Langaton verkkoyhteys helpottaa pelastustehtävissä. Kuva: Daniel Prudek | Dreamstime.com
Langaton verkkoyhteys helpottaa pelastustehtävissä. Kuva: Daniel Prudek | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Seikkailijat huomio: Mount Everestille ilmainen wifi

Merenpinnasta mitattuna maailman korkeimmalle vuorelle, Himalajan vuoristossa sijaitsevalle Mount Everestille ollaan asentamassa langatonta verkkoyhteyttä.

Langaton verkko asennetaan toimimaan 17 600 jalan eli 5 360 metrin korkeuteen. Intialaisen sanomalehden Hindustan Timesin mukaan se on maailman mittakaavassa korkeimmalla paikalla toimiva wifi. Langaton verkko asennetaan ensimmäiseksi Luka Everestin ja Annapurnan perusleireille.

Tärkeä apu pelastustehtävissä

Langattoman verkon avulla perusleiriin vaeltava kiipeilijä voi käyttää internettiä ja jakaa kokemuksensa sosiaalisessa mediassa, mutta verkon päätehtävä on viestinnän helpottaminen pelastustehtävissä. Vuoden 2015 maanjäristyksen aiheuttamassa lumivyöryssä kuoli ainakin 22 ihmistä ja vuodelle 2016 on kirjattu kuusi kuolemantapausta.

Kiipeilykausi Mount Everestillä kestää huhtikuun puolivälistä toukokuun loppuun, mutta nähtäväksi jää, saadaanko verkko toimintaan tämän vuoden sesongin alkuun.

Tavoitteena on, että wifi toimisi myös Mount Everestin huipulla tulevaisuudessa. Tällä hetkellä vuoren huipulla ollaan sateliittiyhteyksien varassa. Langattoman verkon asennuksesta vastaa Nepal Telecommunications Authority NTA.

Lähde: Hindustan Times

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.