ihan vain lomalle lähtemisen ihanaan tunnelmaan.

Lähde: Travel + Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.