oletko herkutellut " kinualla"?
Kvinoa eli kinua (Chenopodium quinoa, engl. quinoa) on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat jauhosavikka, punajuuri ja pinaatti.
Kvinoaa on viljelty Andeilla noin viisituhatta vuotta. Se oli inkojen tärkein viljelyskasvi. Ennen maissin yleistymistä sitä viljeltiin myös Pohjois-Amerikan puolella. Nykyään kvinoa kiinnostaa länsimaissa etenkin keliakiaa sairastavia, koska se on luontaisesti gluteeniton.
Kvinoan siemenet kypsyvät noin 15 minuutissa. Sitä käytetään riisin tapaan. Sen maku on pähkinäinen, ja siinä on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa. Kvinoa sisältää paljon välttämättömiä aminohappoja, ravintokuitua sekä fosforia. Siinä on runsaasti myös rautaa ja magnesiumia.
www.mtt.fi/koetoiminta/pdf/m...n3s08b.pdf
( juuri äskettäin söin lounaaksi kinua-kasvis-kana-pataa sisareni luona )
Avainsanat: ruoka kinua quinoa
Ilmoita asiaton kysymys
Vastaukset
Kysyjän valitsema paras vastaus
vietettyäni vuodet 1993-1996 pääasiassa noilla kulmilla varmasti olen syönnyt useampaankin kertaan "kinuaa" , kuuluu vaan siihen "keine Ahnung" eväiden ryhmään joka minulla on aika suuri
niinpä en ole osannut sitä kotimaassa kinutakkaan, en edes Stockan herkusta ...
Kysyjän kommentti
Ilmoita asiaton vastaus
Muut vastaukset
Kinua ihan uusi nimi kasviskunnassa.Olen jauhosavikan kanssa sinut .Punajuuri ja pinaatti myös menee hyvin.Aika kiinnostava kasvi. uusi tosiaan minulle.Onhan minulla maa-artisokkaa tuolla, kohta voin nostaa ja valmistaa siitä keittoa ja laatikkoa.
Ilmoita asiaton vastaus
Quinoaa en ole maistanut. En tiedä saako Suomessa mistään.
Ilmoita asiaton vastaus
Tuttua muonaa on,tykkään ja olen harrastanut.Vuosia sitten kannoin sitä Ruotsin puolelta,mutta kyllä nykyään löytyy muualtakin kuin Stokkan herkusta,ns.luontaistuotekaupoista yms.Sitä on ainakin ns.valkoista ja punaista,molemmat kuitupitoisia ja ns. matalan G1,proteiinirikkaita,hyvä vaihtoehto riisille,pastalle ja perunalle.Muinaisten mayojen jäljissä...
Ilmoita asiaton vastaus
www.ts.fi/teemat/ruoka/131224.html
enpä muista syöneeni mutta kyllä tuota joskus maistaa pitää!
Ilmoita asiaton vastaus
Olen sitä mieltä, että söin jollain ulkomaan reissulla.
Ilmoita asiaton vastaus
Ihan tuntematon minulle...en ainakaan tiedä ,että olisin syönyt..
Ilmoita asiaton vastaus
Kyllä kirnupiimä on herkkuani, sillä paukut kovenee!
Ilmoita asiaton vastaus
No ei näillä levysasteilla ole maistettu. On aivan outo nimikin.
Ilmoita asiaton vastaus
Vastaa kysymykseen
Rekisteröidy vastataksesi kysymykseen. Rekisteröityminen on nopeaa ja helppoa!Rekisteröidy
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu sisään
Ohjeita vastaajalle
- Vastaa esitettyyn kysymykseen.
- Kysy itseltäsi: "Auttaisiko vastaukseni kysyjää?"
Jätä vastaamatta, jos vastaus tuohon kysymykseen on "ei". - Noudata Napsun sääntöjä.
- Pyri antamaan selkeitä ja perusteellisia vastauksia.
- Älä oleta, että kysyjä tietää kysymyksen aiheesta yhtä paljon kuin sinä.
- Kirjoita itse omat vastauksesi. Viittaa lähteeseen, kun lainaat tekstiä.
- Voit antaa kysyjälle vinkkejä vastauksen löytämiseen, vaikka et itse tietäisikään suoraa vastausta kysymykseen.