Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kravicen putoukset Herzegovinassa. Kuva: © Nataliia Bornia - Dreamstime.com
Kravicen putoukset Herzegovinassa. Kuva: © Nataliia Bornia - Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Uskomattoman kaunista! Kravicen upeat vesiputoukset löytyvät Bosnia-Herzegovinasta

Yksi Bosnia-Herzegovinan kauneimpia luontokohteita ovat Kravicen vesiputoukset Herzegovinan puolella. Lailla suojeltu alue on avoinna yleisölle ja turisteille, ja putousten alapuolisessa järvessä voi jopa uida.

Herzegovinan puolella Bosnia-Herzegovinaa sijaitseva Kravice on hurmaava luontokohde. Aiemmin Kravican vesiputouksina tunnettu Kravice onkin yksi valtion kauneimpina pidettyjä alueita.

Kravicen putoukset sijaitsevat Trebižat-joessa, missä vesi putoaa kalkkikivikallioilta alapuoliseen järveen.

Alue on edelleen lähes täysin luonnontilassa, eikä siellä ole paljoakaan ihmisen rakentamaa infrastruktuuria. Vehreä luonnonpuisto on täynnä puita ja jopa putouksen kivet ovat päällystettyjä vihreällä – sammalella ja jäkälälällä.

Kuva: © Marinv - Dreamstime.com
Kuva: © Marinv - Dreamstime.com

Kravicen vesiputous on noin 25 metriä korkea ja se on jakautunut kaikkiaan 20:een erilliseen putoukseen 120 metrin levyisellä alueella. Alue on suojeltu lailla vuodesta 1954 lähtien, mutta siellä voi leiriytyä ja järvessä on lupa uida. Kesäisin seudulla järjestetään myös seikkailuretkiä lautalla ja kanootilla.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon myös, että Kravicen luonnonpuisto halutaan pitää täysin luonnon ihailuun keskittyneenä paikkana. Kaikenlaisten uskollisten riittien pitäminen alueella on kielletty.

Kevät on kauneinta aikaa vierailla Kravicessa, sillä luonnon herätessä henkiin talven jäljiltä alueen vehreys on henkeäsalpaavaa.

Kuva: © Marinv - Dreamstime.com
Kuva: © Marinv - Dreamstime.com

Myöhäiskeväällä ja kuumina kesäkuukausina alueella voi nähdä uskomattoman luonnonilmiön. Lämmön ansiosta järvestä nousee kosteutta, joka iltapäivisin muodostaa laakson ylle pilvimäisen katon. Tämä ei ole pelkästään komeaa katsottavaa, vaan samalla se tarjoaa luonnollisen varjon kuumaa aurinkoa vastaan ja pitää lämpötilan alueella miellyttävänä.

Kravicen vesiputoukset sijaitsevat noin 45 kilometrin päässä Mostarin kaupungista lounaaseen, lähellä Kroatian rajaa. Alueelle pääsee järjestetyillä retkillä tai vastaavasti taksilla tai omalla autolla, sillä bussiliikennettä luonnonpuistoon ei toistaiseksi ole. Alueelle ei myöskään ole pitkä matka Kroatian puolelta, ja sinne tehdäänkin päiväretkiä muun muassa Dubrovnikista ja Splitista.

Kuva: © Andrey Shevchenko - Dreamstime.com
Kuva: © Andrey Shevchenko - Dreamstime.com

Kravicen vesiputoukset ovat avoinna yleisölle vuorokauden ympäri. Lemmikit ovat myös tervetulleita. Putouksille on muutaman euron pääsymaksu.

Lähistöltä löytyy myös luonnon muovaama tippukiviluola sekä toinen, pienempi vesiputous nimeltään Mala Kravice. Kannattaa myös tutustua läheiseen Pociteljin vanhaan kaupunkiin.

Kuva: © Nataliia Bornia - Dreamstime.com
Kuva: © Nataliia Bornia - Dreamstime.com

Kuva: © Mark Gregory - Dreamstime.com
Kuva: © Mark Gregory - Dreamstime.com

Lue myös: Viisi vinkkiä: Hurmaavia vesiputouksia Euroopassa

Lue myös: Maailman upeimmat vesiputoukset - Nappaa tästä vinkit tuleville matkoille!

Lähde: Kravice.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.