Älä anna arkeen palaamisen ahdistaa - tässä vinkit helpottamaan lomaltapaluun ahdistusta.
Älä anna arkeen palaamisen ahdistaa - tässä vinkit helpottamaan lomaltapaluun ahdistusta.
· Skye Borg

Miten selättää lomaltapaluun aiheuttama ahdistus?

Lomaltapaluu voi tunnetusti aiheuttaa ahdistusta. Tässä vinkkejä, joilla helpottaa arkeen palaamisen tuskaa.

Viimeiset lomapäivät kuluvat aina yllättävän nopeasti, ja jo monta päivää ennen paluuta työpaikalla useat meistä huomaavat miettivänsä tulevaa työsarkaa. Sähköpostit, puhelut, palaverit - uupuminen tuntuu kropassa jo ennen varsinaista ensimmäistä työpäivää. Mikä avuksi, miten letkeältä lomalta voisi palata töihin ilman mielialan laskemista?

Pysy aktiivisena ja nauti kesästä töistä huolimatta.

Suunnittele viikonlopuiksi pieniä päiväretkiä tai tutustu vaikka omaan kotikaupunkiisi turistin näkökulmasta. Käy naapurikaupungissa, matkaa saaristoon jos mahdollista, lähde mökille tai kokoa kunnon piknik ja nauti sään salliessa kesästä ulkona. Vapaa-aika kannattaa käyttää hyödyksi.

Vältä uppoamista suoraan vanhoihin rutiineihin äläkä vietä iltoja sekä viikonloppuja sisätiloissa vain seuraavaa työviikkoa odotellen - sen kerkeää tehdä syksylläkin. Kesää on vielä jäljellä ja sen tuoma valo piristää monia.

Liiku.

Monet meistä laiskistuvat lomalla. Matkoilla tulee herkuteltua ja kenties rannalla on maattu enemmän kuin ehkä pitäisi. Useimpien ihmisten mieli piristyy lisäämällä liikuntaa. Varaa iltaisin aikaa kävelylenkille, suunnittele pyöräretkiä tai aloita vaikka kokonaan uusi liikuntaharrastus ja polta loman aikana tulleet ylimääräiset kalorit pois.

Kunnon kohotessa mieliala nousee, hyvä olo lisääntyy eikä työ välttämättä tunnukaan niin kamalalta ajatukselta, kun aivot ovat saaneet levätä kesäisen luonnon rauhassa tai salilla hikoillessa.

Ota homma haltuun.

Paloiko lomalla rahaa enemmän kuin piti? Harmittavatko tulevat laskut jo valmiiksi ja mieli on maassa koska ilosta joutuu maksamaan jälkikäteen liian kovan hinnan? Moni saa turvallisuuden tunnetta sekä mielenrauhan järjestämällä asiat kuntoon heti. Nauti tulevasta syksystä.

Budjetoi tulevat laskut ja varaudu niihin etukäteen. Suunnittele kauppakäynnit huolella, aloita vaikka uusi ruokavalio, varaa tilaa uudelle harrastukselle ja jos mahdollista pistä rahaa sivuun nauttiaksesi tulevista viikonlopuista. Suunnitelmallisuus ja jämptiys pitävät monen mielialan korkealla, kun ei tarvitse pelätä tulevia rahahuolia.

Mikä siellä kotona mättää?

Miksi lomalta paluu tuntuu niin kamalalta? Istu alas ja pohdi asiaa huolella. Onko itse työssä jotain josta et pidä? Oletko tyytymätön kotiisi? Kyllästyttävätkö samat piirit ja ihmiset, kaipaat vapauden ja seikkailun tuntua? Toisinaan tutut rutiinit tuntuvat loman jälkeen ahdistavilta, mutta niitä on helppo ravistella ja rikkoa. Pienelläkin budjetilla kodin saa muutettua täysin todennäköiseksi.

Tutustu uusiin ihmisiin harrastusten parissa, tarkastele työtäsi levänneen lomalaisen tavoin ja mieti olisiko siinä jotain muutettavaa. Syksy on hyvää aikaa tehdä muutoksia, mutta analysoi rauhassa mikä kotiin palaamisessa ahdistaa ja miksi.

Varaa uusi matka.

Moni meistä pitää tavoitteista sekä siitä että kalenterissa on jo seuraava matka merkitty. Matkakuumeesta kärsiville paras keino torjua arjen aiheuttamaa ahdistusta on uppoutua suunnittelemaan heti seuraavaa matkaa.

Pieni viikonloppureissu pelastaa monen syksyn, joulun aikaan tehty pitkä rantaloma on monen mieleen ja joku pistää kaikki panokset seuraavan kesän reissuun. Lue matkaoppaita, surffaa netissä, hae inspiraatiota Instagramista ja haaveile.

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.