Australian Whitsunday Islands sijaitsee Suuren valliriutan läheisyydessä. Kuva: Tanya Puntti | Dreamstime.com
Australian Whitsunday Islands sijaitsee Suuren valliriutan läheisyydessä. Kuva: Tanya Puntti | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Turismilla voidaan myös auttaa luontoa

Turismin haittavaikutuksista luonnolle ja ympäristölle puhutaan paljon, mutta vastuullisesti hoidettuna sen vaikutukset voivat olla täysin päinvastaisia. Pätevien oppaiden avustuksella tavallisestakin turistista voi tulla hauraan luonnon puolestapuhuja. Travel + Leisuren artikkelin mukaan näin on tapahtunut ainakin Australiassa sijaitsevalla Suurella valliriutalla.

Suuri valliriutta on valtava koralliriutta Koillis-Australiassa. Viime vuosina tämän luonnonihmeen on raportoitu kärsivän hälyttävän laajasta haalistumisesta, ja ilmastonmuutoksen sekä liikakalastuksen vuoksi riuttaa pidetään yhtenä maailman uhanalaisimmista ekosysteemeistä. Aiemmin myös turismi oli riutalle uhka, sillä varomattomat ihmiset ja veneiden pohjat raapivat koralleja rikki.

Travel + Leisuren artikkelin mukaan alueen turismia säädellään nykyisin kuitenkin tiukasti. Kansallispuiston alueelle matkaavat joutuvat maksamaan erillisen ympäristömaksun, jonka tulot käytetään alueen ylläpitoon. Lisäksi matkailu on sallittu vain erittäin rajatuilla alueilla valliriuttaa ja oppaat neuvovat snorklaajia ja sukeltajia toimimaan ympäristöä kunnioittavalla tavalla.

Artikkelin mukaan aluetta on rakennettu uudelleen vuoden 2011 tuhoisien sykloneiden jäljiltä ja alueelle on noussut lukuisia luksustason ekohotelleja, jotka omalta osaltaan huolehtivat ympäristön hyvinvoinnista ja turistien opastamisesta. Näin jokaisesta valliriutan kauneuden edessä hiljentyvästä matkalaisesta kuoriutuu ympäristöasioiden puolestapuhuja. Kun on nähnyt jotain äärimmäisen kaunista, ei sitä halua menettää.

 

Lähde: Travel + Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.