Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Loire-joen laakso on tunnettu upeista linnoistaan. Kuvassa Chambord. Kuva: © Bogdan Lazar | Dreamstime.com
Loire-joen laakso on tunnettu upeista linnoistaan. Kuvassa Chambord. Kuva: © Bogdan Lazar | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Vinkit retkelle ranskalaiseen historiaan: Loiren laakson majesteettiset linnat

Ranskaa itä-länsi -suunnassa halkova Loire-joki laaksoineen on maisemallisesti kuvankaunista seutua. Laakso on myös tunnettu lukuisista, majesteettisista linnoistaan.

Loiren laaksossa sijaitsee suuri määrä arkkitehtonisesti upeita ja historiallisesti arvokkaita linnoja puutarhoineen. Monet näistä eleganteista, satoja vuosia vanhoista rakennuksista ovat nähneet Ranskan historiaa myös sen nurjalta puolelta. Nykyisin entiset kuninkaallisten asumukset toimivat pääasiallisesti turistien ihastelun kohteena.

Linnoja on Loiren laaksossa valtavasti ja niiden kiertelyssä voi lopulta iskeä väsymys. Linnakierroksella ei kahta enempää yhteen päivään kannatakaan saada mahtumaan.

Tässä kymmenen vinkkiä Loiren linnoihin:

1. Chinon

Chinon. Kuva: © Lev Levin | Dreamstime.com
Chinon. Kuva: © Lev Levin | Dreamstime.com

Chinonin linna Loiren sivujoen, Viennan, rannalla ei ole kauneimmasta päästä. Alkujaan armeijan tarpeisiin rakennettu Chinon on jykevä linnoitus, jonka rauniot on nyt restauroitu näyttelytiloiksi. Chinon tunnetaan Kaarle VII:n asumuksena ja paikkana, missä 17-vuotias Jeanne d'Arc 1400-luvulla pyysi hallitsijalta armeijaa vastustaakseen englantilaisia valloittajia.

Yhteystiedot: Chinon

2. Loches

Loches. Kuva © Wieslaw Jarek | Dreamstime.com
Loches. Kuva © Wieslaw Jarek | Dreamstime.com

Lochesin keskiaikainen linna Indre-joen rannalla näyttää valloittamattomalta. Kuitenkin englantilainen Rikhard Leijonamieli valloitti linnan armeijoineen vuonna 1194 - tarinan mukaan kolmessa tunnissa. Ranskalaiset ottivat sen kyllä takaisin, vuonna 1205, minkä jälkeen linna muutettiin vankilaksi, ja lopulta 1400-luvulla Kaarle VII:n piilopaikaksi.

Yhteystiedot: Loches

3. Chaumont

Chaumont. Kuva: © Msalena | Dreamstime.com
Chaumont. Kuva: © Msalena | Dreamstime.com

Noin vuonna 1000 rakennettu Chaumontin linna oli Amboisen suvun hallinnassa 500 vuotta. Kuningas Kaarle II muutti sen sittemmin koristelluksi ja romanttiseksi renesanssilinnaksi. Chaumont on myös kuuluisa 1800-luvun lopulla sen omistaneen prinsessa Marien kohtuuttoman kokoisista juhlista, joihin kutsuttiin valtaapitäviä ympäri maailman. Nykyisin Chaumontin linnassa järjestetään vuosittain kansanväliset puutarhafestivaalit. 

Yhteystiedot: Chaumont

4. Blois

Bloisin linna. Kuva: © Massimo Santi | Dreamstime.com
Bloisin linna. Kuva: © Massimo Santi | Dreamstime.com

Bloisin linnaa on pidetty Loiren upeimpana kaupunkilinnana, minkä vuoksi se on toiminut lukuisten kuninkaallisten asuinpaikkana. Kuninkaallisten vaikutus näkyy linnan arkkitehtuurissa ja etenkin sen ulkoseinissä, joihin jokainen asukas on jättänyt oman jälkensä. Linnan sisällä raskaat värit ja kuvakudokset kertovat tarinoita värikkäästä historiasta, joihin kuuluu muun muassa maalaus “ihmissusisyndroomasta” kärsivästä Gonsalvuksesta, jota pidettiin Henri II:n hovissa kuriositeettina.

Yhteystiedot: Blois

5. Meung

Meung. Kuva:  © Franzisca Guedel | Dreamstime.com
Meung. Kuva: © Franzisca Guedel | Dreamstime.com

Meungin kaupungissa sijaitseva samanniminen linna on tunnettu verisestä historiastaan. Kun kuningas Ludvig VI (lempinimeltään Ludvig Lihava) lähetti joukkonsa kaitsemaan kapinoivia kaupunkilaisia, 60 näistä päätti antautumisen sijaan heittäytyä linnan muureilta kuolemaansa. Nykyisin Meungin linna on yksityisomistuksessa ja sen jokainen huone kertoo historiallisen tarinan – hygieniasta lääketieteeseen, ruoanlaitosta peleihin. Linnassa pidetään myös vaihtuvia näyttelyitä.

Yhteystiedot: Meung

6. Chenonceau

Chenonceau. Kuva: © Scaliger | Dreamstime.com
Chenonceau. Kuva: © Scaliger | Dreamstime.com

Kuvankaunis Chenonceaun linna ympäristöineen muistuttaa siitä, miksi Ranskan maisemia rakastetaan niin paljon. Cher-joen ylle nouseva linna onkin todellinen esteettisen suunnittelun huipentuma. Valtavan kaunis rakennus oli Henri II:n lahja rakastajattarelleen Diane-de-Poitiersille, joka tunnetaan vaativasta luonteestaan ja siitä, että hän kylpi aasinmaidossa. Hän rakennutti sillan joen yli sekä upeat puutarhat, jotka yhä tänäkin päivänä hurmaavat kävijänsä.

Yhteystiedot: Chenonceau

7. Rivau

Rivau. Kuva: © Photofires | Dreamstime.com
Rivau. Kuva: © Photofires | Dreamstime.com

Rivaun linna lähellä Chinonia ei häikäise suurella koollaan. Pieni ja kaunis linna onkin tunnettu pääasiallisesti puutarhoistaan, joita on 14 ja joissa kasvaa esimerkiksi 450 eri ruusulajia. Lohikäärmeen muotoiset puut, labyrintit ja ranskalaisten poliitikkojen näköiset puutarhatontut on kiedottu tarinoihin ja myytteihin, jotka vetäisevät kävijänsä keskelle fantasiaa.

Yhteystiedot: Rivau

8. Amboise

Amboise. Kuva: © Nikolai Sorokin | Dreamstime.com
Amboise. Kuva: © Nikolai Sorokin | Dreamstime.com

Hitaasti virtaavan Loiren rannalla sijaitseva Amboisen linna dominoi alueen maisemaa. Se on vuosisatojen saatossa toiminut useiden kuninkaallisten asuinpaikkana. Tarina kertoo satojen protestanttien epäonnistuneesta pyrkimyksestä kaapata Ludvig XII. Kaappauksen yrittäjät joutuivat sen sijaan joko hirtetyksi linnan muurilta tai hukutetuksi Loireen. Kuningas ja hänen kuningattarensa Mary Stuart puolestaan jatkoivat tapahtuneen jälkeen matkaansa Chenonceaussa pidettyihin juhliin.

Yhteystiedot: Amboise

9. Clos Lucé

Clos Lucé. Kuva: © Cezary Wojtkowski | Dreamstime.com
Clos Lucé. Kuva: © Cezary Wojtkowski | Dreamstime.com

Noin puolen kilometrin päässä Amboisen linnasta sijaitsee tiilistä rakennettu Clos Lucé. Kartano on tunnettu siitä, että se toimi Leonardo Da Vincin asumuksena sen jälkeen, kun kuningas Frans I oli saanut houkuteltua renesanssineron Italiasta Ranskaan. Nykyisin Clos Lucé toimii Da Vincille omistettuna pyhäkkönä.

Yhteystiedot: Clos Lucé

10. Chambord

Chambord. Kuva: © Leonid Andronov | Dreamstime.com
Chambord. Kuva: © Leonid Andronov | Dreamstime.com

Loiren laakso upeimman linnan titteli kuuluu Chambordille. Frans I:n rakennuttamassa linnassa on 440 huonetta ja sen puutarha on suurempi kuin Pariisin keskusta. Linna on myös tunnettu siitä, että Frans I:n vieraana ollut renesanssinero Leonardo Da Vinci suunnitteli siihen näyttävän portaikon.

Yhteystiedot: Chambord

Lähde: Telegraph 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.