Matkailu avartaa myös lasten maailmaa. Kuva: Tom Wang | Dreamstime.com
Matkailu avartaa myös lasten maailmaa. Kuva: Tom Wang | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Matkailu on mainio opettaja – 8 syytä miksi lapset kannattaa ottaa matkalle mukaan

Matkailu laajentaa maailmankuvaamme ja kehittää ymmärrystämme erilaisista kulttuureista. Lasten kanssa matkaavat antavat lapsilleen arvokkaita kokemuksia, sillä matkailu kehittää lasten sosiaalisia taitoja ja tekee heistä maailmankansalaisia.

Mutta matkailu kehittää myös muita, käytännöllisempiä taitoja. Lonely Planet listaa kahdeksan asiaa, miksi matkailu todella on lapsille erinomainen opettaja:

Opi priorisointia

Erilaisiin matkakohteisiin pakkaaminen vaatii myös lasta miettimään, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää. Tätä taitoa voi käyttää hyväkseen myös koulurepun tai yökylään lähdön pakkaamisessa, mikä vapauttaa aikaa ja vastuuta aikuiselta.

Paikasta A paikkaan B kartan avulla

Arjen kiireessä ei aina ole aikaa opettaa lapselle kartan lukemista. Matkalla tämän taidon kehittämiseen on hyvä mahdollisuus, sillä se kehittää lapsen suuntavaistoa ja hahmotuskykyä ympäristöstään, mistä on hyötyä myös kotioloissa.

Opettele tinkimään

Ostosten hinnasta tinkiminen on monille aikuisillekin vaikea taito, sillä se vaatii diplomaattisia kykyjä ja ymmärrystä paikallisesta kulttuurista. Kaikissa kulttuureissa tinkiminen ei ole soveliasta, joissakin se puolestaan kuuluu asiaan.

Opi rahan merkitys

Laitetaan koulun matematiikan opit käytäntöön! Vieraan valuutan ymmärtäminen ja käyttäminen on matematiikkaa parhaimmillaan. Samalla se kehittää lapsen ymmärrystä rahan arvosta sekä rahankäsittelytaitoa myös kotimaan tutun valuutan pariin.

Opettele uutta kieltä

Ulkomailla lapsi oppii ymmärtämään, etteivät kaikki puhu samaa kieltä. Jo pienten sanojen kuten ”hei” ja ”kiitos” opetteleminen vieraalla kielellä opettaa lapselle paljon kommunikaatioista. Ja jos vanhemmatkaan eivät hallitse paikallista kieltä, lapselle on tärkeää oppia elekielen merkitys.

Maista uusia makuja

Matkatessa ulkomaille joudumme kohtaamaan uusia makuja, näemme erilaisia ruoanlaittotapoja sekä opimme, että kaikki ruokailukulttuurit eivät ole samanlaisia kuin omamme. Lapsille tämä opettaa uusien makujen maistamisen uskaltamisen lisäksi sitä, että omia tapojaan voi myös muokata.

Virheitä sattuu

Päätösten tekeminen ja sitä kautta myös virheiden hyväksyminen kuuluu matkailuun. Kukapa ei olisi joskus kääntynyt väärästä risteyksestä ja kulkenut harhaan? Reissussa lapsi oppii vanhempiensa esimerkistä tekemään päätöksiä, keskustelemaan niistä ja lopulta kantamaan vastuun tehdystä päätöksestä.

Miten selvitä tylsyydestä?

Matkatessa vastaan tulee väkisinkin hetkiä, jolloin pitää odotella. Mitä enemmän lasten kanssa matkustaa, sitä paremmin he oppivat elämään ajoittaisen tylsyyden kanssa. Aikuisten esimerkin kautta lapsi oppii käyttämään luppoajan kiukuttelun sijaan vaikkapa leikkeihin ja jutusteluun.

Lähde: Lonelyplanet.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.