Yosemiten kansallispuistossa vesiputous hehkuu kuin laava
Yosemiten kansallispuistossa vesiputous hehkuu kuin laava
· Napsun toimitus

Laavaa vai vettä? Yosemiten Horsetail Fall -vesiputous hehkuu helmikuussa auringonlaskun aikaan kuin tuli

Yosemiten kansallispuistossa Kaliforniassa voi vuosittain helmikuussa todistaa uskomatonta luonnonnäytelmää. Auringonlaskun aikaan siellä sijaitseva Horsetail Fall -vesiputous nimittäin näyttää kuin siitä valuisi laavaa.

Maailmanperintökohteeksi vuonna 1984 valittu Yosemiten kansallispuisto sijaitsee Kaliforniassa noin neljän tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta. Vuoristoinen, metsien ja vesiputousten Yosemite on parhaiten tunnettu kauniin Yosemite Valleyn vuoksi, jossa suurin osa vuosittaisesta neljästä miljoonasta vierailijasta käy. Tämä on helppo ymmärtää, sillä laakson ympärillä nousevat seinämät yli tuhannen metrin korkeuteen.

Yosemite Valleyssa, El Capitanin rinteellä sijaitseva vesiputous nimeltä Horsetail Fall ei ole suuren suuri, mutta vuosittain helmikuussa se kerää puistoon valtavan määrän vierailijoita. Auringonlaskun aikaan ja pilvipeitteen niin salliessa vesiputous nimittäin muuttaa väriään ja näyttää aivan valuvalta laavalta.

Laavaa vai vettä? Yosemiten Horsetail Fall -vesiputous hehkuu helmikuussa auringonlaskun aikaan kuin tuli

Luonnonilmiö johtuu auringonvalon heijastumisesta juuri oikeassa kulmassa putouksen veteen, minkä vuoksi se on nähtävissä vain parin viikon ajan helmikuussa. Tuliputous on upea ja erikoinen näky, jota odottamaan kertyy päivittäin tuhansia ihmisiä kameroineen. Sään lisäksi ilmiön intensiteetti riippuu myös putouksessa valuvan veden määrästä – sateisten päivien jälkeen putous on voimakkaampi ja siksi tuliputouskin näyttävämpi – ja väri vaihtelee auringon laskiessa.

Vuonna 2018 Horsetail Fallin "tuliputousaika" on pian käsillä, sillä ilmiötä odotetaan nähtäväksi 12.-26. helmikuuta.

Ilmiöstä on tullut niin suosittu, että kansallispuisto on asettanut omalla autolla paikalle tuleville määräyksen, että näiden tulee lunastaa pysäköintilupa etukäteen. Tällä pyritään kontrolloimaan alueelle saapuvien autojen määrää, ettei kansallispuiston luonto kärsi nimettyjen pysäköintipaikkojen ulkopuolelle pysäköidyistä autoista.

Lähde: National Park Services 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.