Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Vastuullisuus kuuluu myös lomamatkaan - pidetään luonto puhtaana! Kuva: © Siarhei Dzmitryienka | Dreamstime.com
Vastuullisuus kuuluu myös lomamatkaan - pidetään luonto puhtaana! Kuva: © Siarhei Dzmitryienka | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Vastuullisena myös lomamatkalla: Viisi hyvää tapaa toimia

Vastuullisuutta ja hyvää tarkoittavaa käytöstä ei kannata jättää kotiin odottelemaan lomamatkalle lähtiessään. Myös kohdemaassaan kannattaa käyttäytyä vastuullisesti ja tehdä hyvää niin luonnon, ympäristön kuin paikallisten asukkaidenkin hyväksi.

Oletko vastuullinen toimija kotimaassasi? Et roskaa, kierrätät, etkä tuhlaa luonnonvaroja? Samanlaista käyttäytymismallia kannattaa jatkaa myös matkustaessaan. Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla voit lomamatkallasi tehdä enemmän hyvää!

Älä jätä matkallesi jälkiä

Moni luonnosta ja sen suojelemisesta kiinnostunut matkaaja noudattaa niin sanottua “leave no trace” -käytäntöä. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että matkasta ja liikkumisesta ei jää pysyviä jälkiä matkakohteeseen. Älä siis jätä roskia tai muita pysyviä merkkejä käynnistäsi luontoon, pysy merkityillä kulkuväylillä ja poluilla koskemattoman metsän sijaan, äläkä häiritse villieläimiä niihin törmätessäsi.

Kuva: © MNStudio | Dreamstime.com
Kuva: © MNStudio | Dreamstime.com

Pyri tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä

Kotona kierrätämme innokkaasti, joten miksi emme tekisi samaa matkustaessamme? Muovisten vesipullojen käyttäminen on kätevää ulkomailla liikkuessa, mutta niistä syntyvä jätemäärä on valtana. On arvioitu, että vuoteen 2021 mennessä maailmassa käytetään yli 584 miljardia vesipulloa. Pidä muovi pois luonnosta ja ota sen sijaan mukaasi uudelleentäytettävä vesipullo jo kotoa. Useimmissa maissa vesijohtovesi on juomakelpoista. Jos joudut ostamaan pullovettä, osta suuri tonkka ja täytä siitä vesipulloasi päivittäin.

Pakkaa kangaskassi mukaan matkalaukkuun

Moni käyttää kangaskasseja ostoksia tehdessään ja tämä tapa on hyvä omaksua myös matkoilla. Kangaskassi sujahtaa matkalaukkuun helposti. Näin vältyt matkakohteessa turhilta muovipusseilta, jotka kuitenkin tulisit heittämään jo hotellihuoneessa roskiin siirtäessäsi ostoksesi matkalaukkuun. Osassa kaupungeista muovikassit on jopa kielletty, joten olet aina valmiina.

Kuva: © Sirirak Kaewgorn | Dreamstime.com
Kuva: © Sirirak Kaewgorn | Dreamstime.com

Ota selvää

Vapaaehtoistyö on suosittua matkailijoiden keskuudessa, mutta kaikki työ ei luo vain hyvää. Valitse kohteesi huolellisesti, ota asioista selvää ja etsi internetistä kokemuksia ja palautetta. Ole erityisen tarkkana, jos työ koskee lapsia tai eläimiä. Mitä läpinäkyvämpää projektin rahankäyttö on ja mitä tarkemmin henkilökunta on valmis kertomaan mihin työ ja raha menee, sitä varmempi voit olla siitä, että tuki ja auttaminen menevät oikeaan osoitteeseen.

Suosi paikallista

Teet enemmän hyvää, kun keskität ostoksesi pienten paikallisten toimijoiden yrityksiin. Käytä paikallisia oppaita ja matkanjärjestäjiä jos vain mahdollista. Syö lähiruokaa ja käytä mahdollisimman paljon ravintoloita, jotka eivät kuulu suuriin kansainvälisiin ketjuihin.

Lähde: Qantas

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.