Kanadan länsirannikolla sijaitseva Vancouver on yksi luontoystävällisimmistä kaupungeista.
Kanadan länsirannikolla sijaitseva Vancouver on yksi luontoystävällisimmistä kaupungeista.

Maailman luontoystävällisimmät kaupungit

Luontoystävällisen kaupungin voi tunnistaa esimerkiksi runsaista pyöräteistä ja laadukkaista toreista jotka myyvät lähitiloilta tuotuja tuotteita. Paitsi että ponnistelut säästävät ympäristöä, tuovat ne myös asukkaille - ja matkailijoille - paremman mielen ja kiinnostavia elämyksiä.

Siemens Green City -indeksin mukaan parhaat kaupungit tarjoavat paljon julkisia kulkuvälineitä, vesi- ja jätehuolto on järjestetty ympäristöä silmällä pitäen ja ympäristöön kiinnitetään huomiota uudella tavalla. Urbaaneilla suurkaupungeilla on kaikilla omat tapansa lähestyä tätä trendiä, joten bbc.com selvitti miten listan kärkipään kaupungeissa eletään.

Vancouver, Kanada

Stanley Park Seawall, Vancouver, Kanada
Stanley Park Seawall, Vancouver, Kanada

Ilman laadussa sekä pienissä CO2-päästöissä hienosti pärjännyt Vancouver panostaa vihreän energian mainostamiseen ja vesivoiman käyttöön. Vancouver on ollut edelläkävijä ekoystävällisyydessä jo 1960-luvulta lähtien, ja sitä pidetään Greenpeace-järjestön syntypaikkana.

Lukuisat pyörätiet halkovat kaupunkia. Siinä missä muut suurkaupungit panostavat valtateihin, panostaa Vancouver julkiseen liikenteeseen, kävelykatuihin sekä pyöräteihin.

Kööpenhamina, Tanska

Nyhavn, Kööpenhamina, Tanska
Nyhavn, Kööpenhamina, Tanska

Oslo sekä Tukholma tulivat listalla lähelle, mutta Kööpenhaminaa pidetään Euroopan vihreimpänä kaupunkina. Melkein kaikki asukkaat asuvat noin 350 metrin päässä julkisen liikenteen pysäkistä, ja yli 50 % käyttää polkupyörää säännöllisesti. Tästä johtuen kaupungin CO2-päästöt ovat harvinaisen alhaiset tämän kokoiselle kaupungille.

Rakkaus pyöräilyyn ei tule yllätyksenä kaupungissa vieraileville, mutta asukkaat ovat myös intohimoisia kierrättäjiä ja kompostin käyttäjiä.

San Francisco, Yhdysvallat

Hyde Street, San Francisco, Yhdysvallat
Hyde Street, San Francisco, Yhdysvallat

Läntinen rannikkokaupunki on listattu Yhdysvaltojen vihreimmäksi kaupungiksi. San Franciscon kierrätysaste on 77%, yksi maailman korkeimmista. Tämä johtuu kaupungin laeista, jotka vaativat biojätteen sekä kierrätettävien materiaalien erottamista normaalista jätteestä.

Monilla naapurustoilla on oman lähitorinsa ja markettinsa, jotka tuovat kaupunkiin lisäksi omalaatuista paikallisväriä.

Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Camps Bay Beach, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka
Camps Bay Beach, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Maan toiseksi suurin kaupunki aloitti tuulivoiman käytön vuonna 2008. Nyt kaupunki tähtää vuoteen 2020, jolloin tavoitteena on saada 10% kaupungin energiasta uusiutuvista lähteistä.

Lähituottajien torit ja marketit, lähiruoka, ovat nousseet suosituiksi, samoin pyöräteitä rakennetaan koko ajan lisää. Kapkaupungin asukkaat ovat ulkoilmaihmisiä - varsinkin Seapointin ja Greenpointin alueet ovat ihanteellisia pyöräilylle.

Lähde: bbc.com | Kuvat: Dreamstime

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.