Teneriffa on loistava kohde nähdä ja auttaa delfiinejä ja valaita. Kuva: © serjunco bon | Dreamstime.com
Teneriffa on loistava kohde nähdä ja auttaa delfiinejä ja valaita. Kuva: © serjunco bon | Dreamstime.com

Vapaaehtoistyötä suomalaisten suosikkikohteessa Teneriffalla: varma paikka nähdä delfiinejä!

Perinteinen aurinkoloma Teneriffalla on saanut uuden haastajan, kun vapaaehtoistyö valaiden ja delfiinien parissa houkuttelee matkailijoita Kanarian lämpöön. Ekomatkaajat järjestävät Suomesta matkoja Teneriffalle ympärivuotisesti, ja vapaaehtoistyö osana matkaa koetaan erittäin mielekkääksi ja erilaiseksi tavaksi tutustua kohteeseen.

"Perinteinen Teneriffan loma odottaa. Tätä on odotettu jo vuosi. Ajattelimme hankkia matkan samalta matkanjärjestäjältä kuin aina ennenkin. Valitsemme varmaankin saman hotellin. Viime vuonna löysimme ihastuttavan ravintolan, johon ajattelimme mennä syömään tänäkin vuonna." Voisi kuvitella, että moni ajattelee näin. On totuttu matkustamaan samalla tavalla kuin aina ennenkin. On vaikea muuttaa totuttuja tapoja.

Moni kuitenkin haluaa nykyään matkaltaan jotain muutakin kuin vain sitä perinteistä. Halutaan kerryttää omaa kokemuspankkia sen sijaan, että vietettäisiin viikko shoppailemassa tai aurinkotuolissa altaalla. Halutaan matkustaa vastuullisesti ja luontoa suojellen. Halutaan auttaa eläimiä. Tällaisia elämysmatkoja tarjoaa Ekomatkaajat. Tämä pieni uhanalaisten eläinten- ja luonnonsuojeluun erikoistunut toimisto tarjoaa asiakkailleen delfiinimatkoja Teneriffalle!

On erittäin todennäköistä päästä näkemään delfiinejä ja valaita jokaisella merimatkalla, sillä monet näistä merinisäkkäistä asuvat alueella pysyvästi. Kuva: © Ekomatkaajat
On erittäin todennäköistä päästä näkemään delfiinejä ja valaita jokaisella merimatkalla, sillä monet näistä merinisäkkäistä asuvat alueella pysyvästi. Kuva: © Ekomatkaajat

Eläinten tarkkailua ja luonnonsuojelua

Teneriffalla sijaitsee yksi maailman isoimmista delfiinien- ja valaidentarkkailukeskuksista. Työtä tehdään 2-3 päivänä viikossa katamaraanilla. Kyydissä on turisteja, joiden joukossa vapaaehtoiset tekevät työtään pareittain. Kun toinen kirjaa kaiken tiedon nähdyistä valaista ja delfiineistä, toinen vapaaehtoinen ehtii samaan aikaan kuvaamaan eläimet. Työ on hyvin rentoa ja jokainen koulutetaan työtehtäviin perillä. Valaita ja delfiinejä pääsee näkemään hyvin todennäköisesti jokaisella merimatkalla, sillä monet näistä meressä elävistä nisäkkäistä asuvat alueella pysyvästi.

Tänä vuonna projektiorganisaatio on aloittanut monta uutta projektia kertakäyttömuovin vähentämiseen ja muoviroskien rannoilta pois keräämiseen liittyen. Projektiorganisaation vuoden 2019 tavoitteena on saada 1 000 000 allekirjoitusta vetoomukseen, joka esitellään YK:ssa vuoden lopussa. Tietoa muoviongelmasta ja turhien kertakäyttömuovituotteiden käytöstä halutaan jakaa eteenpäin ja tällainen määrä allekirjoituksia tekee varmasti oman osuutensa tiedon levittämisessä.

Muoviroskia kerätään sankoin joukoin merenrannoilta ja samalla tutkitaan minkä yritysten tuotteita rannoilta eniten löytyy. Tämä tieto tullaan välittämään kyseisille yrityksille ja näin pyritään vaikuttamaan myös yrityksiin. Turisteille kerrotaan siitä, miten muovi meressä vaikuttaa merinisäkkäiden elämään.

Työtä tehdään lisäksi projektiorganisaation talolla. Työvuoroon kuuluu valaiden ja delfiinien tutkimustietojen syöttämistä koneelle ja muita projekteja, joista voi valita itselleen sopivimman. Kaikki projektit liittyvät olennaisesti eläinten- ja luonnonsuojeluun. Projektiorganisaation tietokantoja on täydennetty jo yli 30 vuoden ajan ja ne sisältävät yli 13 000 erillistä merkintää merieläimistä tehden niistä kaikkein täydellisimmän tietolähteen valaiden maailmassa.

"Matkan kohokohtia oli paljonkin, mm. veneillä työskentely ja delfiinien näkeminen läheltä, uusiin ihmisiin tutustuminen ja vapaaehtoistyökokemuksen saaminen." Saga

Viikon hinta vapaaehtoistyössä Teneriffalla on 434 euroa. Lisäviikot 310 euroa/viikko. Hinnat eivät sisällä lentoja ja kuljetuksia. Hintaan sisältyy majoitus, ruoat ja vapaaehtoistyö. Teneriffa on Ekomatkaajien ympärivuotinen kohde.

Vapaaehtoistyö koetaan mielekkääksi kokemukseksi ja uusien ystävien saaminen on aina mukavaa! Kuva: © Ekomatkaajat
Vapaaehtoistyö koetaan mielekkääksi kokemukseksi ja uusien ystävien saaminen on aina mukavaa! Kuva: © Ekomatkaajat

Uusi projekti starttaa!

Projektiorganisaatiolla on tarjolla myös toinen ympärivuotinen projekti! Myös tähän pääset Ekomatkaajien kautta. Tässä projektissa äänitetään lyhyteväpallopäiden ja pullokuonodelfiinien ääniä kumiveneeltä (RIB) käsin. Näin eläimistä saadaan kerättyä lisää tärkeää tietoa ja eläimiä voidaan suojella yhä paremmin.

Viikon hintaan (550 euroa) kuuluu orientaatio perillä, työtä kumiveneellä 2-3 kertaa viikossa, tutkimustyö projektiorganisaation talolla, majoitus, aamiainen ja illallinen. Saat etukäteen sähköisen infopaketin ja perillä projektin t-paidan. Työ alkaa aina sunnuntaisin. Kahden viikon hinta on 890 euroa. Hinnat eivät sisällä lentoja ja kuljetuksia. Myös tähän projektiin voi osallistua Ekomatkaajien kautta ympärivuotisesti.

Ekomatkaajien uudessa projektissa nauhoitetaan delfiinien ääniä merellä. Kuva © Ekomatkaajat
Ekomatkaajien uudessa projektissa nauhoitetaan delfiinien ääniä merellä. Kuva © Ekomatkaajat

Matkustusajankohtaa arpoville Ekomatkaajat vinkkaa: syyskuussa valaat muuttavat ja kulkevat Teneriffan ohi - tämä on loistava aika matkustaa kohteeseen!

Ekomatkaajien kautta pääset myös Costa Ricaan, Etelä-Afrikkaan, Kreikkaan ja Thaimaahan.

Lue lisää: www.ekomatkaajat.fi | @ekomatkaajat

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.