Hyviä uutisia! Tutkijat ovat onnistuneet istuttamaan tervettä korallia tuhoutuneelle alueelle! Kuva: Irochka | Dreamstime.com
Hyviä uutisia! Tutkijat ovat onnistuneet istuttamaan tervettä korallia tuhoutuneelle alueelle! Kuva: Irochka | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Uutta toivoa koralliriutoille! Tutkijat onnistuivat istuttamaan korallia tuhoutuneen tilalle

Maailman herkkiä koralliriuttoja uhkaa haalistuminen ja jopa kuolema. Tähän saakka suuri osa tutkijoista on pitänyt riuttojen palauttamista mahdottomana, mutta nyt tunnelin päässä näkyy valoa: uuden teknologian myötä koralliriuttoja voi olla mahdollista pelastaa.

Maailman merien keskilämpötilan nousun vuoksi haalistuneet koralliriutat ovat saaneet tutkijat tositoimiin herkkien riuttaekosysteemien suojelemiseksi. Tähän saakka on kuitenkin pidetty mahdottomana palauttaa koralliriuttaa sen jälkeen, kun se on kerran tuhoutunut.

Nyt Australian Suurella valliriutalla työskennelleet tutkijat ovat onnistuneet istuttamaan korallia terveeltä alueelta tuhoutuneelle alueelle. Vain kahdeksan kuukauden aikana nämä korallin jälkeläiset kasvoivat terveeksi, nuoreksi, jopa viiden senttimetrin mittaiseksi koralliksi.

Tähän päästäkseen tutkijat keräsivät korallin sukusoluja ja kasvattivat niistä toukkia kasvatustankeissa. Tämän jälkeen he istuttivat niitä tuhoutuneelle, yli sadan neliömetrin kokoiselle alueelle ja suojelivat tutkimusaluetta verkoin ja käyttivät teknologiaa korallien kasvun monitoroimiseen.

Positiiviset uutiset koralliriuttojen tilasta ovat enemmän kuin tervetulleita. Pelastusoperaatiolla alkaa olla kiire. Kuva: Zagor | Dreamstime.com
Positiiviset uutiset koralliriuttojen tilasta ovat enemmän kuin tervetulleita. Pelastusoperaatiolla alkaa olla kiire. Kuva: Zagor | Dreamstime.com

Seuraava askel on toistaa koe suuremmalla alueella, mahdollisesti jopa usean kilometrin kokoisella alueella. Vaikka takeita istutuksen onnistumisesta suuremmalla skaalalla ei edelleenkään ole, antaa ensimmäisen kokeen onnistuminen uskoa siihen, että nämä upeat luonnonihmeet voisivat mahdollisesti olla pelastettavissa.

Pelastusoperaatiolla alkaa kuitenkin olla kiire: nykyisellä vauhdilla lämmenneiden merivesien arvellaan tuhoavan 90 % maailman koralliriutoista vuoteen 2050 mennessä. Tämä olisi valtava menetys koko maailman ekosysteemeille, ja sillä olisi suuria vaikutuksia myös mm. lääketeollisuuteen ja turismiin.

Korallien istutukset ovat kuitenkin vain hätäkeino, jolla voidaan ostaa aikaa. Jotta herkät koralliekosysteemit voisivat säilyä, täytyy ihmisten vähentää radikaalisti päästöjä ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Tokihan haluaisimme lapsenlastemmekin pääsevän ihmettelemään korallien merenalaista väriloistoa.

 

Lähde: Lonely Planet

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.