Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Norsut ovat suosittu nähtävyys Thaimaassa, mutta niiden elinolosuhteisiin kannattaa jokaisen turistin kiinnitää huomiota.
Norsut ovat suosittu nähtävyys Thaimaassa, mutta niiden elinolosuhteisiin kannattaa jokaisen turistin kiinnitää huomiota.
· Päivi Laajalahti

Viisi vinkkiä eettisempään ”norsuturismiin” Thaimaassa

Monille tuoreelle Thaimaan matkaajille ajatus norsulla ratsastamisesta on korkealla toivelistalla. Turistien viihdyttämiseksi vankeudessa pidettyjen norsujen elinolot eivät kuitenkaan aina ole hyvät. Siksi turistien itsensä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että he valitsevat retkilleen eläimiä eettisesti kohtelevia matkanjärjestäjiä.

Thaimaassa norsuturismilla on turistien keskuudessa valtava kysyntä ja siellä käytetään enemmän norsuja kuin monessa Aasian maassa yhteensä. Thaimaan matkallaan onkin mahdotonta olla törmäämättä norsuretkiä tarjoaviin matkanjärjestäjiin.

Thaimaassa arvellaan elävän alle 5000 aasiannorsua, joista peräti 4000 on vankeudessa. Moni turisti ei kuitenkaan tiedä, että huolimatta kasvaneesta vastuullisuusajattelusta eläimiä usein kohdellaan kaltoin. Niitä pyydystetään luonnosta nuorena emoiltaan ja niiden koulutukseen käytetyt metodit ovat usein brutaaleja.

Sekä paikallisten että turistien kasvavan tietoisuuden ansiosta Thaimaahan on perustettu norsuille tarkoitettuja puistoja, joissa niiden olot ovat luonnonmukaisemmat ja joissa turistit pääsevät tutustumaan näihin mahtaviin eläimiin kunnioituksella. Useat näistä norsupyhäköistä myös järjestää mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön norsujen suojelun parissa.

Norsunpoikanen emonsa kanssa Chiang Main Elephant Nature Parkissa, jonka toiminta on eettistä ja eläimiä kunnioittavaa.
Norsunpoikanen emonsa kanssa Chiang Main Elephant Nature Parkissa, jonka toiminta on eettistä ja eläimiä kunnioittavaa.

Lonely Planet listaa viisi kohdetta eettisempään Thaimaan matkailuun niille, jotka haluavat tutustua näihin lempeisiin jättiläisiin:

1. Boon Lott's Elephant Sanctuary, Sukhothai

Brittiläisen Katherine Connorin perustama norsupyhäkkö sijaitsee Sukhothaissa, Bangkokin ja Chiang Main puolivälissä, missä vieraat pääsevät osallistumaan kaikkiin norsujen hoitamiseen liittyviin toimenpiteisiin. Paikka on kuitenkin niin syrjäinen, että sinne ei järjestetä yhden päivän retkiä vaan ainoastaan yön yli kestävä tai pidempi vierailu on mahdollinen.

2. Elephant Nature Park, Chiang Mai

Thaimaan tunnetuin norsujen suojelukeskus sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Chiang Maista. Keskuksessa vierailijat pääsevät esimerkiksi ruokkimaan ja pesemään norsuja. Päiväretki sinne on mahdollinen mutta keskukseen järjestetään myös yön yli kestäviä retkiä.

3. ElephantsWorld, Kanchanaburi

Thaimaalaisen eläinlääkärin perustama, vanhoille ja hyväksikäytetyille norsuille rakennettu ElephantsWorld sijaitsee Kanchanaburissa, Bangkokista hieman länteen, Kwai-joen rannalla. Puisto on pienempi kuin Chiang Main, mutta se toimii samalla periaatteella.

Paikan mottona on ”me työskentelemme norsuja varten, norsut eivät työskentele meitä varten”. Keskukseen järjestetään sekä yhden päivän että yön yli retkiä.

4. Wildlife Friends Foundation Thailand, Petchaburi

Petchaburissa, noin 30 kilometrin päässä Hua Hinin rantalomakaupungista sijaitsevassa keskuksessa Wildlife Friends Foundation Thailand järjestää päiväretkiä, joilla kerrotaan vierailijoille norsujen elämästä ja suojelusta. Keskus ei ole rajoittunut pelkästään norsuihin, vaan siellä hoidossa on myös muita pelastettuja eläimiä.

5. The Surin Project, Surin

Lähellä Cambodian rajaa sijaitseva Surin Project tarjoaa mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä norsujen parissa. Viikon kestävällä, ruoan ja majoituksen tarjoavalla matkalla vierailijat kunnostavat norsujen elinpaikkoja, istuttavat niille uusia ravintokasveja ja keräävät niille ruokaa.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.