Eläinten Boby Worlds -näyttely. Kuva: Heureka
Eläinten Boby Worlds -näyttely. Kuva: Heureka

Eläinten Body Worlds avaa uudistuneen tiedekeskus Heurekan

Uudistunut tiedekeskus Heureka avaa laajennuksen jälkeen ovet kävijöilleen 28. tammikuuta. Tiedekeskuksen ensimmäinen vieraileva näyttely - Eläinten Body Worlds - on jatkoa vuoden 2013 yleisömenestykselle, ihmisen anatomiaa esittelevälle Body Worlds -näyttelylle.

Eläinten Body Worlds (Animal Inside Out) kurkistaa eläinten nahan alle. Näyttely koostuu erityisesti suurnisäkkäistä, joita näyttelyssä nähdään tutuista kotieläimistä savannien ja viidakoiden jättiläisiin kirahviin ja norsuun. Näyttely on koostettu plastinointitekniikalla, missä ruumiin nesteet ja rasvata korvataan nestemäisillä muoveilla, mikä pysäyttää ruumiin hajoamisen.

Näyttelykohteet antavat kävijöille mahdollisuuden vertailla ihmisen ja eläinten anatomiaa ja hahmottaa eläinlajien ruumiinrakennetta ainutlaatuisella tavalla. Ihon alla näkymättömissä olevat elimet lihaksista hermostoon, ruoansulatuskanavasta luustoon tulevat näin tarkasteltavaksemme.

- Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä eivät voi nähdä. Näyttelymme tehtävänä on näyttää ihmisille eläimistön monimuotoisuutta, mutta samalla myös osoittaa, miten samankaltaisia me - ihmiset ja muut eläimet - olemmekaan ihomme ja nahkamme alla, lihoinemme ja luinemme. Haluamme saada kävijät arvostamaan eläimiä, mutta myös elämää yleisesti, summasi näyttelyn kuraattori, 20 vuotta Body Worldsin parissa työskennellyt tohtori Angelina Whalley Heurekassa perjantaina 27. tammikuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Eläinten Body Worlds tarjoaa ihmeteltävää kaiken ikäisille kävijöille koulutustaustaan katsomatta. Helsingin yliopistolla eläinten anatomiaa tutkiva Henry Pihlström kertoi näyttelyn antavan konkreettisuudessaan paljon myös alalla työskentelevälle tutkijalle.

Näyttelyn suurin olento on sydän- ja verisuonijärjestelmän pettämiseen vuonna 2005 kuollut aasiannorsunaaras Samba, jonka plastinointityö kesti lähes kolme vuotta. Plastinoitu ja avattu norsu on kolme ja puoli metriä korkea ja kuusi metriä pitkä, ja se on maailman suurin plastinaatti.

Uudistunut ja laajentunut Heureka

Uusi näyttely toimii vetonaulana uudistuneelle Heurekalle, joka on laajennuksen myötä saanut paitsi lisää tilaa, myös uudenlaista sisältöä ja toimintaa. Tiedekeskus pyrkiikin siihen, että Heurekan kokijoista tulisi tieteen ja tutkimuksen tekijöitä.

Uudistuksen ytimessä on Ideaverstas, missä yleisö voi kokeilemalla ja kehittelemällä rakentaa työkaluja ja tutustua tieteeseen konkreettisesti. Myös laboratoriotilat ovat uudistuneet, minkä jälkeen moderneihin tiloihin mahtuu useampi kävijä tutustumaan koeputkiin ja mikroskooppeihin.

Eläinten Body Worlds -näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijajärjestöjen kanssa. Eläimet on saatu näyttelyyn lahjoituksina eri yliopistojen lääketieteellisten ohjelmien kautta sekä eläintarhoilta ja eläinjärjestöiltä. Yhtään eläintä ei ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä varten.

Näyttely on esillä Heurekassa 28.1.2017-29.10.2017.

Lähde: Heureka

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.