Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Tongariron kansallispuistossa Uudessa-Seelannissa pääsee seikkailemaan ainutlaatuisissa ja häkellyttävän kauniissa maisemissa.
Tongariron kansallispuistossa Uudessa-Seelannissa pääsee seikkailemaan ainutlaatuisissa ja häkellyttävän kauniissa maisemissa.
· Päivi Laajalahti

Uuden-Seelannin Tongarirossa voi seikkailla vaeltamalla aktiivisella tulivuorella!

Uuden-Seelannin Pohjoissaaren keskellä sijaitseva, vulkaanisesti aktiivinen Tongariron kansallispuisto on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi sekä kulttuuristen että luontoarvojensa vuoksi. Eikä lainkaan ihme, sillä kyseessä on varmasti kaikkien alueella vierailleiden mielestä yksi maailman kauneimpia ja eksoottisimpia seutuja!

Ngauruhoe-tulivuori
Ngauruhoe-tulivuori

Tongariron kansallispuisto valittiin Unesco-kohteeksi vuonna 1993 ja se oli ensimmäinen uudistettujen kriteereiden perusteella valittu maailmanperintökohde. Puistossa sijaitsee niin aktiivisia kuin sammuneitakin tulivuoria, monipuolinen eläimistö ja kasvisto sekä useita erilaisia ekosysteemeitä, sekä tietenkin kuvankauniita maisemia.

Tongariro ei kuitenkaan ole pelkästään kaunis maisemiltaan, vaan sen ytimessä sijaitsevat vuoret ovat kulttuurisesti ja uskonnollisesti merkittäviä Uuden-Seelannin maori-väestölle. Se nimittäin symboloivat yhteisön ja ympäristön välistä henkistä yhteyttä.

Mt Ruapehu
Mt Ruapehu

Populaarikulttuurissa Tongariro on tuttu etenkin Taru sormusten herrasta -elokuvista. Puistossa sijaitseva, aktiivinen Ngauruhoe-tulivuori nimittäin näyttelee sormustarun elokuvissa keskeistä Tuomiovuorta. Myös Pohjoissaaren korkein kohta, lähes kolmeen kilometriin nouseva Ruapehu sijaitsee Tongarirossa. Frodo kumppaneineen nähtiin seikkailemassa myös sen rinteillä.

Taranaki-vesiputous Tongariron kansallispuistossa.
Taranaki-vesiputous Tongariron kansallispuistossa.

Tongariron suureen kansallispuistoon ei kannata yrittää pistäytyä vain päiväseltään, koska yhdessä päivässä tulee suoraan sanottuna vain paha mieli - niin paljon jää näkemättä! Kansallispuistossa pitää varata aikaa myös pieneen vaellukseen luonnossa.

Tongariron kansallispuistossa maisemat ovat häikäisevän kauniit.
Tongariron kansallispuistossa maisemat ovat häikäisevän kauniit.

Uuden-Seelannin suosituin päivävaellus sijaitsee juuri Tongarirossa. Ngauruhoen rinnettä sivuavan Tongariro Alpine Crossingin 19,4 kilometrin matkalle mahtuu niin kuivaa laavakenttää, kapuamista ylöspäin ja alaspäin savun tuprutessa maan sisältä vieressä, turkoosinvärisiä järviä ja vehreää saniaismetsää.

Lähde: Unesco

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.