Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Havasun vesiputoukset Arizonassa. Kuva: © Jonmanjeot | Dreamstime.com
Havasun vesiputoukset Arizonassa. Kuva: © Jonmanjeot | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Turkoosit vesiputoukset kutsuvat Arizonassa - Upea Havasu Creek on matkan arvoinen

Yhdysvaltojen Arizonassa sijaitsevat Havasu Creekin vesiputoukset ovat valokuvaajan unelmakohde. Putousten kauniin turkoosi väri muodostaa upean kontrastin punaisia kallioita vasten.

Yhdysvaltojen Arizonassa, osana Coloradojokea, sijaitseva Havasu Falls, sekä sen huonommin tunnettu naapuri, Mooney Falls ovat monen valo- ja luontokuvaajan vierailulistalla. Nämä kaksi vesiputousta ovat vain kaksi yhteensä viidestä hienosta vesiputouksesta, jotka saavat vetensä Havasu Creekistä. Luonnostaan turkoosi vesi muodostaa punaisia kallioita vasten kontrastin, joka on matkan arvoinen.

Erityisen turkoosinvärinen vesi sekä noin +20ºC lämpötila ovat vesivirran alkupään, Havasu Springsin, ansiota. Kalsiumkarbonaatti, jota esiintyy muun muassa kalkkikivessä, on vastuussa ainutlaatuisen kirkkaasta väristä.

Kuva: © Colin Young | Dreamstime.com
Kuva: © Colin Young | Dreamstime.com

Kun Coloradojokea seuraa alaspäin, törmää hienoihin vesiputouksiin kuin sattumalta. Näkemisen arvoisia ovat nykyisin kahdeksi eri putoukseksi jakautuneet Upper ja Lower Navajo Falls, joista varsinkin Lower Fallsin putouksen alla oleva alue sopii erinomaisesti uimiseen.

Vesiputouksia pääsee ihailemaan kätevästi esimerkiksi Supain kylästä, joka sijaitsee vain noin parin kilometrin päässä Havasu Fallsista. Se onkin vesiputousryppään suosituin käyntikohde. Itse vesiputous muuttaa muotoaan ja väriään mineraalipitoisuuden vaihtelun sekä tulvien myötä, joten Havasu Falls voi olla jokaisella käyntikerralla eri näköinen. Paikka sopii myös hyvin uimiseen, ja jopa putouksen taakse on mahdollista uida.

Mooney Falls on melkein yhtä suosittu. Nimensä se on saanut hirtehisesti Mooney-nimiseltä mieheltä, joka kiipesi loukkaantunut ystävä selkäänsä köytettynä ylös vesiputousta ja putosi lopulta kuolemaansa. Paikalle mennessä kannattaakin olla tarkkana. Polku on kapea ja liukas, aurinko paahtaa täydellä terällä ja laskeutuminen putouksen altaalle on jyrkkä. Paikkaa suositellaan vain hyville uimareille, mutta maisemia ihailemaan voi tulla kuka tahansa.

Kuva: © Colin Young | Dreamstime.com
Kuva: © Colin Young | Dreamstime.com

Kokoelman täydentää Beaver Falls, joka on sarja putouksia. Tänne uskaltautuvat vain rohkeimmat, sillä matka sinne sisältää kapeita kallionreunamia ja tikkaita. Paikkaa pidetään vaivan arvoisena, sillä putous muodostuu kauniista altaista, jotka kuljettavat vettä kohti Coloradojokea.

Havasu Creekin putouksilla käymiseen joutuu näkemään vähän vaivaa. Ne sijaitsevat Havasupai-heimon reservaatissa, ja jo patikkaretki Havasu Fallsille vaati yön yli kestävän retken. Leiriytyminen alueella onkin suosittua, mutta paikka pitää varata suosion vuoksi ajoissa. Jos et ole kokenut patikoija, tarjolla on myös opastettuja retkiä. Hinta on korkeampi, mutta matka sujuu huomattavasti mukavammin kun kaikki on järjestetty valmiiksi.

Lähde: Chronicles

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.