Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Rio de Janeiro on tunnettu monipuolisesta arkkitehtuuristaan - kuvassa futuristinen nykytaiteen museo
Rio de Janeiro on tunnettu monipuolisesta arkkitehtuuristaan - kuvassa futuristinen nykytaiteen museo
· Napsun toimitus

Unesco valitsi ensimmäistä kertaa maailman arkkitehtuuripääkaupungin – Kunnian sai Rio de Janeiro

Maailman arkkitehtuuripääkaupungin kunnia lankeaa ensi vuonna Brasilian legendaariselle Rio de Janeirolle. Unescon lanseeraama nimitys annetaan nyt ensimmäistä kertaa.

YK:n kulttuuriosasto on yhdessä kansainvälisen arkkitehtiliiton (UIA) kanssa nimennyt ensi vuodelle ensimmäistä kertaa maailman arkkitehtuuripääkaupungin. Valituksi on tullut Brasilian Rio de Janeiro. Nimityksen pyrkimyksenä on suojella kaupunkien arkkitehtonista perintöä ja luoda samalla foorumi keskustelulle kulttuurin, arkkitehtuurin ja sosiaalisen kehityksen merkityksestä.

Uutta ja vanhaa arkkitehtuuria sulassa sovussa - Parque Lage
Uutta ja vanhaa arkkitehtuuria sulassa sovussa - Parque Lage

Nimityksen myötä Unesco toivoo, että arkkitehtuuripääkaupunkina Rio de Janeiro nostaa esille arkkitehtuurin ja kulttuurin keskeistä roolia urbaanissa kehityksessä. Vuoden 2020 aikana Riossa järjestetään useita aiheeseen liittyviä tapahtumia ja monet niistä sijoitetaan “All the worlds. Just one world.” -teeman alle.

Kestävä kehitys on juhlavuonna keskeisessä asemassa. Erilaisten aktiviteettien myötä pyritään yhdistämään arkkitehteja, kaupunkisuunnittelijoita, poliitikkoja, taiteilijoita ja kirjailijoita suunnittelemaan tulevaisuuden innovatiivisia ja kestävän kehityksen mukaisia kaupunkiympäristöjä.

Juhlavuotenaan Rio de Janeiro toimii myös UIA:n kolmen vuoden välein järjestettävän maailmankongressin isäntänä.

Vuonna 1950 rakennetulle Maracanan stadionille mahtuu yli 200 000 katsojaa
Vuonna 1950 rakennetulle Maracanan stadionille mahtuu yli 200 000 katsojaa

Osa Rio de Janeirosta on jo aiemminkin noteraattu Unescon puolelta. Cariocan alue vuorten ja meren välissä on valittu maailmanperintökohteeksi luontoa ja kulttuuria keskenään yhdistävien arvojensa takia. Alueeseen kuuluvat Tijucan kansallispuiston vuoristot, kasvitieteelliset puutarhat, Corcovado-vuori sekä sen Kristus-patsas ja vuorelta alas Copacabanan kuuluisalle rannalle asti.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.