Vastuullisuus vaikuttaa myös matkailijoiden matkapäätöksiin.
Vastuullisuus vaikuttaa myös matkailijoiden matkapäätöksiin.
· Päivi Laajalahti

Vastuullisuus parantunut matkailualalla, sanoo peräti 75 % alan vaikuttajista

Ympäristöasiat ja vastuullisuus ovat matkailualalla keskeisessä roolissa erityisesti ilmastonmuutoksem myötä. Tätä mieltä on myös suurin osa alan vaikuttajista, joiden mukaan matkailun vastuullisuus on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Matkailualan kehitystä vuosittain seuraavassa World Travel Market 2017 Industry Reportissa julkaistujen tutkimustulosten mukaan yli 70 % matkailualalla työskentelevistä pitää vastuullisuutta tärkeänä osana matkailua. Tulos on korkeampi kuin edellisenä vuonna, mutta alhaisempi kuin vuosina 2014 ja 2015, jolloin jopa yli 80 % alan vaikuttajista piti ympäristöasioita tärkeänä osana alansa kehitystä.

Matkailusta aiheutuvia päästöjä ei myöskään voida enää nykypäivänä jättää huomioimatta. Vuonna 2017 hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kertoi sitoutuneensa suurempi määrä matkailualan yrityksiä viime vuoteen verrattuna. Erityisesti muutos näkyy niiden yritysten määrässä, joilla päästövähennyksiä ei ole käytössä – niiden määrä oli laskenut 38 %:iin vuoden takaisesta 46 %:sta.

Vastuullisuus näkyy myös matkailijoiden vastauksissa: 76 % tutkimukseen vastanneista lomailijoista piti ympäristöasioita tärkeinä tehdessään matkapäätöksiä. Yli puolet vastaajista mm. kertoi noudattavansa hotellien suosituksia pyyhkeiden uudelleenkäyttämisestä, käyttävänsä julkista liikennettä matkakohteessaan sekä ostavansa paikallisia tuotteita ja matkamuistoja. 19 % vastanneista kuitenkin sanoi, etteivät he ajattele ympäristöä lomallaan.

Kun matkailijoilta kysyttiin, tekeekö matkailuala tarpeeksi ympäristön hyväksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, tulos jakautui tasan. Puolet vastanneista oli sitä mieltä, että ala ei tee asian hyväksi tarpeeksi, kun taas 37 % piti toimia riittävinä, 13 % jopa enemmän kuin riittävinä.

Lähde: World Travel Market 2017 Industry Report

World Travel Market 2017 Industry Report tutkii vuosittain matkailualan kehitystä. Syyskuussa 2017 tehty tutkimus koostuu kahdesta osiosta, missä toisessa haastateltiin matkailualan vaikuttajia (otos 1622) ja toisessa osiossa brittiläisiä lomailijoita, jotka olivat lomailleet vähintään seitsemän vuorokautta kesäkaudella 2017 (otos 1025). Tutkimustulokset julkistettiin Lontoon World Travel Market -matkailumessuilla Lontoossa marraskuussa 2017.

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.