Kuvassa lentävä Hawaiian Airlinesin kone on nimetty Hanaiakamalamaksi. Kuva: Michael Rosebrock | Dreamstime.com
Kuvassa lentävä Hawaiian Airlinesin kone on nimetty Hanaiakamalamaksi. Kuva: Michael Rosebrock | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Miten lentokoneet saavat nimensä?

Lentokoneet eivät ole mitä tahansa koneita, vaan osalla niistä on nimet. Niitä on nimetty pyhimysten ja julkkisten sekä kaupunkien mukaan. Osasta nimillä on myös aimo annos huumoria matkassa. Kaikki lentoyhtiöt eivät nimeä koneitaan, mutta osa ottaa tämän homman vakavasti.

Hawaiian Airlines on aina nimennyt lentokoneensa. Havaijilaisen perinteen mukaan asioiden nimeäminen antaa niille niille olemuksen ja hengen. Vuosien aikana koneita on nimetty tähtikuvioiden, paikallisten kukkien ja lintujen sekä kerran jopa havaijilaisen painijan mukaan.

Israelilainen El Al -lentoyhtiö haluaa koneet nimeällä korostaa yhtiön kotimaata. Siksi lentokoneet on nimetty israelilaisten kaupunkien mukaan, kuten Jerusalem, Sderot ja Rehovot. Nimi paljastetaan seremoniassa aina nimeomaisessa kaupungissa. Kaupungit voivat loppua Israelissa kesken, ja yhtiön mukaan kenties tulevaisuudessa katse käännetäänkin kohti pienempiä kyliä tai historiallisia henkilöitä.

Virgin America on tunnettu huumoristaan. Toisinaan asiasta päätetään Facebook-äänestyksellä, kuten kävi kun Portlandissa asuvat saivat päättää asiasta - voiton vei Mount Hoodie, vaikka paljon ääniä sai myös ehdotus I Liked This Plane Before It Went Mainstream. Yhtiö pyytää myös ulkopuolista apua; suunnittelija Jonathan Adler nimesi yhden koneista nimellä Unicorn Chaser. Muita omalaatuisia nimiä Virginin koneilla ovat mm. An Airplane Named Desire, My Other Ride is a Spaceship, Scarlett O'Air ja Spruce Moose.

Ryanair järjesti aikoinaan Facebook-kisan, ja 30 voittajan nimet pistettiin koneisiin yhdessä voittajien tyyliteltyjen naamakuvien kanssa. Nimeäminen ei aina ole siis kovin vakavaa puuhaa. Toinen irlantilainen yhtiö, Aer Lingus, taas käyttää nimissään irlantilaisia pyhimyksiä, kuten St. Ronan ja St. Patrick.

Suomalaisille hyvin tuttu SAS nimeää myös koneensa. Teemoina on käytetty kansantaruja ja eläimiä, sekä paljon viikinkinimiä. Sääntöjen mukaan kaikilla nimillä täytyy olla skandinaavinen tausta ja kaiku.

Australialainen Qantas nimeää Boeing 707 -koneensa suurten kaupunkien mukaan, jolloin voit lentää esimerkiksi Alice Springsin kyydissä. Airbus A300 -koneet on puolestaan nimetty tutkimusmatkailijoiden mukaan, joka selittää James Cook -nimisen koneen.

Lentokoneen nimi on muuten maalattu yleensä koneen nokkaan, joten se on helppo nähdä koneeseen mentäessä.

 

Lähde: Travelandleisure.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.