Budapest on kylpylöiden kaupunki.
Budapest on kylpylöiden kaupunki.
· Napsun toimitus

Sukeltamaan suurkaupungin alle? Kyllä, Budapestissa se on mahdollista

Unkarin pääkaupunki Budapest on tunnettu ihastuttavissa kylpylöistään. Mutta tiesitkö, että Budapestin alla on mahdollisuus sukeltaa? Ei hätää, sillä sitä ei tiedä edes suuri osa kaupungin asukkaista. 


Keskiajalta lähtien Budapestin rakennuksista suuri osa on tehty kalkkikivestä. Rakennusmateriaali on tuotettu kaupungin itäisen puolen, Pestin, alueella sijaitsevasta kaivoksesta. Tunnelimainen verkosto on noin 32 kilometriä pitkä ja sijaitsee noin 30 metriä katutason alapuolella Köbányan alueella.

1990-luvun puolivälissä katujen alla olevat kammiot ja kaivot täyttyivät tulvavedellä, ja kaupungin viranomaiset pyysivät sukeltajia raivaamaan veden alle jääneet alueet toimintakuntoon. Sukeltajat huomasivat kuitenkin pian, että veden varaan jääneet alueet ovatkin täydellisiä sukeltamiseen harrastusmielessä.

Hylätystä Köbányan kaivoksesta löytyy nykyisin viisi sukelluspaikkaa, joihin paikalliset firmat järjestävät kierroksia päivittäin.


Näistä yksi kohde, Park kut, on avoinna myös sukeltajille, jotka ovat suorittaneet ainoastaan peruskurssin (Open Water Diver -lupa). Paikka koostuu tunnelien lisäksi alueista, joista on pääsy ulkoilmaan: avointen alueiden yläpuolella on ilmaa, mikä tekee sukelluksesta turvallisempaa. Sukellus kestää noin 40 minuuttia, jonka aikana pääsee tutkimaan alueen kammioita ja näkemään, miten kivet on louhittu aikoinaan maasta.

Näin myös aloittelijat pääsevät tutustumaan outoon ja poikkeukselliseen sukelluskohteeseen, mutta kolme muuta paikkaa vaativat enemmän sukelluskokemusta.

Katso mielenkiintoinen video Budapestin alla sijaitsevista tunneleista:

Alue kiinnostaa myös muita kuin sukeltajia. Kaivosta ryhtyivät käyttämään viinintekijät ja panimoiden omistajat kaivoksen toiminnan hiipuessa. Suuri osa kammioista onkin toiminut raikkaan veden lähteinä. Toisen maailmansodan aikaan tunnelit toimittivat myös pommisuojien virkaa.

Ne osat kaivoksesta, jotka eivät ole jääneet veden alle, ovat nykyisin auki yleisölle muutaman kerran vuodessa. Mutkitteleva kellaritila toimii areenana muun muassa juoksu- ja pyöräkilpailuille uniikissa ympäristössä.

Lähde: BBC

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.