Kuva: Dreamstime
Kuva: Dreamstime

Tutkimus: Risteilyiltä kaivataan nähtävyyksiä, ei niinkään juopottelua

Käsitys suomalaisesta, humaltuneesta risteilymatkailijasta alkaa olla historiaa. Kristina Cruisesin tekemän kyselytutkimuksen mukaan matkailijat hakevat risteilyiltä enemmän kiinnostavia nähtävyyksiä kuin shoppailua tai juomista.

Räätälöityjä risteilylomia eri puolille Eurooppaa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan tekevä Kristina Cruises selvitti marraskuussa 2016 kyselytutkimuksella risteilymatkustajien toiveita. Kyselyyn osallistuneista 1 102 suomalaisesta 95% piti risteilyn tärkeimpänä antina nähtävyyksiä.

Kyselyn mukaan pidemmällä risteilylomalla halutaan tutustua uusiin kohteisiin ja osallistua mielenkiintoisille retkille. Kohteita pidetäänkin paljon tärkeämpiä kuin esimerkiksi shoppailua, juomista tai lomasäätä.

Matkanjohtajalta kyselyyn vastanneet kaipaavat kohdetuntemusta ja organisointikykyä. Myös palvelua suomen kielellä arvostettiin. Vitsiniekka matkanjohtajan ei sen sijaan tarvitse olla, joskin yleinen positiivisuus on käytöksessä tärkeää. Myöskään matkanjohtajan sukupuolella ei ollut vastaajille merkitystä.

Harva haluaa megaristeilijälle

Suomalaiset haluavat risteilylomalle maltillisen kokoisella laivalla. Kyselyn mukaan ylivoimaisesti suosituinta (40% vastaajista) risteileminen on pienillä, alle 500 hengen meriristeilylaivoilla. Vain alle viisi prosenttia kyselyn vastaajista oli sitä mieltä, että risteileminen on mukavaa suurilla, yli 3 500 hengen megaristeilijöillä. Lähes joka viides vastaaja suosii aivan pieniä, alle 140 henkilölle tarkoitettuja jokiristeilylaivoja.

Kristina Cruisesin toimitusjohtaja, merikapteeni Mikko Partanen on huomannut matkailijoiden unelmaristeilyjen pysyneen suhteellisen samanlaisina vuodesta toiseen. Hänen mukaansa massamatkailu ei edelleenkään ole suomalaisten toivevaihtoehto, vaan useamman päivän risteilyloma Euroopassa tai Amerikassa maltillisen kokoisella laivalla on suomalaiselle toimiva tapa irrottautua arjesta.

Lähde: Kristina Cruises Oy

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.