Kysytty: 15.03.2010 - 09:41

Mihin retikka vihannesta käytetään?

Minulle se on täysin vieras tuote.



Avainsanat: retikka vihannes

  Ilmoita asiaton kysymys

Vastaukset

Kysyjän valitsema paras vastaus

Vastattu: 15.03.2010 - 09:47

Retiisi (Raphanus sativus var. sativus) ja retikka (Raphanus sativus var. niger) ovat ristikukkaiskasvien heimoon kuuluvia juureksia. Ne ovat peltoretikan läheisiä sukulaisia ja mahdollisesti siitä kehittyneitä, retikan ollessa huomattavasti vanhempi muoto.

Kasvista syödään usein alkeisvarsi, joskin koko kasvi on syömäkelpoinen ja sen lehtiä voi käyttää salaattina. Euroopassa retiisiä syödään tyypillisesti raakana, mutta Aasiassa retiisiä syödään myös keitettynä.

Retiisi- ja retikkalajeille tyypillinen kirpeys johtuu ristikukkaiskasveille tyypillisistä glukosinolaateista, rikkipitoisista glykosideista. Yhdisteet hajoavat kasvin solukkojen rikkoutuessa ja syntyy sinappiöljyjä, jotka ovat eri lajeilla erilaisia.

Retiisejä on eri värisiä, joista nykyään yleisin on punainen lajike. Punaisen lisäksi retiisit ovat yleensä valkoisia, vaaleanpunaisia tai harmahtavia, vanhimpien lajikkeiden ollessa valkoisia. Suurella ja pyöreällä keltaisella lajikkeella on sitruunaa muistuttava ominaismaku. Retiisien ja retikoiden koko vaihtelee. Jotkut yksilöt kasvavat jopa kilogramman painoisiksi.

Itäaasialaista valkoista retikkaa kutsutaan daikoniksi. Daikonin yleisin lajike on porkkanan muotoinen ja miedon makuinen. Se on 20–35 cm:n pituinen ja 5–10 cm:n paksuinen.

Retiisi on hyväksi hampaille, ikenille, hiuksille ja kynsille.


Lähteet:
wikipedia


Kysyjän kommentti


  Ilmoita asiaton vastaus

Muut vastaukset

Vastattu: 15.03.2010 - 10:00

Retiisejä käytän salaattiin, aika harvoin kuitenkin koska en erityisemmin pidä sen mausta.

Lisätty: 15.03.2010 - 13:26

Retikka ei ole vihannes vaan juures. Se on isompikokoisempi kuin retiisi, tarkistin netistä, mutta aika vähän taitaa Suomessa olla viljelyssä.


  Ilmoita asiaton vastaus
Ida
Vastattu: 15.03.2010 - 10:26

Salaattiin minäkin laittaisin jos pitäisin sen mausta.


  Ilmoita asiaton vastaus
Vastattu: 15.03.2010 - 12:30

salattiin laitan ja pidän sen mausta.


  Ilmoita asiaton vastaus
Vastattu: 15.03.2010 - 16:23

En pidä mausta,olen itsekin kasvattannu..mutta vähäsen tuli käytettyä..Salaateihin sitä voi kyllä käyttää.


  Ilmoita asiaton vastaus
Vieras
Vastattu: 15.03.2010 - 17:01

Minä laitan leivän päälle sellaisenaan retiisiä.


  Ilmoita asiaton vastaus
Vastattu: 15.03.2010 - 22:30

Retikkaa raastettuna,aika suosittua Saksassa,retiisi maistuu pieninä annoksina,en aio ens kauden viljelyyn ottaa enää.


  Ilmoita asiaton vastaus
Tämä kysymys on suljettu, mutta voit edelleen vastata siihen. Et kuitenkaan tienaa pisteitä vastauksestasi tähän kysymykseen.

Vastaa kysymykseen

Rekisteröidy vastataksesi kysymykseen. Rekisteröityminen on nopeaa ja helppoa!

Rekisteröidy

Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu sisään
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.

Ohjeita vastaajalle

  1. Vastaa esitettyyn kysymykseen.
  2. Kysy itseltäsi: "Auttaisiko vastaukseni kysyjää?"
    Jätä vastaamatta, jos vastaus tuohon kysymykseen on "ei".
  3. Noudata Napsun sääntöjä.
  4. Pyri antamaan selkeitä ja perusteellisia vastauksia.
  5. Älä oleta, että kysyjä tietää kysymyksen aiheesta yhtä paljon kuin sinä.
  6. Kirjoita itse omat vastauksesi. Viittaa lähteeseen, kun lainaat tekstiä.
  7. Voit antaa kysyjälle vinkkejä vastauksen löytämiseen, vaikka et itse tietäisikään suoraa vastausta kysymykseen.
Pieni hetki, sivua ladataan.