Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Civita di Bagnoregio on Italian kuuluisimpia, autioituvia kaupunkeja. Kuva: © Topdeq - Dreamstime.com
Civita di Bagnoregio on Italian kuuluisimpia, autioituvia kaupunkeja. Kuva: © Topdeq - Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Vanhan tulivuoren päälle rakennettu italialainen kylä murenee reunoiltaan pala palalta

Civita di Bagnoregio on satoja vuosia vanha kaupunki, joka sijaitsee vulkaanisen mäen huipulla keskisessä Italiassa. Eroosio syö kaupunkia sen laidoilta ja sen historiallinen arkkitehtuuri on nyt vaarassa tuhoutua.

Civita di Bagnoregion kaupungin rakensivat muinaiset etruskit jo 2500 vuotta sitten. Se sijoitettiin tuliperäisen kukkulan huipulle niin, että jyrkkien seinämien rajoittamaan kaupunkiin oli vain yksi sisäänpääsyväylä.

Alueen maaperä on savista, minkä vuoksi tiiviisti kukkulalle rakennettu kaupunki oli alttiina eroosiolle heti alusta pitäen. Muiden luonnonmullistusten myötä Civita de Bagnoregiom arkkitehtuuri on ollut koko historiansa ajan vaarassa murentua kukkulalta alas.

Kuva: © Ilga Lasmane | Dreamstime.com
Kuva: © Ilga Lasmane | Dreamstime.com

1600-luvulla suuri osa asukkaista muutti vakaammille seuduille, mutta sitä ei koskaan täysin hylätty, ja kaupunki pysyi kiinni ulkomaailmassa aasipolun avulla.

Eroosio on sittemmin syönyt aasipolun pois ja se korvattiin modernilla kävelysillalla. Tarvikkeet ylös kaupunkiin kuljetetaan nykyisin mopoilla ja pienillä, kolmipyöräisillä kuljetusautoilla.

Kuva: © Stefano Valeri | Dreamstime.com
Kuva: © Stefano Valeri | Dreamstime.com

Asukkaiden määrä kasvaa kesäkuukausina noin sataan, mutta talvisin asukkaita on vain kourallinen.

Civita di Bagnoregiossa vierailu on kuin pulahdus menneeseen. Aikaa kannattaa varata reilusti, sillä kävelymatka ylös kaupunkiin sisältää myös jyrkkiä portaita. Rasitus palkitaan kaupungin muurien sisällä pienissä ja sympaattisissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Historialliseen kaupunkiin on muutaman euron pääsymaksu.

Kuva: © Freesurf69 | Dreamstime.com
Kuva: © Freesurf69 | Dreamstime.com

Lähde: Atlas Obscura

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.