Vuokra-auton kuluissa voi säästää hyvän määrän rahaa pienellä suunnitelmallisuudella.
Vuokra-auton kuluissa voi säästää hyvän määrän rahaa pienellä suunnitelmallisuudella.

Vuokra-auto alle matkalla? Huomioi nämä!

Monille matkailijoille reissuun kuuluu olennaisena osana lentolippujen ja hotellihuoneen lisäksi vuokra-auto. Usein auton vuokraaminen kuitenkin jää viimeiseksi ja mahdollisesti myös vähiten valmistelluksi osaksi matkaa. Tästä saattaa seurata yllätyksiä lisämaksujen muodossa.

Kotiläksynsä kannattaa siis tehdä myös autonvuokrauksen ja matkakohteen autoilukulttuurin osalta jo ennen matkaa. Valmistautumalla kunnolla voi autoilusta syntyvissä kustannuksissa nimittäin säästää sievoisen summan. Usein jo pelkästään muualta kuin lentokentän vuokrauspisteestä vuokrattu auto voi olla huomattavasti edullisempi kuin suoraan lentokentältä vuokrattu.

Ohessa muutamia vinkkejä:

Tankin täyttäminen

Autonvuokrausfirmat tarjoavat palvelua, jossa auton voi palauttaa vaikka tankki tyhjänä ja tankki täytetään maksua vastaan firman puolesta. Yleensä edullisempaa on kuitenkin tankata auto itse ja palauttaa se tankki yhtä täytenä kuin vuokraushetkellä.

Polttoaineen määrän mittaaminen on kuitenkin usein harmaata aluetta ja vaikka auton olisi tankannut korttelin päässä lentokentästä, voi vuokrafirma vaatia ylimääräistä maksua polttoaineesta. Kannattaakin esimerkiksi säilyttää tankkauksen kuitti, jolla voi todistaa sen, miten kaukana auton palautuspaikasta tankkaus on suoritettu.

Tietullit

Tietullien maksaminen on autoilijan itsensä vastuulla ja vuokrafirma perii vuokra-ajalta kertyneet, tien päällä maksamattomat maksut vuokraajalta. Digitaalitekniikan vuoksi maksujen seuraamisesta on tullut hankalampaa, sillä monissa paikoissa erityisen maksupysähdyksen ja käteismaksun sijaan tullilaitteet keräävät tiedot ohiajavista autoista ja toimittavat nämä maksutiedot auton omistajalle.

Monilla vuokrafirmoilla onkin kiinteä päivähinta, jonka ne laskuttavat, mikäli laite rekisteröi tullitiellä ajavan vuokra-auton, ja nämä päivähinnat voivat vaihdella firmojen välillä. Tietulleja voi kiertää esimerkiksi valitsemalla pienempiä, tullittomia teitä.

Auton palauttaminen liian myöhään tai liian aikaisin

Vuokra-auton palauttaminen sovittua aikaa myöhemmin tarkoittaa yleensä lisämaksua. Tämä lisämaksu voi poiketa huomattavastikin alkuperäisestä päivähinnasta, minkä vuoksi huomatessaan palautuksen venyvän sovittua pidempään onkin suositeltavaa ottaa yhteys hyvissä ajoin vuokrafirmaan.

Vuokra-ajan pidennys on yleensä edullisempaa kuin myöhäisen palautuksen lisämaksu. Kannattaa myös huomata, että sovittua aikaisemmin palautetusta autosta ei yleensä saa kompensaatiota täysimääräisenä takaisin vaan voi joutua maksamaan lisämaksun jäljellä olevasta vuokra-ajasta.

Parkkimaksut ja liikennerikkomukset

Parkkimaksut ja liikennerikkomusten vuoksi saadut sakot ovat nekin vuokraajan vastuulla. Vuokrafirma yleensä vielä lisää oman, jopa useita kymppejä olevan palvelumaksunsa laskuttaessaan saadut sakot vuokraajalta, minkä vuoksi vuokra-autoillessa liikennesääntöjen ja nopeusrajoitusten kanssa kannattaa olla normaaliakin tarkempi.

Lähde: New York Times

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.