Romanian parlamenttipalatsi Bukarestissa on maailman suurin hallintorakennus.
Romanian parlamenttipalatsi Bukarestissa on maailman suurin hallintorakennus.
· Napsun toimitus

Viisi upeaa mutta tuntemattomampaa rakennustaiteen ihmettä

Kaikki tietävät Taj Mahalin, Kiinan muurin ja Rooman Colosseumin. Mutta maailmassa on myös muita, tuntemattomampia rakennelmia, joita voi hyvällä syyllä nimittää suoranaisiksi ihmeiksi. Silti ne ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

BBC kääntyi kysymys- ja vastaussivusto Quoran puoleen ja pyysi ihmisiä listaamaan vähemmän tunnettuja, ihmisen rakentamia maamerkkejä. Kyselyn vastauksista muodostui seitsemän rakennustaiteen mestariteoksen lista. Tässä niistä viisi:

Parlamenttipalatsi, Romania

Parlamenttipalatsi, Romania
Parlamenttipalatsi, Romania

Romanian Bukarestissa sijaitseva parlamenttipalatsi on maailman suurin, kallein ja painavin hallintorakennus. Sen rakennutti diktaattori Nikolae Caeusescu vuonna 1984 raivaten rakentamisen tieltä peräti viidesosan Bukarestin kaupungista. Uusklassiseen tyyliin rakennettu palatsi sisältää 12 kerrosta ja 3100 huonetta.

Djennen suuri moskeija, Mali

Djennen suuri moskeija, Mali
Djennen suuri moskeija, Mali

Vuonna 1907 rakennettu Djennen suuri moskeija on maailman suurin savesta rakennettu rakennus ja se valittiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1988. Sen rakennukseen on käytetty lähes pelkästään auringossa kuivatettuja savitiiliä.

Rakennus rapautuu Pohjois-Afrikan polttavan auringon alla ja paikalliset kokoontuvat vuosittain päällystämään rakennuksen uudella savella ennen sateiden tuloa.

Derawarin linnoitus, Pakistan

Derawarin linnoitus, Pakistan Kuva: Hussain | Adobe Stock
Derawarin linnoitus, Pakistan Kuva: Hussain | Adobe Stock

Cholistanin aavikkona Pakistanin puolella tunnetun aavikon keskellä lähellä Intian rajaa sijaitsee massiivinen Derawarin linnoitus. Linnoitus koostuu 40 bastionista, on korkeudeltaan noin 30 metriä korkea ja ympärysmitaltaan noin 1,5 kilometriä. Linnoituksen hulppeasta koosta huolimatta moni pakistanilainenkaan ei tiedä sen olemassaolosta, mikä toisaalta ei ole ihmekään.

Linnoitukseen päästäkseen tarvitsee oppaan ja nelivetoauton, ja matka Bahawalpurin kaupungista sinne kestää kokonaisen päivän. Linnoitukseen sisälle vaaditaan vielä paikallisen johtajan eli amirin erikoislupa.

Chand Baori, Intia

Chand Baori, Intia
Chand Baori, Intia

Intian Rajastanissa sijaitseva Chand Baori on yksi ylenkatsotuimpia maamerkkejä Intiassa. Chand Baori on kuitenkin huikea, 13 kerroksen syvyinen, neliön mallinen rakennelma, jonka reunoja pitkin symmetrisesti rakennetut tuplaportaat viettävät kohti alhaalla sijaitsevaa vesiallasta. Chand Baori ja sen 3500 porrasaskelmaa on rakennettu 800-900 -luvulla.

Stari Most, Bosnia-Herzegovina

Stari Most, Bosnia-Herzegovina
Stari Most, Bosnia-Herzegovina

Bosnia-Herzegovinassa, Mostarin kaupungissa sijaitsevalla vanhalla sillalla on mielenkiintoinen tarina. Alun perin lähes 500 vuotta kaupungin sydämenä toimineen sillan rakensi turkkilainen arkkitehti vuonna 1566. Neretva-joen ylittävä silta oli yksi maan näyttävimpiä maamerkkejä, mutta se kuitenkin tuhoutui Bosnian sodan aikana 1990-luvulla.

Sodan jälkeen silta päätettiin rakentaa uudelleen, sillä rakastettu rakennelma toimii esimerkiksi paikallisten hurjapäiden urhoollisuusperinteen näyttöpaikkana, mistä he hyppäävät Neretvan kylmään veteen.

 

Lähde: BBC Travel

Kuvat: Dreamstime

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.